Începând cu 2018 fiecare familie va fi arondată unui consultant fiscal

1

impozit-pe-venit-global

Conform programului de guvernare, începând cu 2018, se va introduce impozitul diferenţiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10%, anual pentru fiecare gospodărie din România, și se va completa o declaraţie de venit global de către consultanţii fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declaraţie de IVG va avea ca bază de plecare declaraţia de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în acelaşi condiţii precum declaraţia de venit global. Arondarea populaţiei la consultanţii fiscali, precum şi funcţionarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa şi depune declaraţiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua şi sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu său către administraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale. Această măsură va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din ţară, din cadrul tuturor instituţiilor publice din România. Selectarea şi pregătirea celor care doresc să devină consultanţi fiscali se va face etapizat, până cel tîrziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant.

Gospodăria – din perspectivă fiscală – este un grup de persoane care pot să fie rude sau să nu fie rude şi care locuiesc în aceeaşi curte ori administrează bunuri comune, respectiv au un patrimoniu comun; acest grup îşi alege un lider care va fi reprezentantul gospodăriei în relaţia cu consultantul fiscal.

Consultantul fiscal va fi angajat al statului şi va lucra în mod gratuit pentru contribuabili.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ştefan, a declarat: „ANAF are 30.000 de angajaţi, o parte vor deveni consultanţi fiscali. Mai avem şi o Cameră a Consultanţilor Fiscali. E adevărat că ei dau consultanţă în business, dar poate că în timp vor merge şi spre persoane fizice. Noi doar oferim această posibilitate; dacă nu e atractivă, nu e obligatorie”.

Conform declarațiilor Ministrului Finanțelor, sistemul de impozitare pe venitul global şi pe gospodării va fi construit după modelul din Statele Unite ale Americii.

„În noul sistem, toate veniturile realizate într-un an vor fi impozitate cu 10% dacă suma este mai mare de 2.000 de lei, în sensul că până la 2.000 de lei cota este zero, iar ceea ce depăşeşte 2.000 de lei se va impozita cu 10%. Ca structură, am plecat de la modelul din SUA”, a explicat Ministrul Finanţelor.

Cheltuielile care vor fi scăzute din baza de calcul la impozitul pe venitul global:

– 1.600 de lei pe an pentru familiile care au copii şi care realizează venituri de până la 5.000 de lei;

– 1.200 de lei pe an pentru familiile care au copii şi care realizează venituri cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei (familiile cu venituri de peste 10.000 de lei nu vor avea astfel de deduceri);

– asigurările private;

– taxele de şcolarizare a copiilor;

– 400 de euro pe an – contribuţiile la pensii private”

– 400 de euro pe an – asigurările de sănătate;

– abonamentele medicale.

Ar mai putea fi introduse şi donaţiile acordate de cetăţeni unor ONG-uri, culte sau asociaţii cultural-sportive, precum şi veniturile din plasamente bursiere sau din depozite bancare.

Sursa: Mediafax.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomulet Cristian spune

    O initiativa stil PSD. Consultantul fiscal va fi agentul electoral al PSD. Va estima impozitul in funcție de promisiunile electorale ale familiei respective. O prostie care in UE nu exista tocmai din aceasta cauza este inaplicabila. Dar ce contează distrugerea României continua. Pana când? Va spun sigur ca in scurt timp va înceta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate