În cazul abuzului sexual, tăcerea nu este o soluție!

0
IPJ Neamț

Agresiunea sexuală, indiferent de natura ei, implică încălcarea unor limite, implică manifestări violente, lipsă de empatie, atingeri nedorite și cuvinte vulgare. Pe lângă toate acestea agresiunea sexuală vine la pachet cu o serie de prejudecăți, legate de comportamentul victimei și de multe subiecte tabu.

Ne adresăm părinților, adolescenților și prietenilor care devin confesori și aleg să tacă din teamă, din nesiguranță. Tăcerea nu este o soluție! Raportați orice formă de abuz sexual și haideți să formăm echipă împotriva celor ce își arogă drepturi nejustificate.     

Principalele cauze care generează aceste tipuri de comportamente deviante și care favorizează săvârșirea acestor tipuri de infracțiuni sunt consumul de alcoolul, lipsa măsurilor elementare de siguranță, încrederea în partenerii ocazionali, etc.  

Începerea urmăririi penale pentru acest gen de infracțiuni, se face la plângerea prealabilă a victimei. De multe ori însă victimele  își retrag plângerea în timpul urmăririi penale, și se împacă cu autorii, fie în scopul obținerii unor foloase materiale, fie din alte motive.

Ce este agresiunea sexuală?

Este agresiune sexuală atunci când un copil este constrâns să participe într-un act de natură sexuală. Agresiunea sexuală se poate întâmpla și în viața reală  dar și în mediul online.

Este agresiune sexuală atunci când copilul:

-Este atins într-un mod care îi produce neplăcere;

-Este umilit, hărțuit, manipulat sau amenințat să facă diverse lucruri cu părțile intime ale corpului;

-Este obligat să întrețină relații sexuale;

-Este obligat să privească imagini sau filme cu tentă sexuală

Cum poți preveni agresiunea sexuală?

Un copil nu este niciodată vinovat pentru abuzul la care este supus, însă există câteva modalități în care pot fi prevenite astfel de situații:

-Învață faptul că propriu corp îți aparține și nimeni nu are dreptul să îl atingă fără acordul tău;

-Atunci când un adult îți cere să manifești anumite comportamente cu caracter sexual ( săruturi, mângâieri, atingeri) spune “NU!” și anunță o persoană adultă sau de încredere;

-Nu vorbi cu persoane necunoscute și nu le urma dacă îți cer acest lucru;

-Învață diferența între un secret bun ( surpriză) și unul rău ( ceva ce ținem pentru noi, dar știm că este greșit și ne face să ne simțim inconfortabil);

-Regulile de prevenire se aplică și atunci când vorbim despre persoane pe care le cunoști. -Chiar dacă le placi sau au autoritate asupra ta, nu au dreptul să te atingă în zone intime.

Ce poți să îți înveți copilul?

-Stabilește împreună cu el și explică-i limitele – nimeni nu trebuie să atingă părțile sale intime și nimeni nu are dreptul să îi ceară să își atingă părțile intime;

-Învață-ți copilul să nu permită unei alte persoane adulte să îi facă poze în ipostaze indecente. De asemenea, învață-l să nu trimită astfel de materiale, chiar dacă este o persoană pe care o cunoaște.

-Spune-i copilului că este în regulă să spună “NU!”. Unii copii se simt incomod cu faptul că le spun oamenilor “nu”. E în regulă să îi ceară unui adult să plece, dacă se întâmplă ceva ce simte că este greșit. Dacă îi este teamă de reacția agresorului, atunci recomandă-i să  inventeze un motiv plauzibil.

-Stabilește împreună cu copilul ca în mediul on line să evite să discute cu persoane pe care nu le cunoaște, cu atât mai puțin să le ofere informații private despre el. De asemenea să nu trimită imagini în ipostaze indecente sau mesaje și să nu accepte propunerea de a se întâlni.

***

Poliția Română în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului și cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, desfășoară în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, campania națională de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri Nedorite”.

Obiectivul principal al campaniei îl constituie creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz, respectiv creștere gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestui tip de abuz.

De la începutul acestui an polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț au desfășurat, alături de elevii de la Școala Gimnazială Emanuel Roger, cei ai Școlii Profesionale Speciale din Ștefan cel Mare,  și cei de la Școala Gimnazială Nr. 5 din Piatra Neamț, mai multe activități preventive.

Polițiștii au răspuns întrebărilor legate de abuzul sexual și au clarificat modalitatea de sancționare a acestor comportamente.

Vă invităm la un dialog sincer cu copiii dumneavoastră! Raportați orice formă de abuz sexual!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate