HERALDICĂ STALINISTĂ LA MÂNĂSTIREA BISTRIŢA(judeţul Neamţ)

8

 În ultima decadă a administraţiei bolşevice din România, urmele anumitor excese ale sistemului stalinist se mai văd şi astăzi, iar dacă ştii să priveşti cu atenţie anumite lucruri din spaţiul ce te înconjoară, această afirmaţie se confirmă dramatic.

Ceea ce surprinde neplăcut, mai ales în zone care nu ar trebui să aibă tangenţă cu reprezentările celui mai abuziv regim politic cunoscut de români până în decembrie 1989, este simbolistica celor care au comis atrocităţi şi abuzuri de neimaginat pe teritoriul patriei noastre sub pretextul „grijii faţă de om, pentru o lume mai bună şi mai dreaptă”! Cei care ne recomandau recent, „să trăiţi bine” pentru că „iarna nu-i ca vara”, sunt urmaşii certificaţi ai acelor vremuri de orori şi blestemăţie. Academicianul Florin Constantiniu afirma, în urmă cu ceva vreme, că: „Un popor de oi naşte un guvern de lupi” şi “Mongolii, ungurii, turcii, nemţii, ruşii nu le-au făcut românilor atâta rău cât le-au făcut politicienii postdecembrişti în două decenii”! Aceste texte lucide, dureroase şi de o extremă duritate au apărut în săptămânalul “Formula AS”(nr. 950, în săptămâna 24 decembrie 2010-7 ianuarie 2011). Academicianul Dinu C. Giurescu a constatat, cu glas tare, public, la postul de televiziune “ANTENA 3”: “Ne lipseşte voinţa de a ne bate pentru această ţară. Asta este realitatea. Restul sunt vorbe”. Câtă dreptate au cei doi academicieni, doar protestatarii care au ieşit în stradă, în iunie 2010 şi ianuarie-februarie 2012, pe un ger de crăpau pietrele, o pot spune cu legitimitate.

Sistemul securisto-comunist din România a reuşit, într-o oarecare măsură, să stâlcească unele convingeri şi principii în aşa hal încât duhul răului a pătruns prin simbolurile sale şi în interiorul unor mânăstiri creştin-ortodoxe onorabile! Cele mai evidente şi concrete probe le întâlnim, deocamdată, la Sfânta Mânăstire Bistriţa, din judeţul Neamţ.

Acest articol se adresează mai ales tinerei generaţii, pentru că nu a avut ocazia de a cunoaşte până unde se putea ajunge dacă nu era demolat regimul comunist!

Poarta de primire de la intrarea în spaţiul Mânăstirii Bistriţa a fost realizată cu aproximativ trei decenii în urmă, fiind sculptată în lemn de stejar şi acoperită cu draniţă. Sculptorul a primit indicaţii precise asupra tematicii şi iconografiei. Prin urmare, printre vrejuri de viţă de vie şi ciorchini de struguri, ai surpriza de a întâlni în vecinătatea herbului Moldovei voievodale alte două simboluri: stema Partidului Comunist Român şi stema Republicii Socialiste România, de sorginte sovietică! Călugării mânăstirii se obişnuiseră cu aceste elemente…decorative chiar şi după evenimentele sângeroase din decembrie 1989, dar la sesizările unor enoriaşi intrigaţi de neverosimila asociere a crucii cu odioasele simboluri staliniste, s-au străduit să şteargă urmele: au apucat un ciocan şi o daltă, cioplind stângaci relieful bolşevic. Din fericire pentru posteritate, imaginile următoare au conservat resturile vizibile.

Acestea sunt câteva dovezi, „la vedere”,  că fiinţa Bisericii a fost profanată de un sistem bestial. Dacă mai adăugăm şi „amănuntul” că regimul comunist a dispus dărâmarea unor biserici şi mânăstiri, dar feţele bisericeşti erau nevoite să-şi desfăşoare activitatea sub astfel de simboluri, fără crâcnire, fără umbră de protest, vă puteţi imagina unde se putea ajunge?  Statul totalitar ateist îşi avea propriile sale socoteli şi ingerinţe brutale în viaţa spirituală a creştin-ortodoxiei. Nu dispunem de suficiente probe pentru a aprecia astăzi în ce măsură şi sub ce forme se perpetuează concubinajul maladiv şi stricător dintre puterea laică actuală şi Biserică, dar colaboraţionismul lasă urme mult mai adânci şi vătămătoare decât nişte simple scobituri în lemn.

Text şi foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @dracon. Substantivul comun, „postac”, este utilizat pe net în mod obişnuit.Propuneţi dumneavoastră un sinonim care să vă satisfacă. Nu am nimic împotrivă. Articolul este unul explicit şi punctual, prezentând aspecte care pot fi probate. Dacă aveţi informaţii susţinute de probe autentice, de ce nu le publicaţi? Părintele Ciprian a fost stareţ la Mânăstirea Bistriţa şi sub mandatul lui s-au făcut unele îmbunătăţiri şi restaurări vizibile. Informaţiile utilizate în acel articol comemorativ la adresa defunctului, provin în totalitate din surse publice, laice şi bisericeşti.

  2. popa gheorghe adrian spune

    @dracon
    Bine punctat. In final poate vroiai sa spui informator de opinie. In sfarsit mai ia atitudine si altcineva inafara de mine. De Manastirea Bistrita se pot spune multe. Fiind crestin ortodox ma abtin de la comentarii, dar preotii din ziua de astazi fac mai multa RUSINE decat CINSTE acestei tari. Vezi PARINTELE SORINEL…ce comentarii sulfuroase are, de nu-l spala tot bicazul daca vine la vale

  3. dracon spune

    Dle MSG, se pare ca dta ai inceput sa cam depasesti limita bunului simt. As vrea sa stii ca dta nu poti sa-ti permiti a numi pe cei ce comenteaza articolele unei pubblicatii drept ,,postaci”, deoarece nu toti sant obligati sa aiba aceleasi pareri cu ale dtale. Fiecare individ are parerea lui si nimeni nu-ti da voie sa-i faci ,,postaci”.Daca nu suporti parerile celorlalti ,te rog sa nu mai admiti comentarii la cele scrise de dta. Te rog sa-ti aduci aminte ca ridicai osanale fostului staret al manastirii Bistrita, Ciprian Zaharia. Acest lacas ajunsese o cloaca a securitatii iar insemnele de pe portile manastirii confirma aceste lucru si de aceia foarte multi calugari sa-au luat campii,au plecat pe la alte manastiri, unul dintre acestia fiind chiar mult iubitul parinte Iustin Parvu. Dle MSG te rog sa-ti revizuiesti modul de exprimare, daca vrei sa fii un formator de opinie.

  4. Grigore Enescu Madalin spune

    Interesant articol. Am vazut si eu simbolurile respective. Cat despre comentarii este amuzant ca prezenta lor poate fi comentata in n feluri, depinde ce perspectiva adopti.

    Cineva ar putea sa vada in aceasta intamplare, un simbol al faptului ca politicienii si oamenii trec, biserica ramane. Autorul articolului vede aspectul schinguirii bisericii in anii de comunism. Altcineva cu vederi mai putin favorabile bisericii ar putea vedea o forma de colaborationism a bisericii cu autoritatile comuniste.

    La final, urmele acestea raman o bucatica de istorie a natiei noastre. Nu cred ca ar trebui eliminate definitiv – ele reprezinta o marturie istorica. Este la fel cum cineva ar distruge portretul unui despot expus acum intr-un muzeu doar pentru ca individul respectiv a fost un monstru. Distrugerea simbolulilor unor dictaturi are de multe ori efecte inverse intentiei: generatiile care vor veni, nu vor mai realiza ce au insemnat acele timpuri daca vom elimina complet toate aceste urme si istoria se repeta 🙂

  5. Bogdan spune

    Da dumneata cunosti ca paradisul homosexualilor este aceasta manastire? Mai vb. si mata cu preotii si calugarii agresati de cei de acolo. Un sofer civil a fost hartuit de catre un preot calugar cand s-au dus sa ia marfa pt. manastire. Sa nu ne dam ca nu vedem.

  6. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    @Bogdan. Domnul Bogdan, nu am „fixaţie pe comunişti”, nu am luat apărarea Bisericii, dar nici nu putem condamna ceva doar pentru că altora nu le convine. Aici a fost prezentat clar, strict şi punctual doar un aspect, un fenomen, o consecinţă nefericită care a atins, marginal, ceva din prestigiul Bisericii. Oamenii normali, cu discernământ nu se împiedică în „decoraţiuni exterioare”, dacă fondul e bun şi sănătos. Orice acuzaţie pe care o faceţi trebuie să fie susţinută de probe concrete. Dacă aveţi probe evidente pentru afirmaţiile dumneavoastră, vă rog să le comunicaţi administratorului acestei publicaţii online, dacă nu deţineţi astfel de probe vă recomand să vă cântăriţi bine cuvintele. Un ziar online nu este o ladă de gunoi în care fiecare postac, mai mult sau mai puţin anonim, deversează toxinele unor frustrări şi calomnii fără suport real, fără dovezi. „Datul cu părerea” este ceva, dar acuzele nefondate sunt insulte şi calomnii. Trebuie să reţineţi că o afirmaţie, sau un zvon, nu este întotdeauna un adevăr.

  7. Bogdan spune

    Da de ce nu spuneti ca biserica a ascuns de-a lungul istoriei toate bolile sexuale si toate mizeriile pe care le inghitim astazi. Sau aveti fixatie pe comunisti. Nu mai luati apararea biseriii, mai ales Bistrita ca mi-e sila.

  8. gyovy spune

    Cel mai abuziv regim? Ha ha! Mai asteptati un picut. Eu l-as considera deja pe asta ca fiin cel mai abuziv. Dar ca daca nu v-ati convins inca, vom mai vorbi.Dar mi-e cam frica de faptul ca nu prea vom mai putea vorbi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate