Indiferent de vreme, ei se afla la datorie

3

DSCF0067Aici nu este vorba despre vreo institutie a statului, ci despre cersetorii de pe strazile orasului, care se afla indiferent de vreme la datorie. Ce-i drept, in ultima vreme acestia par sa se fi inmultit si parca nu mai scapam de ei. Atat timp cat o sa le dam bani, acestia vor fi prezenti la fiecare colt de strada. De exemplu, in cartierul Precista, pe o distanta de 100 de metri, am intalnit 3 astfel de indivizi.

In Romania, cersetoria este definita ca apelarea, in mod repetat, la mila publicului de catre o persoana.

Articolul 326 din Codul penal al Romaniei prevede ca fapta persoanei care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, este o infractiune, care se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani.

In 2011, deputatul PDL Stefan Daniel Pirpiliu a inaintat un proiect de lege, prin care propune interzicerea cersetoriei si, pe langa pedeapsa cu inchisoarea pentru cersetori, amenzi intre 300 si 600 de lei persoanelor care dau bani cersetorilor, aceasta fapta fiind considerata o contraventie. Conform acestui proiect, cersetorul este „acea persoana care solicita publicului ajutor material”, iar cersetoria este „actiunea de a cersi, iar in urma rezultatului acesteia, se obtine strangerea de bani ca mijloc de existenta”.

Metode de „curatare” a strazilor ar exista, deoarece zilnic Politia Locala patruleaza si ii amendeaza pe acestia, dar in cel mai scurt timp ei revin in strada pentru continuarea activitatilor si nu vor disparea pana cand, noi ca si cetateni nu ne vom opri din a le incuraja activitatea dandu-le bani.

Un studiu efectuat in luna decembrie a anului trecut, arata ca un cersetor castiga in medie intre 100 si 300 RON pe zi. Daca am face un calcul simplu, luand o medie de 150/RON pe zi intr-o saptamana acesta obtine un venit de 1050 de ron adica cu 200 de ron mai mult decat salariul minim pe economie castigat de un muncitor de rand dupa o luna de lucru. Inmultind aceeasi suma cu 31 de zile cat are o luna, aceasta va fi de 4650 RON, adica mai mult cu 1500 RON decat castiga in medie un profesor universitar.

Asadar, in urma unor calcule simple vazand cat castiga cu aproximatie un cersetor, tinand cont ca acesta nu plateste niciun fel de taxe, l-ai mai incuraja sa cerseasca, sau l-ai trimite spre primul oficiu de ocupare a fortelor de munca?

Paradoxal este ca nu ei sunt beneficiarii acestor bani direct, ci au un procent, deoarece acestia intra in buzunarele celor ce organizeaza astfel de retele.

Atata timp cat va exista mila si compasiune pentru ei, din putinul pe care il avem ii vom imbogati pe altii ce se folosesc de povesti sentimentale si copii fara niciun fel de bun simt  ca sa ne scoata probabil si ultimul banut din buzunar.

George T.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. dinu spune

    Problema este cu finalitatea procesului-verbal de contraventie, fiind cersetori care sunt sactionati contraventional zilnic si au de platit la bugetul local sute de mii de lei din amenzi, acestia neputand fi executati silit pentru ca nu au propietati si nici bunuri pe numele lor.Asa cum am mentionat si in alte dati Legea in Romania este foarte slaba si fara aplicabilitate cersetorii intorcandu-se pe strazi imediat dupa sanctionare.

  2. dinu spune

    Nu mai ridicati in slavi acei gardieni publici asa zisi politisti locali doar cu numele, daca se plimba pe strada asta nu inseamna ca patruleaza respectand cele mai elementare proceduri de patrulare.Singura politie din Romania este Politia Romana iar singura Lege care sanctioneaza cersetoria ca si contraventie este LG. 61/1991R, infractiunea de cersetorie fiind prevazuta de Codul Penal.Acei politisti care patruleaza pe strazi fac parte din Politia Muncipiului Piatra Neamt, Biroul de Ordine Publica nu de „”prostia locala” sau alt serviciu al Primariei.

  3. x spune

    De 2-3 ani este o hotarire de consiliu local care stabileste amenzi pentru cei ce dau bani la cersetori si este usor de aplicat(o poza facuta de la distanta urmata de amenda si in scurt timp informatia circula foarte repede,scapam de cersetori care nu mai au obiectul muncii)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate