Informare catre cetateni – Consilier Local Gheorghe Balan

14

 Dragi concetateni

        In conformitate cu mandatul pe care Dumneavoastra mi l-ati  incredintat, acela de consilier in Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamt, si cu  angajamentul pe care mi l-am asumat prin adresa  nr. 22278/05.10.2012,incepand cu data de 18.10.2012 , m-am deplasat la Compania Judeteana Apa Serv SA, in scopul documentarii  cu privire la anumite elemente de tarifare a apei potabile si a serviciului de canalizare menajera.

           Va informez insa, ca  in Sedinta Consiliului Local din data de 26.10.2012, consilierii locali ai A.P.E.L, alianta politica ce constituie majoritatea in Consiliul Local Piatra Neamt, au hotarat , la solicitarea Companiei Judetene Apa Serv SA , ca subsemnatul sa fiu demis din calitatea de imputernicit mandatat al Consiliului Local .

In aceste conditii activitatea mea de documentare a incetat in data de 26.10.2012.

       Consider insa, ca este de datoria mea sa va incunostiintez cu privire la acele aspecte care au facut obiectul documentarii mele pana la data demiterii si pe care vi le prezint in cele ce urmeaza.

Cap.I. Cheltuieli cu apa bruta.

          C. J. Apa Serv , contracteaza anual cu Apele Romane SA, cantitati de apa bruta , apa ce urmeaza a fi tehnologizata (potabilizata) in vederea asigurarii calitatilor fizico-chimice necesare consumului de catre populatie si animale , apoi, transportata si vanduta.

       Pentru  perioada ianuarie –august 2012 , perioada luata in analiza impreuna cu domnul Director Tehnic al CJ apa Serv, persoana recomandata de catre   D-l Director General Dughir Ionut, datele tehnice privind apa bruta se prezinta astfel:

-cantitate de apa contractata=11.532.721 mc.

-cantitate de apa facturata=3.955.029mc

Eficienta:(3.955.029:11.532.721)x100=34.29%

Pierderi de apa TEHNOLOGIZATA, adica de apa pentru care s-a consumat energie electrica pentru pompare, manopera si materiale specifice pentru coagulare, dezinfectie, procese de decantare etc, =100-34.29=65.71%

Referitor la acest aspect am discutat cu d-l Director Tehnic necesitatea informarii actionariatului in vederea identificarii in comun cu acesta de surse de finantare in vederea inlocuirii conductelor de transport si de distributie care prezinta pierderi. Am fost de acord impreuna ca ascunderea sub diferite forme a acestei realitati, nu poate in nici un caz conduce la asumarea de raspunderi privind prioritizarea si solutionarea situatiei.

          Cap II.Energie electrica           

          -Din totalul consumatorilor au fost audiati in perioada 2007-2012 doar statiile de pompare de la Stefan cel Mare, Bodesti, Horia, Pastraveni, Bicaz. Marii consumatori de energie electrica insa, apartin Zonei Sud, adica aceea care cuprinde :Uzina de apa “Batca Doamnei”, Statia de Captare Vaduri precum si statiile de pompare aferente rezervoarelor de Inmagazinare  si Statia de Epurare a Apelor Uzate din P. Neamt. Or, in aceste puncte de consum nu a fost efectuat nici un audit energetic, motivatia conducerii companiei fiind lipsa resurselor financiare.

–  Compania a montat conform declaratiei D-lui Director de Dezvoltare mai multe dispozitive de imbunatatire a factorului de putere , insa timpul scurt avut la dispozitie nu mi-a permis si o verificare in acest sens.

-C.J. Apa Serv, cumpara energia electrica necesara desfasurarii activitatilor de baza si conexe direct de la E-ON Distributie.

-consumul specific de energie electrica aprobat in tariful de apa potabila este de 0.481kWat/mc apa captata.

            Datorita insa pierderilor masive de apa in retele, consumul realizat de energie este de 1.404kwat/mc apa vanduta. Si aceasta analiza a fost efectuata tot pentru perioada ianuarie-august 2012.

          Cap. III Manopera.

                   Acest capitol nu a putut fi supus unei analize laborioase din cauza timpului scurt avut la dispozitie. Ma rezum asadar,  sa amintesc unele declaratii ale salariatilor   care sustin ca dupa anul 2009, cand conducerea companiei a fost preluata de catre D-l Inginer Ivanov Neculai, numarul personalului de spcialitate, cu experienta in activitatile specifice, a scazut simtitor ca urmare a inlaturarii  specialistilor din posturile de conducere sau chiar din cele de executie. In schimb au fost angajate persoane ce fac politica Partidului Democrat Liberal, sau apropiate acestuia,printre ele numarandu-se si sotiile D-lor Ivanov si Dughir, carora li s-au infiintat fara a fi necesar compartimente speciale .

           Nu am avut acces la criteriile de selectie si promovare a personalului , dar am observat cu destula usurinta ca postul de Director Comercial in cadrul acestui operator important de servicii pentru utilizatorii orasului Piatra Neamt ,este ocupat  de un domn …profesor (salariati ai companiei spun ca este profesor de sport). Sa fiu bine inteles, nu sunt adeptul nici unei discriminari profesionale, insa o astfel de situatie se evidentiaza a fi una neobisnuita ,cu atat mai mult cu cat, oameni care s-au specializat in decursul a zeci de ani de munca, sunt umiliti si pusi la ascultare de catre cadre de  partid.

Cap.IV.Investitii, asigurarea resurselor, criterii de atribuire contracte.

          In anul 2011, compania a inlocuit retele de apa potabila in valoare de 654.494.93 ron,beneficiarul de baza al contractelor fiind SC Axa IMEX SRL.

       In acelasi timp insa compania a achizitionat , imbunatatit si mobilat un spatiu pentru birouri , a carei valoare s-a ridicat la suma de 1.928.748,08 ron cu TVA, din care:

-975.836,6ron pret de achizitie spatiu(etaj 3)

-813.396,6ron, modernizari(gresie, faianta, spoturi, igienizari, etc

-132.004.2ron,mobilier

-7510,68 ron , jaluzele

      Lucrarile de amenajare au fost executate de catre AXA Imex si SC Bercons.

Deasemeni, au fost amenajate de catre AXA Imex un numar de 3 grupuri sanitare a caror valoare s-a ridicat la 83.043,150ron cu  TVA.

Tot in cursul anului 2011, CJ Apa Serv a achizitionat in leasing un numar de 23 de mijloace de transport, pentru fiecare director fiind achizitionat cate un autoturism de lux.

Din 2009 si pana in 2011, a fost semnat un contract de comodat intre CJ Apa Serv si D-l Ivanov Neculai pentru autoturismul Jeep BMW 4×4, desi compania detinea un parc auto de invidiat. In acest fel cheltuielile cu intretinerea, repararea si combustibilul utilizat de autoturismul  d-lui Director Ivanov, au fost suportate de catre companie.

        In conditiile in care , pierderile de apa in retelele de transport si distributie sunt cele mentionate la Cap. I, am apreciat ca ponderea cheltuielilor ce nu indeplinesc conditiile de necesitate si oportunitate in totalul investitiilor este exagerata.

        Pentru anul 2012, compania a contractat un imprumut bancar in vederea achizitionarii etajului II, in valoare de 467.750ron,  in conditiile in care din cele 4 nivele ale imobilului din Str. Lt. Draghiescu, detine deja  3, la care se adauga spatiile si cladirile anexe, iar sursa constituita din amortismentele proprii este de doar 372.418ron.

          Celelalte investitii a caror sursa o constituie contravaloarea redeventei , pentru bunurile de retur, sunt contractate sau in curs de contractare. Contractele atribuite pana la aceasta data sunt incheiate in marea lor majoritate cu SC Axa Imex, firma care incepand cu 2009 a preluat si majoritatea contractelor de  service.

          Tin sa fac precizarea ca inca din data de 18.10.2012, data la care m-am prezentat Domnului Director General Ionut Dughir, dar si in intalnirile mele cu Directorul Tehnic si Directorul de Dezvoltare, am accentuat faptul ca scopul demersului meu este DOAR acela de DOCUMENTARE si mi-am aratat disponibilitatea de a oferi la nevoie sugestii cu privire la  problemele grele cu care se confrunta societatea.Nicidecum nu mi-am putut permite sa trag la raspundere in vreun fel conducerea sau salariatii companiei.Unii dintre ei , mi-au fost colegi si sunt buni specialisti, insa nu au putere de decizie in probleme care necesita identificarea de surse de finantare , semnarea contractelor de atribuire lucrari etc.

          Colaborarea cu factorii de decizie din companie  insa, a luat sfarsit in momentul in care am inceput sa aprofundam capitolele investitii si contracte.

De aici incolo, problema prezentei mele in C.J. Apa Serv a inceput sa faca obiectul preocuparii D-nei Marcoci Luminita, jurista companiei ,care intr-o maniera deosebit de” ingenioasa”, precum bine stie s-o faca la nevoie,  a gasit chipurile ,si de data aceasta norul de fum care sa acopere subiectul in discutie, adica raspunsul pe care cetatenii Municipiului Piatra Neamt, il cereau , prin intermediul meu, companiei.

         Imi exprim regretul ca nu am reusit,evident,  din motive care nu au tinut de  disponibilitatea mea ,sa-mi finalizez documentarea.

          Ma angajez insa, ca in limitele pe care mi le ofera calitatea de consilier local, sa ma documentez si sa informez atat factorii responsabili din cadrul Autoritatii Publice Locale, dar si pe Dumneavoastra, cu transparenta si buna-credinta ,referitor la activitatea societatilor care administreaza patrimoniul public si cel privat al municipalitatii, sau presteaza servicii pe care D-stra le platiti.

      Dealtfel ,oricine dintre D-stra ,in calitatea pe care o are,de utilizator al serviciilor publice care fac obiectul contractelor incheiate cu Compania Judeteana Apa Serv, are DREPTUL legal sa solicite detalii la aspectele mentionate ,iar conducerea executiva a acestei companii, are OBLIGATIA de a va informa cu privire la cereri ,in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acestora.

                             Cu sincera consideratie,

                             Al D-stra Gh. Balan

telegram ziar piatra neamt
Citește și
14 Comentarii
 1. marius spune

  A analizat cineva ce nevoie e de au astia 23 de directori?
  23 directori si cine stie cati ingineri,maistri,sau mai stiu eu ce functii de conducere are pe statele de plata giga compania asta.
  Crede cineva ca domnii astia stau pe post pe un salariu de 1000-1500 lei ?
  Aici e cauza principala a pretului umflat al apei,retribuirea mai mult decat generoasa a batalionului asta de trantori,umflati precum pretul lichidului,fara de care nu se mai poate concepe viata civilizata intr-un oras.
  Curatenia trebuie facuta incepand cu schema de personal.
  Mai degraba cred ca se va intampla ca la parlament,va creste numarul directorilor,precum cel al deputatilor si senatorilor.
  Noi vom bea o apa mai scumpa cu procentul posturilor nou infiintate.

 2. baltalunga ion spune

  isi fac de cap pe banii publici fara cuvint.PYNALTY IMI ESTE TARE SIMPATIC DE CAND ERA PRESEDINTE LA CEAHLAUL PIATRA NEAMT. NU AVEM NICI O PUTERE E TOATA LA EI.LA NOI IN RADOMIRESTI OLT AVEM WC LA SCOALA CARE A COSTAT 1.500 000 000LEICARE IL TIN MAI NOU INCUIAT SI IL FOLOSESC TOT PE CEL VECHI.

 3. dracon spune

  Dl Balan este unul dintre cei mai vechi ingineri de Apa Serv si este un specialist in domeniu, Dughir este un neavenit pus acolo la comanda politica ca dealtfel toate posturile din societatile primariei si a prefecturi. Cand va oferi cacealmistul Stefan un teren gratuit ptr o companie straina care sa investeasca si sa ofere locuri de munca ,asa cum au facut alti primari din tara sau acesta este in stare sa ia si pielea de pe un investitor, ca doar la asta il duce mintea.

 4. iosefini spune

  frumoasa atitudinea d-lui Balan, dar pana acum unde a trait, nu in orasul asta? eu nu am auzit de el si cred ca face putin scandal ca vin alegerile, iar dupa toti politicienii intra in menopauza! mai vorbim dupa si veti vedea daca mai auziti mielita la vreo unul, indiferent ca este la putere sau in opozitie!

 5. Catalin spune

  Toata stima d-le Balan.Nu va lasati intimidat de Stefan&company pt ca la un moment dat se va sparge acest cerc vicios de tip mafiot si vor iesi toate magariile la iveala.Dupa cum observati toate companiile bugetare sant capusate de proprii directori.Asteptam ca procurorii DNA sa-si fac datoria pt care sant platiti si in jud.Neamt.Puteti cere ajutorul cetatenilor d-le Balan daca va fi nevoie iar internetul este un mijloc de mobilizare.Succes in continuare si vrem oameni onesti in posturile de conducere ca de hraparetzi si incompetenti ne-am saturat.O zi buna tuturor.

 6. Privitor spune

  Sa vedeti ce besicati se da Don’Gigi de grija administrarii primariei – cum nu-i mai vin banii de la guvern sa aiba de unde-si plati clientela si umple buzunarele. Asta cu banetul suptilizat de la tot neputinciosul din Piatra, sunt doar banii de buzunar pentru iesirile pe la Monte Carlo.

 7. Mos Ceaciun spune

  Ce bine ar fi daca l-ar durea in cur….

 8. dihorul spune

  ….cainele scheauna de foame si Porcul besheshte ! il doare drept in cur pe domnul Pinalti.

 9. Claudia spune

  Fara cuvinte!Este ceva de neimaginat!Nu poti sa lupti de unul singur,dar,cred insa ca se va face dreptate candva si toate neadevarurile vor iesi la lumina,iar cei iresponsabili vor plati intr-un fel sau altul.Oare cum pot pune acesti oameni capul pe perna seara stiind cate marsavenii fac?Oare nu se tem de nimeni?Acum si-au gasit „nasul”.Lucrurile nu trebuie sa ramana asa.Nu e orasul lui Stefan si al rubedeniilor sale.D-le Balan,e greu de unul singur,dar nu va dati batut!

 10. Gabi spune

  Totusi eu refuz sa cred ca Gh. Stefan atat de cunoscut pentru abilitatea sa in tot felul de smecherii, a putut face greseala sa indeparteze un om care vb. la obiect.Mai degraba as fi pariat ca il lauda prin fata si apoi il determina sa taca.

 11. Bugetar spune

  A se observa ca SC Axa IMEX SRL e in tot si toate . Cine o fi in spatele acestei firme oare ?

 12. Mariana spune

  Jaluzele de 75.100.000 lei cred ca erau atiglont .

 13. AVOCAT spune

  Bai frate ce palate au construit astia pe banii platiti de noi pe cea mai scumpa apa din tara ?
  Ce e acolo ?
  Ce mai inseamna si asta ?
  Cum adica veceuri de 830.430.000 lei ? da ce aveau closete cu sala de operatie incoroporata ? Levita chiuveta ? Ce naiba ?

 14. bogdan marc_2012 spune

  Frate!Omu i doxa si ca limbaj si ca precizie in ce spune.Cum sa stea dughitu ala si pinalty in fata lui?Frate cate pierderi si cumetrii sa mai platim noi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate