În sfârșit, Consiliul Județean Neamț a început să funcționeze

1

Astăzi a avut loc la Consiliul Județean o întâlnire între președintele Ionel Arsene și românii din dispora. Scopul întâlnirii a fost acela de a convinge nemțenii să revină acasă și de a le prezenta ce oportunități de afaceri au și mai ales ce posibilități de finanțare din bani europeni sau guvernamentali sunt. Spre deosebire de alte zeci de întâlniri pe care le-am văzut pe la această instituție, aceasta chiar a fost pe bune. Adică în sală chiar au fost oameni care au venit pentru propriile interese, nu doar trimiși de partide și primari, oameni care chiar aveau întrebări și au plecat cu răspunsuri, oameni care chiar voiau să facă ceva.

Mai mult de atât, cei care au luat cuvântul nu au mai vorbit ca de obicei, mult fără să spună nimic, și chiar am fost foarte încântat să văd un președinte de Consiliu Județean care oprește discursul unui domn ce vorbea lucruri neinteresante pentru cei prezenți în sală și a moderat discuțiile astfel încât cei prezenți chiar să plece cu răspunsuri acasă și să înțeleagă ceva. Dacă până acum la orice astfel de ședință desfășurată în sala mare a Consiliului Județean Neamț, jumătate din cei prezenți butonau telefoanele și un sfert căscau, acum am văzut doar doi invitați umblând prin telefon și alte zeci de oameni notându-și lucruri pe foi, ceea ce spune multe.

Tot la această dezbatere am văzut primul președinte de Consiliu Județean din Neamț care nu a mai adus aceeași gașcă de fețe de funcționari triști, ci oameni care știu ce vorbesc și mai ales știu ce au de făcut. De exemplu, doamna Elena Kuzmanovic care a stat în prezidiu și a luat cuvântul pe tema finanțărilor nerambursabile se vedea de departe că știe cu ce se mănâncă subiectul și are capacitatea să facă mai mult decât toți funcționarii care au trecut prin departamentul de proiecte din CJ Neamț în ultimii 20 de ani.

Nu știm câți din cei prezenți vor accesa acești bani sau câți nemțeni vor reveni acasă, dar faptul ca instituția Consiliului Județean pune la dispoziție o consultanță gratuită pentru românii care revin în țara și vor să facă o afacere este un pas important spre normalitate în acest județ.

Este clar că până acum, cu excepția doamnei Emilia Arcan, care a vrut să facă ceva, dar nu prea a avut pârghiile necesare și a fost prea puțin timp președinte, acum lucrurie se schimbă și am avut pentru prima oară convingerea că asist la o acțiune făcută de Consiliul Județean pe bune, nu doar ca să apară unii în poze sau ca să bifeze că s-a mai făcut ceva.

Comunicat de presă CJ Neamț

În urmă cu o săptămână, președintele CJ Neamț a lansat un apel către nemțenii care locuiesc și muncesc în străinătate sa participe la o întâlnire în care să fie informați despre planurile de dezvoltare a județului și despre fondurile disponibile pentru ei în a-și deschide o afacere, aici în România.

Peste două sute de nemțeni care muncesc în străinătate și s-au aflat în județul Neamț astăzi au răspuns invitației autorităților.

„Mă bucur să văd că inițiativa noastră a provocat atâta interes, iar numărul celor care ați răspuns invitației de a discuta, confirma asta. Îmi doresc să implic toți nemțenii în procesul de luare a deciziilor, fiecare nemțean să contribuie la dezvoltarea comunelor și orașelor lor natale.

Creionam la nivelul Consiliului Județean politici publice şi proiecte inovative care să vină în sprijinul celor care locuiesc în Diaspora. Specialiștii în atragerea de finanțări de la nivelul CJ-ului sunt la dispoziția celor care doresc să-și deschidă o afacere aici la Neamț și le acordă sprijin și asistență de specialitate. Fac tot ce este legal pentru a crea un mediu propice reveririi nemtenilor acasă, la familiile lor. Sunt sigur că ce reușesc românii în străinătate, pot reuși și aici, acasă. Beneficiază de o mentalitate diferită, de o experiență bogată în domeniile în care lucrează”, a declarat la finalul întâlnirii Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

Totodată, după această dezbatere, Consiliul Judetean Neamt va propune simplificări administrative și legislative care să le înlesnească demersurile celor interesați să facă afaceri în județul Neamț.

La inițiativa președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, a fost creată adresa de e-mail diasporaneamt@yahoo.com, pentru a înlesni legătură dintre nemțenii din străinătate și Consiliul Județean Neamț. La această adresă, cei care doresc să obțină bani europeni, trimit ideea lor de afacere iar experții în fonduri europene de la nivelul Consiliului Județean le vor oferi consiliere în identificarea axelor de finanțare potrivite și asistența de care au nevoie în următoarele etape. Alături de președintele Consiliului Județean s-au aflat reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regionala nord-Est, ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și ai Camerei de Comerț și Industrie Neamț.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. maria spune

    Funcţioneazâ
    Pe dracu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate