Incompetență sau intoxicare premeditată pe tema prețului la apa potabilă?

13

Din start vom merge pe ipoteza unei incompetențe a jurnaliștilor care de ani de zile învrăjbesc populația județului cu tot felul de discuții false legate de prețul apei pentru că, dacă am merge pe ipoteza unei intoxicări intenționate care să ducă la tulburări sociale, ar însemna că acredităm ideea unor fapte penale extraordinar de grave și nu vrem să ne gândim la această variantă.diferenta-de-nivel
De câțiva ani de zile auzim în continuu de apa care este mai ieftină în Iași decât la Neamț în condițiile în care apa din Iași este adusă de la Neamț dintr-o captare din comuna Timișești. Până aici totul sună bizar, dacă analizăm problema superficial. Ei bine, pe această superficialitate au pariat și cei care au demarat campania pe tema prețului apei. Exploatând patriotismul local, au creat artificial o emoție prin care populația unei zone să nu  se simte confortabil pe motiv plătește o sumă mare de bani pe o resursă naturală locală, iar cei care o importă o scot la vânzare mai ieftin.
Totul este foarte simplu și extraordinar de logic. În incompetența lor jurnaliștii care pun în discuție cele două prețuri, dovedesc că nu au noțiuni elementare de fizică, geografie sau matematică. Comuna Timișești – Neamț se află la o altitudine de 450 m iar Iașul la o altitudine de 95 m, deci, apa luată de la noi din Neamț nu este pompată spre Iași ci ea curge gravitațional formând presiune, adică cu costuri de transport ZERO lei. În schimb, la noi la Piatra Neamț, de exemplu, scoatem apa din captarea de la Lacul Bâtca sau de la Vaduri și trebuie să o suim pe munții din jur, în castele de apă special amenajate pentru a obține efectul gravitațional pe care cei de la Iași îl au gratis.
Pentru orice om care are 8 clase e clar că atunci când muți un lichid de la un nivel superior la unul inferior produci energie ( principiu pe care funcționează hidrocentralele ) iar pentru a urca apa de la o cotă inferioară la una superioară trebuie să consumi energie.
Acest aspect care ține de altitudinea localității este unul dintre punctele care defavorizează clar orașele aflate la munte prin faptul că se cheltuiesc zeci de milioane de lei numai pentru a ridica apa în castele de apă aflate peste cota orașului în vederea distribuirii ei gravitaționale.
Să nu înțelegi că unii au costuri zero la transportul apei și alții plătesc miliarde e o treabă care te poziționează sub capacitatea intelectuală a unui copil de clasa a VIII-a.
Desigur că mai sunt multe astfel de aspecte la fel de elementare, dar pe care unii jurnaliști se pare că nu le pricep sau poate … dar mai bine să nu ne gândim la varianta în care ar exista un plan prin care să se creeze disensiuni sociale.

D.E.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
13 Comentarii
 1. xx spune

  Pentru cine nu stie rezervoare de apa sint :pe munte in dreptul scolii Spiru Haret,Pe deal in darmanesti,Pe pietricica deasupra cartierului Lenin cite 2 rezervoare de mare capacitate si nu mai stiu daca este functionala vechea casa de apa de deasupra colegiului forestier.Anul trecut o echipa de muncitori au depistat si debransat mai multi consumatori necontorizati,cel mai mare fiind unul cu 3 vile (si aici e o problema cu ce bani au fost construite si pentru cine si unde au ajuns) fiecare cu piscina si stina de oi care dupa contor consuma mai putin decit o baba din vecini dar avea si o alimentare ilegala printr-o conducta de 100mm pina au fost opriti,.Dati numele individului si povestea vilelor,o stie toata lumea

 2. radu spune

  AVETI PERFECTA DREPTATE DOMNULE JITARU….

 3. Tamba Elena spune

  Este logic ce relatezi in articol Dar masurile sunt foarte greu de realizat pentru asta trebuesc trebuesc oameni capabili sa faca ce e mai bine. Dar cine ??????

 4. Privitor spune

  De nu ar fi diversiuni desantat partinice (nici nu vreau sa insinuez ca articolul ar fi platit chiar din banii de pe apa), atunci s-ar putea face discutii pe tema managementului grav deficitar (lipsa de solutii, lucrari necontrolate si facute in sfidarea bunului simt – strazi si drumuri distruse prin nerespectarea proiectelor si nereparate, ….), pierderilor de cartea recordului, trocului politic pe bani prostilor, …, asa poate ne mai prezentati ceva clipuri cu Boboteaza la APA SERV, cu „super-mega” conditiile de „obtinerea” a apei (parca nu ar fi reglementate de lege – si face cineva din constiinta neplatita). Totusi de ce-i mai scump mc de apa in Neamt, in raport cu majoritatea localitatilor din tara?

 5. legio spune

  Cei care au explicatii ptr pretul mare a apei potabile ,as intreba: daca tot ati gasit explicatiile ptr pretul apei potabile din P N, ati luat in calcul si pierderile enorme ,aproape de aceiasi cantitatye cu cele consumate de catre populatie, ati luat in calcul la pretul acestei ape si enormele furturi cunoscute si necunoscute (ma refer la furturile facute de firmele amploiatilor care ne conduc)? Admin am impresia ca tu nu erai treaz complect cand spuneai de 1500 de euro venit? cumva venitul asta era pe luna, ca pe pamantul romaniei ,mai va…

  ADMIN: La Neamț pierderile de apă sunt mai mari decăt ce se facturează. Țevile sunt depășite și găurite … poate colegii jurnaliști care se plâng de prețul apei vă vor explica cine ar trebui să le schimbe și nu o face …

 6. mihnea spune

  observ ca orice punct de vedere contrar autorului\autoarei articolului genereaza un fel de reprosuri. Chiar sunteti detinatorul adevarului absolut? Oare nu sunteti si intr-un conflict (macar) moral? Cred ca decenta ar trebui sa caracterizeze abordarea oricarui subiect.

 7. Jiitaru Vasiile spune

  Eu am mult mai mare salariul pe luna , dar nu vreau sa platesc niste bani la anumite societati unde oamenii stau la birouri si nu fac nimic decat reclama sa le dam bani. Au tercut vremurile acelea . Avem nevoie de oameni competenti care aiba si viziuni de viitor de rezolvare a problemelor.

 8. Jiitaru Vasiile spune

  Sa admitem ca ceea ce afirmi in reportajul tau e adevarat. Eu nu am nici o documentare in acest domeniu. Desi eu personal nu am vazut si nu stiu sa fie in jurul orasului bazine de apa in muntii unde este pompata apa ca apoi sa vina gravitational inapoi la consumatori. Poate ne poti si documenta putin in acest sens . Nu ar fi cazul ? Daca tot afirmi ca stii tu totul. Deci faci niste afirmatii la fel ca noi toti fara nici un suport documentar Doar vorbe. Nimic. Ok . Daca aia de la Iasi , baietii destepti iau apa de la noi folosind legea gravitatiei , noi de ce nu luam apa de la Izvorul Muntelui , ca ar fi mai buna si mai sanatoasa tot gravitational ?? Sau Izvorul Muntelui si Bicazul sunt mai jos ca Piatra Neamt ? Au fost si poate mai sunt fonduri Europene in acest domeniu. Ce fac aia de la APASERV sau cum i-o mai fi chemand ? Dorm la birouri si asteapta , consumatorii sa plateasca cum spun ei ?? Deci domnule reporter nu avem nevoie de vorbe , de astea suntem satui . Eu nu inteleg, am numai 17 clase, ca atata am putut face , nu am doctorate Pe vreamea aceea nu se faceau ca acum Copy – Paste.
  Cu respect
  Jitaru Vasile – Master Mariner

  1. Mos Craciun spune

   Din ce stiu eu sunt bazine de apa la gospodina si pe muntele pietricica. La revolutie se facea mare caz de aceste rezervoare cum ca ar fi in atentia teroristilor de a otravi apa orasului. E posibil sa mai fie si alte rezervoare si eu sa nu le cunosc. Cele doua bazine, pe care le-am vizitat de multe ori, sunt mult peste cota orasului.
   Lacul de acumulare de la Izvorul Muntelui se afla la cota 430 si Piatra Neamt la cota 310. Nu sunt specialist sa pot spune daca o diferenta de nivel de 120 de metri pe o asa de mare distanta ar face fata gravitational (tinand cont ca apa trebuie adusa si la etajul 13 si la locuintele ce depasesc cota etajului 13)

 9. marcela spune

  si totusi,apa e foarte scumpa !

  ADMIN: Sau noi prea săraci … dacă ați avea un venit de 1500 euro ca ceilalți europeni vi s-ar mai părea apa, curentul sau benzina scumpe?

  1. feraru marcel spune

   Robert, ce rost are sa ne mintim ca daca am avea salarii ca-n occident, ne-ar fi mai usor ? Ia aminte la devalorizarea leului, care se petrece acum, pentru ca, n-asa, din iunie mai trebuie sa creasca niste salarii….. Bugetarilor, le vor creste veniturile iar in acelasi timp euroiul sau dolarul, vor creste, pentru ca paritatea sa ramana la aproximativ 200. o sa vedem valutele trecand de 5 lei/buc. Cat despre pretul la apa…..s-avem rabdare, ca nu-i batut in cuie !! O televiziune, deja a anuntat ca stam prost cu rezervele de apa….!!!

   1. Lolita spune

    Contrazic la tine Marcele, nu acum are loc devalorizare si nici de la vara. economia duduie, griul creste ca fat-frumos, hotii de primari sint la puscarie iar soarele rasare frumos peste urbe…ce este gresit in peisajul asta incit sa nu platesti apa mai mult ? Iti lipseste iubirea de aproapele tau cum zis-a popa in biserica duminica la slujba.

    1. feraru marcel spune

     Lasa Loli, ca vine ea vremea apei….portabile s-om trai bine !Sa nu faci ce zice popa……Sa faci ce face ! In rest, sa ne rugam Divinului, sa nu aflam intr-o zi, ca apa or luat-o toata Ameriscanii, ca Bistrita-i un brat al marelui Mississippi si deci….platesti…bei ! Ca la PUB !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate