Înființarea unui nou cimitir în Piatra Neamț

7

Autoritatile locale cauta solutii pentru infiintarea unui nou cimitir la Piatra-Neamt, pentru ca in scurt timp locurile de veci disponibile vor fi epuizate. Pe langa fonduri, principala problema cu care se va confrunta conducerea Primariei va fi identificarea unui teren suficient de mare si care sa respecte cele mai noi prevederi legislative din domeniu, mai restrcitive decat cele in vigoare la momentul constructiei celorlalte cimitire din oras. Astfel conform noii legi, gardul cimitirului trebuie sa fie la cel putin 100 de m distanta fata de prima locuinta si trebuie sa fie dublat de o perdea de arbori.

„Ne gandim deja la infiintarea unui nou cimitir in Piatra-Neamt avand in vedere faptul ca Cimitirul Eternitatea este practic inchis, iar cimitirul de pe Pietricica in maximum un an de zile se va ocupa ca suprafata, deci orasul Piatra Neamt va avea nevoie de un nou cimitir. Nu este o problema foarte simpla, legislatia s-a schimbat, sunt norme foarte stricte si ne trebuie o suprafata foarte mare de teren”, a explicat Dragos Chitic, primar interimar Piatra Neamt. Printre variantele vehiculate pana in prezent pentru constructia cimitirului se numara Dealul Carloman, cartierul Speranta sau zona din apropierea Salii Polivalente. Autoritatile iau in calcul inclusiv achizitionarea unei suprafete de teren pentru a raspunde acestei nevoi a comunitatii si pentru a putea organzia un cimitir in conditii civilizate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
 1. feraru marcel spune

  Foarte buna ideea ! Sa vina un concern occidental sa-l faca, ca sa avem siguranta ca decedatul va beneficia de un tratament civilizat, democratic, nediscriminatoriu…. Deasupra cimitirului sa se ridice un ‘After Life Mall, unde sa gasim magazine funerare Vuiton, Gucci, Botezatu, H&M, Criyng Clubs, Baruri pt. neconsolati ori de consolate… Civilizatie, fratilor, sa le luam maul alor de-au fugit din tara, ca sa traiasca bine in diaspora. Sa-i vezi cum or da navala, sa-si comande niste cuibusoare da fite, ca sa ne impresioneze pe noi, coclitii, care am ramas sa mancam salam cu cranturi !

  1. feraru marcel spune

   Cat despre crematoriu….. Religia crestina ne transmite : « Ne nastem din tarana si in tarana ne intoarcem ». Arderea cadavrului, a mai fost folosita doar in perioada „barbara” pe vremea Dacilor. Dupa crestinare, am adoptat ritualul ingroparii mortului, inapoi in tarana din care ne tragem…. La numarul de locuitori ai urbei noastre, nu cred ca un astfel de stabiliment ar fi sustenabil pe viitor, gandindu-ne numai la cheltuielile de intretinere. Stiu ca in Bucuresti exista unul, dar asta „deserveste” peste doua milioane de locuitori….

 2. robocop spune

  Da ar fi fain in picioare , in picioare si cu sticla-n mana specific local .

 3. legio spune

  Pai cinepoate adevaratul sef decat un fost sef de cadre la regiment, nu m-ar mira ca acesta sa fie si ,,erou ” al revolutiei, de parca ar fi tras cineva o basina in PN .

 4. Zorba spune

  Ideea unui crematoriu la Piatra Neamt este una cat se poate de buna! Mafia locala a ingropaciunilor e condusa actualmente de catre firma de ciocli Big Funerare si de o firma-capusa care gestioneaza toate incasarile cimitirelor. Un crematoriu uman nu doar ca ar rezolva problema locurilor de veci, dar ar fi si mult mai igienica, asa cum remarca antevorbitorul meu. Statistiile europene sunt pe deplin graitoare: intre 70% si 90% dintre morti sunt incinerati in tarile civilizate. Poate primarul Chitic e mai destupat la minte decat inaintasul sau si va sesiza aceasta uriasa oportunitate. In Moldova nu exista niciun crematoriu uman.

 5. xx spune

  Cineva are de plasat profitabil un teren,pe Pietricica se mai pot face inmormintari cel putin 10 ani(multi au locuri cumparate de la infiintarea cimitirului si stau goale,se mai pot indesi mormintele dupa modelul Borzoghean,altii isi ingroapa mortii peste cei vechi si mai este destul teren liber)

 6. legio spune

  De ce nu s-ar gandi primaria si ptr constructia unui crematoriu la PN ? este cel mai bun lucru ptr igiena localitatii. Ar mai fi o solutie : sa fie inmormantati mortii in picioare,va dati seama ce oportunitate s-ar creia ptr castigurile celor care diriguiesc locurile de veci?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate