IMPORTANTĂ PROCESIUNE RELIGIOASĂ ÎN MUNICIPIUL PIATRA NEAMŢ

4

Înalt Prea Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sosit la Piatra Neamţ

Sambata, 23 iunie 2012, a avut loc la Piatra Neamţ o importantă procesiune religioasă, dedicată naşterii Sf. Ioan Botezătorul, ocrotitorul municipiului nostru. Cu acest prilej au fost aduse în localitatea de la poalele Cozlei, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, moaştele Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Această luminată personalitate a păstorit Mitropolia Moldovei între anii 1632-1653, în timpul domnitorilor Alexandru Iliaş, Miron Barnovschi, Moise Movilă şi Vasile Lupu. Este dificil să prezinţi în câteva cuvinte monumentalitatea unei existenţe dedicată până la capăt slujirii Bisericii, Ţării şi limbii literare române. Cu toate acestea, voi reproduce o informare sintetică oferită de http://www.crestinortodox.ro: “Vrednicul Mitropolit Varlaam al Moldovei era preţuit atât în ţară, cât şi în afara ei. Astfel, pentru evlavia şi înţelepciunea sa, Mitropolitul Varlaam s-a numărat, în anul 1639, între cei trei candidaţi propuşi pentru ocuparea scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului. Ca un pastor bun şi harnic, Mitropolitul a tipărit la Iaşi mai multe cărţi de slujbă şi de apărare a credinţei ortodoxe, şi anume: Cazania, Cele şapte taine, Răspunsul împotriva catehismului calvinesc, Pravila, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu şi altele. Lucrarea sa intitulată Cazania sau Carte românească de învăţătura la duminicile de peste an, la praznice împărteşti şi la sfinţi mari (1643) a fost prima carte românească tipărită în Moldova, numărându-se până astăzi între cele mai de seamă scrieri din istoria vechii culturi româneşti. A tradus din limba slavonă, împreună cu câţiva ucenici, lucrarea „Scara” a Sfântului Ioan Scărarul. Astfel, egumenul Varlaam făcea în Moldova primii paşi de înlocuire a limbilor străine, greacă şi slavonă, cu limba vorbită a poporului. Leastvita (Scara) Sfântului Ioan Scărarul se numără printre primele opere patristice filocalice traduse în limba română. Menţionăm ca textele traduse de Varlaam, spre deosebire de textele manuscrise rotacizante sau cele din cărţile lui Coresi, au o limba română mult mai bună, mai cultă.

Dacă cei dintâi au tradus textele slavone exact, Varlaam a adaptat textul, îmbogăţind astfel limba română. Aşa se explică şi abundenţa slavonismelor, mai ales că nu existau termeni în limba română pentru a exprima textul slavon. În timpul păstoririi Mitropolitului Varlaam al Moldovei a fost zidită frumoasa biserică a Mânăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, ctitoria cea mai de seamă a domnitorului Vasile Lupu. În această biserică, sfinţită în anul 1639, Mitropolitul Varlaam slujea adeseori şi binevestea Evanghelia lui Hristos cu râvnă şi înţelepciune. În anul 1641, în această biserică, evlaviosul Mitropolit Varlaam a aşezat moaştele Cuvioasei Parascheva, dăruite domnitorului Vasile Lupu de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul oferit de el acesteia, în vremea Patriarhului ecumenic Partenie. Prin evlavia sa, Mitropolitul Varlaam a sporit mult în rândurile credincioşilor cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva. (…) Marele Mitropolit Varlaam al Moldovei a fost înmormântat în zidul de miazăzi al bisericii Mânăstirii Secu. Pentru râvna sa în aparărea dreptei credinţe şi pentru vieţuirea sa, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în data de 12 februarie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înscris în rândul sfinţilor din calendar pe învăţatul Mitropolit Varlaam al Moldovei, cu zi de pomenire la 30 august”(sursa citatului: CrestinOrtodox.ro)

La coborârea din maşină, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, TEOFAN, a fost întâmpinat de primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

 “Sfintele moaşte au fost întâmpinate de un sobor de preoţi şi de numeroşi credincioşi din Piatra Neamţ. „S-a cântat troparul Sfântului Varlaam de mai multe ori, apoi a început slujba Acatistului, care a fost urmată de Taina Sfântului Maslu. „A fost o atmosferă emoţionantă şi încărcată de multă evlavie“, a relatat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. Biserica „Sfântul Ioan“ – Domnesc a rămas deschisă până la miezul nopţii pentru ca toţi credincioşii să se închine sfintelor moaşte. Înalt Preasfinţitul Teofan a săvârşit Vecernia unită cu Litia la Biserica „Sfântul Ioan“ – Domnesc. La final, a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Varlaam pe traseul: Biserica „Sfântul Ioan“ – Domnesc – Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ Precista I – Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ – Gară – Biserica „Sfântul Gheorghe“ – Biserica „Sfântul Ioan“ – Domnesc. La această procesiune a participat IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de preoţii şi de credincioşii prezenţi. În ziua de 24 iunie a.c., la Biserica „Sfântul Ioan“ – Domnesc va fi oficiată Utrenia şi Sfânta Liturghie. (C. Ciofu-sursa: http://www.doxologia.ro)

TEXT: compilaţie

Foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Vasi spune

    Sambata a fost pelerinajul

  2. popa gheorghe adrian spune

    @admin
    Interesul poarta fesul…cateodata mai dai mana si cu Diavolul…numai sa nu te prajesti

  3. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @popa gheorghe adrian. Am auzit şi eudespre această… revoluţionară înţelegere. Vorbea distinsul politician Tărâţă despre miracolul „înţelegerii necesităţilor şi depăşirea orgoliilor”. Marele agricultor se întreţinea astăzi, 24 iunie 2012, la un post de televiziune local, cu un mare ziarist anal..ist, specializat în „crimă şi pedeapsă”. Dar ceea ce mă surprinde: tema articolului era alta, cu osebire creştină, în legătură cu omagierea protectorului acestui oraş, Sf. Ioan Botezătorul şi sf. moaşte ale fostului mitropolit al Moldovei, Varlaam de la Mânăstirea Secu(acolo există şi un cimitir discret…)

  4. popa gheorghe adrian spune

    PP DD a dat mana cu APEL… comunistii USL au luat-o in FREAZA cum spunea un distins ziarist in pseudonim. Judetul Neamt nu mai este sub umbrela comunista.

    ADMIN : Doamne fereste de cel care ajunge asa de jos incat sa fie nevoit sa negocieze cu Farcasanu 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate