ÎNDOIALA, un spectacol despre resorturile credinţei

0

Într-un decor de catedrală elaborat în cele mai mici detalii, primitor şi sobru totodată, spectacolul Îndoiala a debutat cu scena unei predici cu rezonanţe actuale, vizând criza credinţei şi solitudinea omului contemporan. I s-au succedat momente în care directoarea colegiului catolic Saint Nicolas impune unei tinere călugăriţe exigenţele instrucţiei monastice restrictive, cu reguli implacabile. Tânăra soră James se va lupta cu necesitatea ascultării ierarhice şi impulsul inocenţei (etichetată de superioara sa drept „o formă de lene”, de lipsă de reacţie la acţiunea răului în lume), intrând involuntar în cercul îndoielilor ce-l privesc pe părintele Flint, un tânăr pastor a cărui apropiere de băieţii din colegiu şi mai cu seamă de singurul elev negru – este privită cu suspiciune. Se întâlnesc astfel două spirite cu viziuni comune, a implicării în lumea laicului cu firescul unei misiuni în care biserica este deschisă către nevoile comunităţii, amplitudinea spectacolului este dată, atât la nivelul intrigii cât şi al interpretării scenice, de alternarea clipelor de confuzie şi îndoială pe care le trăieşte sora James cu privire la tânărul Flint. Înarmate cu rigorism şi ambiţia de a desfiinţa orice insinuare a răului în instituţia pe care o conduce, demersurile maicii superioare devin malefice, încrâncenate. Este momentul când lipsa dovezilor care să susţină convingerile sale declanşează explozia de sinceritatea a surorii James şi refuzul de a fi martora intrigilor ce-l privesc pe pastor. Finalul surprinde mărturisirea maicii superioare, victimă a propriilor maşinaţiuni: „Soră James, am îndoieli…”.

Reprezentaţia trupei de teatru Maria Filotti Brăila a adus astfel în concurs o abordare de fineţe a crizei spirituale chiar în sânul bisericii, într-o interpretare armonizată, printr-o perfectă conectare cu publicul din gradenă.

AlB

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate