În judetul Neamt, au continuat activitătile de informare în cadrul Campaniei „VOTEAZĂ LEGAL! MITA SI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE”

1


Actiunile pentru informarea cetătenilor si transmiterea mesajului Campaniei „VOTEAZĂ LEGAL! MITA SI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!” sunt în plină desfăsurare, în judetul Neamt. Zilnic, politistii din structurile de prevenire a criminalitătii, politie de proximitate si politie rurală discută cu cetătenii despre prevederile legii referendumului, punând accent pe consecintele ce decurg din nerespectarea legislatiei.


Politistii s-au aflat în rândul cetătenilor în târguri, oboare, piete, zone centrale din municipii si orase, parcuri, centre comerciale, magazine, baruri, oficii postale, unde au distribuit pliantele ce contin prevederi din Legea nr. 3/2000 si informatii privind posibilitatea sesizării la 112 a oricăror încălcări ale legii.

Au fost postate afisele cu mesajul campaniei la sediile tuturor structurilor subordonate, precum si în locuri de maximă vizibilitate astfel încât un număr cât mai mare de cetăteni să aibă informatii despre Campania „Votează legal!Mita si votul ilegal înseamnă închisoare!”. De asemenea, prin grija Institutiei Prefectului Neamt, afisele se văr regăsi, în ziua de 29 iulie, la toate sectiile de votare din judet.

Informatii de background

În perioada 16 – 29 iulie a.c., la nivel national, Ministerul Administratiei si Internelor derulează campania de informare si constientizare a cetătenilor intitulată „VOTEAZĂ LEGAL! MITA SI VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”.

Campania se adresează tuturor cetătenilor români cu drept de vot si, în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată. În cazul în care, în ziua referendumului vă aflati în altă localitate decât cea în care sunteti înscris în lista electorală, puteti vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate ( art.21, Legea nr.3/2000).

Autoritătile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetătenii care săvârsesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, Legea nr. 3/2000 prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respective tabelele electorale utilizate în cadrul sectiilor de votare, Autoritătii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

Potrivit prevederilor Legii nr. 3/2000 împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului.

Constituie infractiune si fapta persoanei care votează fără a avea drept de vot ori fapta alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. popa gheorghe adrian spune

    „Nu conteaza cine cum voteaza ci conteaza sa plece Basescu” parafrazand pe Stalin cu privire la votul popular…Indiferent daca se fraudeaza COMUNISTII PDL-ISTI PSEUDO DE DREAPTA tre sa plece si totodata sa li se confiste INTREAGA AVERE DOBANDITA ILEGAL!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate