Impozitul pe constructiile speciale

1

Un nou impozit se va aplica pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, afectand o serie de categorii care actualmente platesc deja taxe catre stat.
Aceasta masura de introducere a impozitului asupra constructiilor speciale, corelata cu cresterea accizelor la combustibili si cresterea cu 25% a redeventelor pentru resurse minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile vor plati un impozit pe constructii speciale de 1,5% din valoarea constructiei.
Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori în folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. x spune

    Acest „nou impozit” se plateste in toate tarile care se respecta,la noi de ce nu?,in conditiile cind societatile din domeniu,acum cu capital strain au profituri imense.Dar nu a-ti vazut ca in ultima factura la energie electrica a mai aparut o rubrica cu o taxa in plus:CPC +10% din energia activa pe linga rezervare,taxa de cogenerare,certificate verzi ajungindu-se ca taxale sa fie mai mult de 50% din valoarea facturii fara a socoti si TVA,cu tot cu acesta taxele se ridica la 70% din valoarea facturii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate