Industria chimică din India se adapteaza noilor provocari globale

0

Industria chimică este una dintre cele mai importante contributoare la creșterea și dezvoltarea oricărei economii. Atât de mult, încât dezvoltarea industrială a oricărei țări se măsoară pe baza consumului de acid sulfuric, deoarece industria chimică acționează ca și coloană vertebrală în procesul de dezvoltare a națiunii.

Cererea de produse chimice de bază și produse aferente acestora (petrochimice, îngrășăminte, vopsele, lacuri, sticlă, parfumuri, articole de toaletă, produse farmaceutice etc.) constituie nu numai o parte semnificativă a economiei indiene, ci indică și ritmul de creștere a economiei. Chimicalele reprezintă o parte crucială a vieții noastre cotidiene actuale. Aproape tot ceea ce folosim astăzi are o anumită contribuție de substanțe chimice. Produsele chimice sunt, de asemenea, folosite în producția anumitor produse electronice.

”Vom aduce doar acele politici care sunt cerute de către industrie. Politicile care pot sprijini industriile chimice și petrochimice. Vrem să aducem reforme care să sprijine industria autohtonă, să atragă investitori și să promoveze ,,Fabricat în India””, spune domnul Mansukh Mandaviya, Ministrul pentru produse Chimice și Îngrășăminte.

Primul efort de a produce produse chimice în mod ingenios în India a fost întreprins de Acharya Prafulla Chandra Ray în 1901, odată cu înființarea Bengal Chemicals and Pharmaceuticals Works Ltd (acum Bengal Chemicals and Pharmaceuticals Ltd [BCPL]) în Kolkata. A fost prima companie care a fabricat produse chimice, medicamente, produse farmaceutice și produse pentru casă de calitate în India. Astăzi, contribuția sectorului chimic este de 7% din PIB-ul Indiei și are peste 2 milioane de angajați. De fapt, creșterea industriei chimice din India este de așteptat să se dubleze pentru a ajunge la 304 miliarde USD până în 2025, cu o rată anuală de creștere de 15-20 de procente. O investiție de aproximativ 105 miliarde USD se așteaptă în sector până în 2025. În iulie 2021, volumele de producție de substanțe chimice cheie s-au situat la 909.310 de megatone, iar cele petrochimice la 1.867.351 de megatone. Se preconizează că sectorul de produse chimice de specialitate va atinge 40 de miliarde USD până în 2025. Cota Indiei pe piața globală a produselor chimice de specialitate a crescut la 4% de la 3% între anii fiscali 2015 și 2021.

Acoperind peste 80.000 de produse comerciale, industria chimică din India este extrem de diversificată și poate fi clasificată pe scară largă în produse chimice în vrac, produse chimice de specialitate, produse agrochimice, pertochimice, polimeri și îngrășăminte. India este al șaselea cel mai mare producător de produse chimice din lume și al treilea în Asia. India ocupă locul 14 la exportul de produse chimice. Astăzi, India este lider în producția de coloranți și contribuie cu 16%-18% la exporturile mondiale de coloranți. Colorantul indian este exportat în peste 90 de țări. India este al patrulea cel mai mare producător de produse agrochimice din lume și produce peste 50% pesticide de calitate tehnică. Aproape 50% din produsele agrochimice sunt exportate din India către lume. India este cel mai mare producător și exportator de ulei de ricin din lume și este responsabilă pentru aproape 85-90 % din totalul exporturilor globale din acest segment.

Cererea de substanțe chimice organice și anorganice este în creștere. Industria chimică indiană este sursa de materii prime pentru multe industrii ale utilizatorilor finali, cum ar fi prelucrarea alimentelor, îngrijirea personală și îngrijirea la domiciliu; stimulează dezvoltarea diferitelor segmente de pe piața de produse chimice de specialitate din India.                                 

Companiile de produse chimice de specialitate din India își extind capacitățile pentru a satisface cererea în creștere de pe partea internă și din afara țării. Încă o dată, pentru a oferi lumii un lanț de aprovizionare sigur și de încredere, sectorul chimic din India are oportunitatea de a crește semnificativ. Produsele chimice de specialitate reprezintă 22% din piața totală a produselor chimice și petrochimice din India.

India este unul dintre cei mai mari consumatori de petrochimice la nivel global. Cererea de produse petrochimice din India depășește oferta datorită creșterii economice consistente. Produsele petrochimice sunt una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din economia indiană, deoarece susține alte industrii în creștere, cum ar fi construcțiile, produsele farmaceutice.

Creșterea exporturilor de produse chimice și creșterea industriei chimice din India a fost realizată datorită reformelor politicilor, precum a fost un stimulent legat de producție în valoare de 26 de miliarde USD, pentru a sprijini diverse sectoare ale economiei și a face din India un centru de producție, făcând industria competitivă; utilizarea tehnologiilor ecologice cu zero poluare, reducerea la minimum a utilizării de substanțe chimice periculoase, stimulente pentru industrie în zone speciale economice, infrastructură industrială, standarde BIS(Biroul Indian de Standarde) pentru produse chimice și petrochimice importate și produse local, forță de muncă calificată, scheme de cercetare și dezvoltare și promovare a exporturilor și a autorității federale a taxelor. Guvernul a permis acordarea de licențe industriale și investiții directe străine de 100%  în sectorul chimic, pe cale automată, cu excepția câtorva substanțe chimice periculoase. Intrările totale de investiții străine directe în sectorul chimic (altele decât îngrășămintele) au atins 19,09 miliarde USD între aprilie 2000 și decembrie 2021.

India a stabilit patru regiuni de investiții petroliere, chimice și petrochimice ca regiuni de investiții pentru petrol, produse chimice și petrochimice, împreună cu serviciile asociate. Parcurile de plastic au fost și ele înființate pentru a facilita dezvoltarea tehnologiei și ecosistemul propice pentru producerea de produse din plastic specializate.

Ministrul Comerțului și Industriei, Piyush Goyal, într-un tweet recent, a numit ”Legătura Indiei cu lumea” , referindu-se la substanțele chimice organice și anorganice din India pentru a sublinia creșterea exporturilor cu 106%. Și în ton cu prim-ministrul Narendra Modi care promovează o auto-sustenabilă Indie.

Exporturile de produse chimice indiene au înregistrat o creștere de 106% în 2021-22 față de  2013-14. Exporturile Indiei de produse chimice pentru 2021-22 au atins un record de 29,29 miliarde USD, în timp ce în 2013-2014 exporturile Indiei de produse chimice au fost de 14,21 miliarde USD. Creșterea exporturilor de produse chimice a fost realizată în urma unei creșteri a transporturilor de produse chimice organice, anorganice, agrochimice, coloranți și intermediari coloranți, produse chimice de specialitate. Astăzi, industria chimică indiană a devenit un jucător global și câștigă în schimburile externe prin abordarea „Fabricat în India”. India exportă în peste 175 de țări, iar destinațiile de top sunt SUA, China și noi piețe au fost adăugate ca Turcia, Rusia și țările din Asia de Nord-Est (China, Hongkong, Japonia, Republica Coreea, Taiwan, Macao, Mongolia).

Exportul record este rezultatul eforturilor durabile din partea Departamentului de Comerț, Industriei Indiane, Camerelor de Comerț, exportatorilor indieni. De asemenea, diferite inițiative luate de CHEMIXCIL și misiunile indiene din străinătate.

Exportul indian de produse chimice organice și anorganice în România este de aproximativ 20 de milioane USD în perioada exercițiului financiar 2020-2021, iar pentru anul fiscal curent va fi de aproximativ 18 milioane USD. Există spațiu pentru cooperare în acest sector, în special în produsele chimice și îngrășăminte legate de agricultură, petrochimie și produse chimice industriale.

Ambasada Indiei în România prin Departartamentul Comercial oferă, sprijină dezvoltarea relațiilor comerciale si ajută la identificarea de noi parteneri comerciali, producători de produse agricole, oferă consultanță în stabilirea de parteneriate între companiile  din India  și companiile din Romania.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate