Îndrăgitul actor Horaţiu Mălăele împlineşte astăzi 65 de ani

1

Horaţiu Mălăele, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește astăzi, 1 august, 65 de ani.
Artist complet, Horațiu Mălăele, de-a lungul carierei sale artistice a adunat zeci de roluri importante în piese de teatru și filme, a regizat cu aceeaşi pasiune și este autorul a numeroase caricaturi, picturi sau cărți însemnate.

Horaţiu Mălăele a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”  în 1975, clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche.

În același an  își începe cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, unde a interpretat mai multe roluri în piese precum „Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covalli, „Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni, etc.
După anii 1980, ajunge la București unde va excela în numeroase roluri la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra și Teatrul de Comedie.

Printre numeroasele spectacole regizate cu mare succes la public se numără: „Puricele”,„O sărbătoare princiară”, „Poiana boilor”, „Podu’”, “Lecţia”, „Măscăriciul”, “Revizorul”, „Carlo contra Carlo”, „S-a sfârşit cum a-nceput”. În 1975 a debutat şi în film, în “Muntele ascuns”, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu, si mulți alții. În 2000, a jucat în „Amen”, în regia lui Costa-Gavras, pentru ca în 2008 să regizeze primul său film, „Nunta mută”, urmat de comedia ”Funeralii fericite”. Ca pictor și caricaturist, actorul a expus peste 3000 de caricaturi în 36 expoziții naționale şi internaţionale.

De la debut şi până în prezent, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase premii pentru interpretare și regie, dar şi premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru “Mincinosul”, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Româneşti, în 1994, premiul UNITER, pentru “Unde-i revolverul”, în 1998. În august 2012, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală. De curând Universitatea “Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, distincție academică oferită în semn de recunoaștere pentru tot ceea ce a construit în teatrul românesc și pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii naționale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Eu spune

    LA MULTI ANI MAESTRE !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate