Iesirea din sistemul de TVA la incasare in 2014

0

De la 1 ianuarie 2014, sistemul de TVA la incasare a devenit optional.
Ca urmare a acestui fapt, firmele pot sa continue aplicarea sistemului de TVA la incasare sau sa iasa din acest sistem prin depunerea unei notificari (formular 097).
Firmele care doresc sa continue aplicarea sistemului de TVA la incasare, daca nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei, nu depun notificarea la ANAF
Firmele pot opta oricand in cursul anului 2014 sa renunte la sistemul de TVA la incasare prin depunerea notificarii la organul fiscal.
La depasirea plafonului de 2.250.000 lei firmele trec in mod obligatoriu la sistemul de TVA cu exigibilitate normala. In acest caz, firma va depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare notificare pentru iesirea din sistem prin formularul (097) „Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare”.
Formularul 097 poate fi utilizat de orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei ce poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea acestei notificari la organul fiscal intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului.
Persoanele care se inregistreaza in scopuri de TVA in 2014 au dreptul sa aplice sistemul de TVA la incasare inca de la inregistrarea in scopuri de TVA, prin depunerea notificarii formular 097.
De asemenea, exista posibilitatea schimbarii anului fiscal diferit de anul calendaristic pentru contribuabilii afiliati unor societati din alte state, ce utilizeaza exercitiul anual diferit de anul calendaristic. Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat.
Pentru efectuarea acestei modificari a fost introdus formularul 014 „Notificare privind modificarea anului fiscal”. Astfel, contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate