Începe ofensiva femeilor din PSD Piatra-Neamț: „Indiferența a devenit politica administrației liberale. Ajunge!”

0

Pandemia de coronavirus a radiografiat capacitatea serviciilor sociale de a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile. Din păcate, răspunsul administrației municipiului Piatra-Neamț a fost sub așteptări. Vorbim mai ales despre protecția pentru persoanele vârstnice instituționalizate, dar și despre cele singure sau victime ale violenței în familie. Restricțiile din perioada stării de urgență au fost compensate de echipele de voluntari, aparatul de lucru al primăriei fiind subdimensionat.

„Colegii noștri din PSD s-au alăturat echipelor de voluntari și au participat la acțiunile de ajutorare a pietrenilor aflați în nevoie în această perioadă. A fost firesc să fie așa, doar punând umărul poți ajuta la rezolvarea problemelor. Am dus, ca să vă dau doar un exemplu, medicamente și alimente vârstnicilor singuri blocați în case. Dar dacă voluntariatul se manifestă în situații excepționale, administrația orașului trebuie să fie pregătită să lucreze oricând. Primăria a fost clar depășită. Avem nevoie de un sistem la zi de monitorizare și sprijin pentru vârstnicii singuri sau persoanele cu nevoi speciale”, spune Ramona David, șefa Organizației de Femei a PSD Piatra-Neamț.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită. Apelurile la 0800.500.333 s-au dublat în perioada de stare de urgență.

„Cei de la Agenție arătau că femeile agresate nu apelează la autorități de teamă că nu vor fi ajutate. În condițiile în care aceste violențe au crescut, administrația locală trebuia să se implice mai mult. Avem nevoie de mai multe sedii pentru protecția femeilor agresate, de mai multă implicare a poliției și a primăriei. E ușor să spui că din cauza pandemiei mișcările administrației sunt limitate, dar în realitate tocmai în aceste perioade grele e nevoie de acțiune concertată”, arată Mioara Bostan, manager al clubului Artis și membru în echipa PSD Piatra-Neamț. Un studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) arăta că 30% dintre românce au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață.

„Statisticile mai arată că doar sub 5% dintre femeile agresate apelează la autorități. De ce le e frică? Pentru că autoritățile răspund greu, au o mentalitate învechită. Aceste victime sunt din comunitatea noastră, iar comunitatea noastră e condusă de primar și de Consiliul Local. Nu pot accepta indiferența și reacțiile de nivel minim”, mai adaugă Mioara Bostan.

„Nevoile orașului sunt mari. Iar pe primul loc trebuie puși oamenii. Comunitatea din Piatra-Neamț are nevoie de cel puțin încă un cămin pentru vârstnici, de noi sedii pentru femeile agresate și de un sistem modern de monitorizare a persoanelor vulnerabile. Măsuri simple, dar pe care actuala conducere a administrației nu le-a luat. Practic, indiferența a devenit politica administrației liberale și nu mai putem accepta. Ajunge!”, spune Ramona David.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate