Începe testarea gratuită a sănătății plămânilor cu ajutorul caravanei de depistare activă a tuberculozei – Screening TB

0
foto – screeningtb.ro

Locuitorii din zona rurală a județului Neamț sunt așteptați începând din 14 martie până pe 28 mai la testarea gratuită a sănătății plămânilor. Analizele medicale gratuite sunt puse la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene din ultimii 30 de ani.

Mâine, 14.04.2021 începând cu ora 10⁰⁰, în spatele Primăriei Farcașa va fi prezentă caravana mobilă care va efectua radiografii pulmonare gratuite persoanelor adulte.

Sunt vizate 12 comune din județul Neamț unde ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor. Județul Neamț  face parte din zona roșie în ceea pe privește numărul cazurilor de tuberculoză, cu o incidență de 78,1 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori (date referitoare la anul 2019).

Această caravană, în fapt un cabinet medical mobil, asigură accesul facil, aproape de casă la consultații medicale gratuite realizate cu ajutorul aparaturii de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei. Caravana este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei, dar și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale din caravă sunt asigurate de personal medical specializat.

Cabinetul mobil Screening TB care ajunge la Neamț face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București cu sprijinul Ministerului Sănătății. 

Mai multe informații despre această campanie găsăți aici – click.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate