În plin lockdown, infractorii români sunt deportați din Marea Britanie cu o cursă charter

0

Publicația britanică The Independent anunță că, în ciuda restricțiilor cauzate de noua tulpină de coronavirus în Regatul Unit, s-a luat decizia deportării infractorilor români din UK prin curse charter.

Astfel, un avion plin cu aproximativ 30 de infractori români va părăsi Marea Britanie în cursul săptămânii viitoare (miercuri, 13 ianuarie) pentru a ajunge în România. O altă cursă charter, plină cu infractori polonezi deportați din Marea Britanie, ar trebui să ajungă, de asemenea, în Polonia.

Boris Johnson a anunțat luni noi măsuri mai stricte pentru coronavirus, într-un efort de a încetini răspândirea noii variante mai transmisibile a virusului, spunând că „toată lumea ar trebui să rămână acasă și să părăsească casa doar acolo unde este absolut necesar”.

Conform noilor reguli, oamenilor li se spune că nu ar trebui să călătorească în străinătate și că pot face acest lucru numai acolo unde au un „motiv legal permis” de a părăsi casa, cum ar fi pentru muncă.

Zborurile către Polonia din Regatul Unit sunt în prezent interzise, ​​iar guvernul polonez nu a confirmat către The Independent dacă va accepta zborul charter. Interdicția de călătorie în România a fost ridicată luni.

Ministerul de Interne din UK a declarat că „măsuri adecvate” vor fi puse în aplicare în timpul zborurilor pentru a preveni răspândirea Covid-19, fiind necesar ca toți angajații de escortă să poarte măști și toți deportații trebuie să aibă temperatura luată la ieșirea din centrele de detenție înainte de decolare. 

Testele sunt oferite înainte de zboruri numai dacă sunt o cerință a țării de destinație, a spus Ministerul de Interne.

Decizia de a continua zborurile de deportare contrazice o declarație a ONU de anul trecut, care avertiza că întoarcerile forțate ar putea „intensifica riscurile grave pentru sănătatea publică pentru toată lumea”, atât în ​​comunitățile gazdă, cât și în cele de origine, precum și să pună „o presiune suplimentară” asupra țărilor de returnare .

Organizația internațională a avertizat că deportații ar putea risca să se confrunte cu „dificultăți financiare extreme” și potențial trafic de persoane la întoarcerea în țara lor de origine, din cauza nivelurilor deja ridicate de șomaj ca urmare a pandemiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne din Marea Britanie a spus: „Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și cei care încalcă regulile noastre de imigrare și vom continua să desfășurăm operațiunile cu măsurile adecvate.”, mai arată sursa citată.

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate