Ieri a fost inaugurat primul tunel feroviar submarin ce leaga 2 continente

0

marmarayA fost inaugurat primul primul tunel feroviar submarin care va face legatura, pe sub stramtoarea Bosfor, intre partea europeana a orasului Istanbul si cea asiatica.

Inaugurarea proiectului propus de un sultan otoman cu un secol si jumatate in urma a coincis cu Ziua Naționala a Turciei, cand se implinesc 90 de ani de la infiintarea statului turc modern.

Construcția este la aproape 62 de metri sub apa si poate rezista la cutremure de magnitudine 9. In total, tunelul are o lungime de 13,6 kilometri, dintre care 1,4 kilometri sunt parcursi pe sub stramtoarea Bosfor la 55 de metri adancime.

Se spune ca sultanul otoman Abdulmejid este cel care a venit cu ideea realizarii unui tunel pe sub Bosfor cu un secol si jumatate in urma. Unul dintre succesorii sai, Abdulhamid, a cerut arhitectilor sa realizeze planuri concrete, dar acestea nu au fost puse in aplicare.

Acordurile de finantare au fost incheiate in toamna lui 2004, iar tunelul avea ca termen de finalizare o perioada patru ani, dar a fost intarziat de importante descoperiri arheologice scoase la suprafata de sapaturile din timpul lucrarilor, printre care se numara si un al patrulea port bizantin, relateaza Agerpres.

Tunelul Marmaray va prelua zilnic 1,5 milioane de calatori.La ceremonie au participat presedintele Abdullah Gul, premierul turc Tayyp Recep Erdogan, dar si demnitari straini, printre care și premierul roman Victor Ponta.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate