INSPECŢIA DE PREVENIRE. Conferinţa de presă ISU Neamt-Aprilie 2011

0

 

STATISTICĂ A SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ PRODUSE ÎN TRIMESTRUL I – 2011

În trimestrul I 2011, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au fost alertate la 1386 de evenimente (în medie 15,4/zi), din care :

–          118 pentru stingerea incendiilor (8,51%);

–          59 arderi necontrolate de mirişti, vegetaţie uscată, gropi de gunoi – fără pagube materiale (4,26%);

–          155 misiuni de supraveghere a zonei de producere probabilă a situaţiilor de urgenţă (11,18%);

–          8 pentru asistenţa persoanelor (0,58%);

–          26 alte situaţii de urgenţă (1,88%);

–          33 alte intervenţii (2,38%);

–          1 misiune pentru protecţia mediului (0,07%);

–          872 pentru cazuri de urgenţă asistate de echipajele de descarcerare şi prim ajutor –  S.M.U.R.D. (62,91%), din care:

  • 8 misiuni de descarcerare la accidente rutiere;
  • 756 misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat;
  • 76 misiuni pentru asistenţa persoanelor căzute în locuri publice;
  • 3 misiuni pentru deblocarea unor persoane, rămase blocate în locuinţe;
  • 1 misiune pentru degajarea unor persoane din alte cauze;
  • 28 misiuni pentru transportul unor persoane, la solicitarea serviciului de ambulanţă;.

–          35 alarme false – echipajul a ajuns la adresa indicată şi a constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu există (2,53%);

–          36 deplasări fără intervenţii – echipajele au ajuns la locul evenimentului, dar nu au acţionat, întrucât evenimentul a fost rezolvat de către SVSU/SPSU sau cetăţeni/salariaţi sau pacienţii au refuzat primul ajutor calificat (2,60%);

–          43 întoarceri din drum – echipajele au fost alertate, dar au fost rechemate la unitate, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora (3,10%).

 

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul intervenţiilor (inclusiv intervenţiile S.M.U.R.D.) la care au acţionat serviciile profesioniste, voluntare şi private a crescut cu 283,13%, respectiv de la 332 în trimestrul I 2010, la 1272 în trimestrul I 2011.

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au participat în acest trimestru la 135 intervenţii (33,75% din totalul intervenţiilor, cu excepţia intervenţiilor S.M.U.R.D.), dintre care:

–  8 intervenţii pentru stingerea incendiilor, intervenit doar de către serviciile voluntare;

–  77 intervenţii pentru stingerea incendiilor, în cooperare cu serviciile profesioniste;

1 pentru asistenţa persoanei, intervenit de către serviciile voluntare în cooperare cu serviciile profesioniste;

–  5 misiuni de monitorizare a podurilor şi barajelor de gheaţă pe râul Bistriţa, intervenit de către serviciile voluntare în cooperare cu serviciile profesioniste;

44 arderi necontrolate de mirişti, vegetaţie uscată, gropi de gunoi – fără pagube materiale, din care 37 de intervenţii în cooperare cu serviciile profesioniste şi 7 intervenit doar de către serviciile voluntare;

Numărul intervenţiilor la care au participat serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă a crescut cu 33,66%, de la 101 în 2010, la 135 în 2011.

Pe parcursul lunii martie 2011 Inspecţia de Prevenire a executat 113 de controale la: 12 obiective de investiţii, 39 operatori economici, 51 instituţii, 1 obiectiv supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase şi 10 localităţi: Văleni, Tupilaţi, Răuceşti, Timişeşti, Drăgăneşti, Brusturi, Ştefan cel Mare, Dragomireşti, Tarcău, Taşca, fiind constatate 1006 nereguli, dintre care 544 au fost remediate şi 61 sancţionate. Au fost aplicate 7 amenzi în cuantum de 3.500 lei şi 54 de avertismente. În luna martie 2011 au fost emise 18 avize de securitate la incendiu, 1 aviz de protecţie civilă şi 4 autorizaţii de securitate la incendiu.

În luna martie 2011 cadrele Inspecţiei de Prevenire au continuat derularea campaniei naţionale de informare preventivă „O casă sigură – o viaţă în plus: respectaţi măsurile de prevenire”

  • Proiectul 1: Modul de comportare în caz de incendiu
  • Proiectu l2: Modul de comportare în caz de cutremur
  • Proiectul 3: Modul de comportare în caz de inundaţii

în următoarele locaţii: Fundaţia „Teodora Campostrini”, Centrul de Educaţie Incluzivă Tîrgu Neamţ, precum şi în unităţile şcolare din localităţile: Tupilaţi, Văleni, Drăgăneşti, Timişeşti, Dragomireşti, Ştefan cel Mare, Răuceşti, Tarcău, Taşca şi Brusturi. În urma desfăşurării activităţilor au fost prezenţi un număr de 440 preşcolari şi 1764 elevi, împreună cu cadrele didactice şi personalul auxiliar.

În data de 11.03.2011, ca urmare a demersurilor făcute către factorii de conducere din administraţia publică locală, în oraşul Târgu-Neamţ s-a organizat o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea popularizării activităţilor de voluntariat, având ca temă „2011 – Anul european al voluntariatului”.

Conform Planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru anul 2011, au fost desfăşurate următoarele activităţi de pregătire, cu următoarele categorii de personal cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă:

ü În data de 11.03.2011 convocare cu conducătorii operatorilor economici sursă de risc incluşi în P.A.A.R., procentul de participare fiind de 100%;

ü În data de 17.03.2011 convocare cu şefii S.V.S.U., inspectorii de protecţie civilă, cadru tehnic cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor încadraţi potrivit O.M.A.I. nr. 106/2007 procentul de participare fiind de 91% ;

ü În data de 21.03.2011 convocare cu şefii S.P.S.U., procentul de participare fiind de 76%.

ü În data de 28.03.2011, s-a executat un exerciţiu de cooperare cu forţe şi mijloace în teren pentru stingerea unui incendiu la ANRS PS UT – 330 Podoleni, fiind antrenat serviciul privat constituit în cadrul instituţiei.

În vederea diseminării informaţiilor preventive cu privire la desfăşurarea campaniei „O casă sigură – o viaţă în plus” Proiectele 1 – 3, cât şi a popularizării acţiunilor de informare preventivă desfăşurate sub egida „2011 – Anul european al voluntariatului” şi „2011 – Anul internaţional al pădurilor”.

În perioada 31.03 – 03.04.2011, cadrele Inspecţiei de Prevenire au participat la Târgul „Material Construct & Climatherm” de la Forum Center Piatra-Neamţ, Inspectoratul judeţean fiind partener al Camerei de Comerţ şi Industrie, în organizarea evenimentului. Pentru executarea acţiunilor de informare preventivă, a fost organizat un stand cu imagini din activitatea Inspecţiei de Prevenire şi totodată au fost proiectate filme din campania „O casă sigură – o viaţă în plus: respectaţi măsurile de prevenire” şi împărţite materiale informative realizate de către inspectorat.

Principalele activităţi ale Inspecţiei de Prevenire pentru luna aprilie 2011 :

– controale tematice la unităţi de cult şi de cultură;

– controale de fond la următoarele comune: Alexandru cel Bun, Bicaz Chei;

– controale la următorii operatori economici: SC Prima Gaz România – Punct de lucru Săvineşti;

– controale colective cu Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ pentru reducerea numărului de arderi necontrolate;

– Instruiri cu preşedinţii şi vicepreşedinţii comitetelor pentru situaţii de urgenţă

Cu stimă,

Şeful Serviciului Prevenirea Incendiilor

Cpt.

Mitrea Mihai Ciprian

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate