In hoc signo vinces – simbol creștin reiterat pe cer la Sf. Liturghie în Piatra-Neamț la hramul bisericii „Sf. Ioan Domnesc”

10

Minune pe cer în timpul Sfintei Liturghii la hramul bisericii „Sf. Ioan Domnesc”- Piatra-Neamţ. O cruce a apărut pe cer!

Evenimentul a avut loc cu ocazia prăznuirii celei mai importante sărbători a municipiului Piatra-Neamț, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, protectorul orașului.

Preoții au publicat imaginile de mai jos pe pagina de Facebook a Parohiei Sf. Ioan Domnesc din Piatra-Neamț, uimiți de acest fenomen extrem de rar care amintește de un eveniment care a pus, practic, temelia instituirii toleranței cultului creștin în Imperiul Roman. Viziunea crucii pe cer apare, ca simbol creștin, încă din timpul Împăratului Constantin cel Mare sub expresia „In hoc signo vinces”.

Sursa foto

„In hoc signo vinces” este traducerea în limba latină a expresiei grecești „ἐν τούτῳ νίκα” (en toutōi nika), care are sensul Sub acest semn vei învinge. Potrivit legendei, Constantin I a adoptat această frază din greacă, „εν τούτῳ νίκα”, ca motto după viziunea sa cu Monograma lui Iisus Hristos pe cer înainte de bătălia de la Podul Milvius împotriva lui Maxentius, la data de 12 octombrie 312.  Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, Roma) a avut loc între împărații romani Constantin I și Maxentius, la 28 octombrie 312. Constantin a câștigat bătălia și a pus capăt Tetrarhiei și a devenit conducătorul unic al Imperiului Roman. Maxentius s-a înecat în Tibru în timpul bătăliei.

Imediat ce a venit la putere, Constantin a pus capăt persecuțiilor creștinilor în teritoriile sale, impunând nu numai toleranță, ci și restituirea bunurilor creștinilor. În 312, Constantin „a trecut la credința creștină” și a continuat să dețină funcția Pontifex Maximus funcție care permitea conducerea religioasă, pe care o avuseseră toți cei cărora li se atribuise titlul de „Caesar”, adică conducător al statului roman și al religiei,- bineînțeles păgâne -, funcție deținuta de toți Caesarii, inclusiv cei de dinainte de Hristos.

Prin „Edictul de la Milano” (313) dat de împăratul Constantin cel Mare și cu „Edictul de la Tesalonic” (380) al împăratului Teodosie (346-395), creștinismul a sfârșit prin a deveni o realitate mai întâi tolerată, iar mai apoi constituțională a Imperiului Roman. Tradiția a reușit să împământenească chiar și în cultura laică ideea că Edictul de la Milano, proclamat de Constantin și Licinius este actul prin care se instituie toleranța față de cultul creștin.

Legenda viziunii „In hoc signo vinces” a fost pusă în circulație de Lactantius (în anul 317) și Eusebius de Caesareea (în jurul anului 325). La cererea bisericii, mai mulți artiști au realizat ulterior picturi cu această temă legendară.

De-a lungul anilor a fost folosit, de asemenea, ca motto de multe instituții militare, școli, organizații etc.

Apariția simbolului crucii pe cer în timpul unei Sfinte Liturghii la Piatra-Neamț poate fi privită ca o binecuvântare, o încuviințare a creștinismului și oferă o aură de protecție divină asupra municipiului Piatra-Neamț. 

Mulțumim pentru imaginile suprinse! Pot fi catalogate ca un eveniment istoric și profund religios, extrem de rar întâlnit și cu conotații profunde în ceea ce privește spiritualitatea și practicile religioase și administrative.

Raphael – Viziunea Crucii

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
10 Comentarii
 1. GABRIELA LUNGU spune

  „Despre trei lucruri nu te grăbi să vorbeşti: despre Dumnezeu, până ce nu-ţi întăreşti credinţa în El; despre păcatul altuia, până ce nu-l cunoşti pe al tău; şi despre ziua de mâine, până ce nu se luminează de ziuă.”

 2. SILVIU spune

  POATE ? face D Zeu o MINUNE si Scapa ,, Cetatea ,, de datorii , de drumuri cu gropi , tevi sparte , gunoaie neridicate si multe alte ,DOAMNE Ajuta ne si ne MINTUIESTE pe NOI Pacatosii TAI ! AMIN

 3. Ionut Constantin Lupu spune

  Wow! Si in timpul concertului Zdob si Zdub a aparut pe cer o sticla de vodca!!!

 4. Vornicu Florin spune

  Luati scara si treceți la pupat urmele de avion

  1. Iulian spune

   Genial comment :)) MARE LIKE

 5. Mihai Vagauna spune

  Au găsit ăstia știre. .. O cruce pe cer… fi-miu a văzut odată un balaur și o mașină. .. Și eu mai văd chestii … Din cauza unor știri ca asta unii devin penibili

 6. Mirel Andrisoaei spune

  Gata
  Se deschide piata centrala…lea luminat dumnezeu mintile la conducatori acestui oras

 7. Cojan Dan Ovidiu spune

  „Credinţa vine nu numai prin auzire, ci şi prin vedere”. „Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut” ! Fericim pe cei ce au distribuit această imagine, spre iluminarea şi a celor ORBI sufleteşte .

 8. Mariana Amihaesei spune

  Inseamna ca a sosit sfarsitul!Parca asa se spune…cand apare Sf. Cruce pe cer, salut!

 9. Carmen Petro spune

  Nu este nici o minune sunt doar niste nori care au diferite forme

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate