Început de an greu pentru doi jurnaliști nemțeni. Instanța a stabilit câte 10.000 lei daune morale pentru fiecare

0

Instanțele au stabilit că doi jurnaliști din Neamț, Daniel Vinca (vestea.net) și Corfu Ionuț (tvmneamt.ro), au de plătit despăgubiri de câte 10.000 lei pentru articole calomniatoare și injurioase publicate.

În cazul Daniel Vinca, cel care trebuie despăgubit, Paul Tablan, (șeful Poliției Neamț), poate să își ia gândul de la daunele morale de 10.000 lei deoarece jurnalistul mai are executări silite de multe zeci de mii de lei pentru fapte similare, dar neavând nimic pe numele lui nu plătește nimic. Victimele sale au rămas nedespăgubite și calomniate în continuare, deoarece chiar dacă instanțele au stabilit ca unele articole să fie șterse de pe internet, deciziile judecătorești nu au fost respectate, dar la aceste aspecte lucrează un procuror și nu le comentăm.

În cazul Ionuț Corfu, cel care trebuie despăgubit pentru că a fost calomniat și înjurat, Andrușcă Dănuț (fost Ministru al Economiei), are șanse să intre în posesia despăgubirii de 10.000 lei și să primească și scuze publice. Asta dacă nu alege și Ionuț Corfu aceeași cale ca și colegul său și respectă decizia care va fi definitivă pentru că, trebuie menționat, ambele cazuri prezentate azi nu au decizii definitive, ci pot fi atacate la instanțe superioare.

Aceste daune morale pentru care sunt acționați în judecată unii jurnaliști nu sunt ceva ieșit din comun. Ca să ne dăm pe noi de exemplu, publicația ziarpiatraneamt.ro a fost și ea sancționată în 10 ani de 2 ori. O dată cu suma de 5.000 lei pentru ca am ”respectat prea mult” dreptul la exprimare al cititorilor și am aprobat comentarii calomniatoare pe care le-am cenzurat și altă dată cu 300 euro (echivalentul a 1.400 lei) pentru un articol scris de subsemnatul la care instanța a avut dreptate… era greșeala mea.

Să greșești este uman, iar ideea acestui tip de sancțiuni date de instanțe este bună, cu condiția ca cel sancționat să înțeleagă ceva și pe viitor să nu mai greșească. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată și unii jurnaliști ajung să nu poate avea nimic pe numele lor, să fie căutați de executori pentru sute de mii de lei, să fie dați afară din casă, să se trezească cu tot cu familii în drum, să divorțeze în acte ca să nu fie executată silit și soția și așa mai departe. Din păcate unii perseverează în greșeli, o fac cu o răutate patologică și instigă și pe alții să facă la fel.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate