India, un colos al industriei farmaceutice, la nivel global

0

„Programul nostru de vaccinare este cel mai mare din lume. Am vaccinat complet aproape 90% din populația adultă și peste 50 de milioane de copii. India produce patru vaccinuri aprobate de OMS și are capacitatea de a produce 5 miliarde de doze în acest an” – Prim-ministrul Modi

India este unul dintre cei mai mari furnizori de medicamente generice la nivel global. Sectoarele farmaceutice din India furnizează peste 60% din cererea globală pentru diferite vaccinuri și 20% din cererea mondială de medicamente generice, 40% din cererea de generice în SUA și 25% din toate medicamentele din Marea Britanie. La nivel global, India ocupă locul 3 în ceea ce privește producția farmaceutică ca volum și  locul 14 ca valoare. Industria farmaceutică indiană include o rețea de 3.000 de companii de medicamente și aproximativ 10.500 de unități de producție.

India are un număr mare de oameni de știință și ingineri, cu potențial de a dezvolta industria farmaceutică la cote mai mari. În prezent, peste 80% din medicamentele antiretrovirale utilizate la nivel global pentru combaterea SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite) sunt furnizate de firme farmaceutice indiene.

Piața farmaceutică internă din India este estimată la 50 de miliarde de dolari în 2021 și probabil că va ajunge la 65 de miliarde de dolari până în 2024 și să se extindă în continuare până la aproximativ 120-130 de miliarde de dolari până în 2030.

Exporturile de produse farmaceutice din India au înregistrat o creștere de 103%  din 2013-14, de la 904 miliarde de rupii la aproximativ 1834 miliarde de rupii (24,475 miliarde USD) până în 2021-2022. Exporturile realizate în 2021-2022 au cea mai bună performanță la export a sectoarelor farmaceutice. Este o creștere remarcabilă, exporturile crescând cu aproape 10 miliarde de dolari în 8 ani, iar sectorul farmaceutic acoperă 5,86% din totalul exporturilor de mărfuri ale Indiei.

Exporturile de produse farmaceutice în 2021-2022 au susținut  creșterea pozitivă, în ciuda perturbărilor comerciale globale și a scăderii cererii de medicamente legate de COVID. Balanța comercială continuă să fie în favoarea Indiei, cu un excedent de 15175,81 milioane USD.

În spatele poveștii de succes din industria farmaceutică a Indiei se află excelența  în producția de clasă mondială, infrastructura robustă, competitivitatea costurilor, capitalul uman instruit și inovația. Dimensiunea actuală a pieței industriei farmaceutice din India este de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Ponderea produselor farmaceutice și a medicamentelor în exporturile globale ale Indiei este de 5,92%. Formulările și produsele biologice continuă să dețină o pondere majoră de 73,31% în exporturile  totale, urmate de medicamentele Bulk și intermediarii de medicamente cu exporturi de 4437,64 milioane USD. Primele 5 destinații de export farmaceutic ale Indiei sunt SUA, Marea Britanie, Africa de Sud, Rusia și Nigeria.

De asemenea, este de remarcat faptul că aproximativ 55% din exporturile farmaceutice din India se adresează piețelor foarte reglementate. Companiile farmaceutice indiene dețin o cotă substanțială pe piața de prescripție medicală din SUA și UE. Cel mai mare număr de plante aprobate de Food and Drug Administration în afara SUA se află în India.

Chiar și pentru anii 2020-2021, medicamentele și produsele farmaceutice indiene înregistraseră o creștere bruscă pe fondul pandemiei COVID, realizând un export de 24,4 miliarde USD cu o creștere anuală de 18%. Creșterea extraordinară a exporturilor în 2020-2021 a fost realizată înfruntând blocajele frecvente, întreruperile lanțului global de aprovizionare și sectorul de producție deprimat.  India a jucat un rol esențial în lupta împotriva pandemiei de COVID și a demonstrat lumii că poate fi un partener de încredere și dependent atunci când vine vorba de a face față unei crize de sănătate globală.

Industria indiană de vaccinuri a dezvoltat vaccinul COVID cu tehnologie indigenă în colaborare cu instituția de cercetare din India, cum ar fi ICMR și NIV, cu cel mai scurt timp versus America sau țări din UE.

Până la 31 mai 2022, India a administrat peste 1,93 de miliarde de doze în cadrul Nationwide Vaccination Drive care a început pe 16 ianuarie 2021. O parte semnificativă dintre cele mai multe dintre vaccinurile COVID administrate sunt fabricate de către India, restul sunt făcute în India.  A furnizat bilateral, de asemenea, peste 200 de milioane de doze în 98 de țări  prin „Covax” (o inițiativă ONU).

În ciuda faptului că are a treia industrie farmaceutică ca volum din lume și este cel mai mare producător de medicamente generice, India este puternic dependentă de ingredientele farmaceutice active (API), necesare pentru antibiotice, analgezice, vitamine și anti-ulceretină, care sunt esențiale pentru medicamentele care salvează vieți.

API-urile sunt fabricate prin fermentație și proces de sinteză chimică. Pentru 2021, India a importat ingrediente farmaceutice active in valoare de 3,8 miliarde USD.  Una dintre cele mai importante provocări pentru industria farmaceutica din India este dependența în încrederea în sine și autosufiecența în ceea ce privește ingredientele API.

Guvernul a inițiat scheme de stimulare legate de producție (PLI) pentru a promova producția internă prin înființarea de fabrici Greenfield cu valoare adăugată minimă pe piața internă în patru „segmente țintă” separate, cu o cheltuială cumulată de 950 de milioane de dolari SUA în perioada 21-2030.

După întreruperea lanțului de aprovizionare în timpul pandemiei de COVID, guvernul Indiei a decis să creeze un oraș farmaceutic în Hyderabad, o zonă cu untură din cele șase din 14.000 de terenuri de fotbal. Acesta va atrage o investiție de 4 miliarde de dolari și va angaja 560.000 de oameni în sute de fabrici întinse. 450 de investitori indieni și internaționali și-au exprimat interesele. India intenționează să folosească cele mai avansate tehnologii pentru a combate poluarea industrială, a reduce costurile operaționale cu 25-30%, a asigura furnizarea de energie electrică 24×7 și investiții semnificative în cercetare și dezvoltare pentru a obține aprobarea rapidă a autorităților de reglementare străine pentru produsele fabricate în Pharma City.

Companii indiene precum Sunpharma, Dr. Reddy’s Labs, Sunwave Pharma și Prime Healthcare sunt prezente în România. Produsele farmaceutice indiene de export în România și-au menținut o prezență constantă pe piața din România. În 2021, România a importat produse farmaceutice în valoare de 4,82 miliarde USD. Recent, una dintre subsidiarele Sun Pharma, S.C. Terapia S.A., România a achiziționat portofoliul UractivTM de la Fiterman Pharma în România. Portofoliul UractivTM cuprinde suplimente alimentare, inclusiv minerale, vitamine și adjuvanți; cosmetice și dispozitive medicale utilizate pentru menținerea sănătății tractului urinar.

Portofoliul Uractiv achizitionat de Terapia cuprinde 12 produse, cele mai cunoscute game de suplimente alimentare, incluzand minerale, vitamine, cosmetice şi dispozitive medicale folosite pentru sanatatea tractului urinar.

Uractiv este un produs 100% romanesc, foarte apreciat de comunitatea medicala si de farmacisti, care a ajuns la vanzari anuale de aproximativ 8,7 milioane dolari si care va beneficia de sustinerea Sun Pharma pentru a deveni un produs de referinta la nivel global.

În 2018-2019, India a exportat în România medicamente și produse farmaceutice în valoare de 22,7 milioane USD, în 2019-20-19 milioane USD, în 2020-21-26,7 milioane USD și în 2021-22-26,6 milioane USD.

Ambasada Indiei în România oferă prin intermediul Departamentului de Comerț și Afaceri Externe, consultanță în dezvoltarea relaţiilor comerciale, suport pentru identificarea de noi parteneri comerciali, producători de produse agricole, susținere în stabilirea de parteneriate între companiile din India şi companiile din România.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate