INFORMATII PRIVIND DECIZIA FINALA A COMITETULUI DE CONFORMARE AL PROTOCOLULUI DE LA KYOTO, REFERITOARE LA INVENTARUL NATIONAL 2010 AL EMISIILOR DE GAZE CU EFECT DE SERA (INEGES 2010)

0

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania. Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).
Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.
In aceeasi decizie, Comitetul apreciaza angajamentul Romaniei de consolidare a sistemului national/imbunatatire a INEGES, angajament evidentiat de informatiile pe care Romania le-a prezentat in cele doua intampinari scrise adresate Comitetului de Conformare, precum si de imbunatatirile recente ale inventarului national, cuprinse in varianta revizuita a INEGES, care a fost trimisa Secretariatului UNFCCC in luna august 2011.
Romania a luat act de decizia finala a Comitetului de Conformare si a anuntat ca va continua demersurile de asigurare a functionarii conforme a sistemului national si a inventarului national de emisii de GES. De altfel, in acest moment, Romania implementeaza deja masurile menite sa asigure indeplinirea cerintelor Comitetului, privind imbunatatirea constanta a sistemului national si conformitatea inventarului national al emisiilor de GES cu liniile directoare ale UNFCCC.
Printre aceste masuri se numara:
-cresterea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si a Ministerului Mediului si Padurilor, pe componenta schimbari climatice/ sistemul national al emisiilor de GES;
– un set de studii initiate initiate de Ministerul Mediului si Padurilor, destinate atat imbunatatirii activitatilor de culegere/elaborare a datelor, identificarii/dezvoltarii parametrilor si factorilor de emisie necesari in realizarea inventarului, cat si cresterii expertizei specifice a personalului din domeniu. Rezultatele acestor studii vor permite sistemului national de estimare a emisiilor de gaze cu efect de sera trecerea la un nivel tehnic superior de colectare, prelucrare si raportare a datelor.
In baza rezultatelor acestor studii si a masurilor de consolidare a capacitatii institutionale, Romania urmeaza sa pregateasca o noua varianta revizuita a inventarului national, pe care sa o transmita spre evaluare Secretariatului UNFCCC, urmand sa solicite ulterior, in baza acestei evaluari, reinstalarea eligibilitatii in cel mai scurt timp.

„Voi face modificări în structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbată, probabil, luni”, a spus Borbely, care a adăugat că s-a gândit deja la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef al ANPM, Nagy Iosif.

Sursa: Ministerul Mediului

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate