Guvernul României confirmă: PNL Neamț minte în legătură cu demersurile pentru finanțarea noului spital de la Neamț

0

Într-un comunicat emis pe 12 ianuarie 2023, PNL Neamț se spunea că ”premierul liberal Nicolae Ciucă își respectă promisiunea făcută nemțenilor” și a alocat suma de 200 de milioane de euro pentru construcția unui nou spital la Neamț. În același comunicat s-a menționat și rolul demersurilor făcute de președintele PNL Neamț, la Guvernul României, demersuri în decizia de a se aloca banii pentru construirea unui nou spital la Neamț.

Noi știm că aceste finanțări sunt din bani europeni și s-au dat în urma unei selecții riguroase pe criterii tehnice ale proiectelor și nu pe criterii politice, pe promisiuni ale premierului sau pe influențe ale liderilor politici locali la Guvern.

Pentru o corectă informare a cititorilor noștri, am făcut o solicitare la Guvernul României pentru a afla ce criterii au stat la baza alocării acestor sume de bani și dacă în alocarea banilor a avut vreun rol un demers politic al liderului PNL Neamț sau presupuse promisiuni făcute de domnul premier.

Răspunsul pe care l-am primit de la Guvernul României contrazice flagrant informațiile diseminate de liderul PNL de la Neamț. Selecția proiectelor a respectat niște criterii stabilite printr-o hotărâre de Guvern, criterii care nu aveau cum să interfereze cu vreun demers sau trafic de influență făcut de politicieni la București, „personal la premierul Nicolae Ciucă”.

Selecția proiectelor a fost făcută în transparență decizională de echipa Ministerului Sănătății, nu de premierul Nicolae Ciucă și s-a bazat pe criterii de eligibilitate și de prioritizare. Faptul că spitalul de la Neamț a primit cea mai mare finanțare posibilă prin PNRR se datorează calității proiectului depus pentru selecție și este meritul tuturor celor de la Consiliul Județean Neamț care au redactat și adunat documentele necesare pentru a se plia cerințelor și a obține un punctaj foarte bun.

E drept că în România ne-am obișnuit ca atunci când se întâmplă ceva bun, politicienii să profite de meritul altora pentru a-și construi o imagine pozitivă, dar de carton, în rândul alegătorilor pe care îi mint așa cum respiră. În schimb, când ceva se întâmplă rău, aceiași politicieni dau bir cu fugiții și calcă inclusiv pe cadavre pentru a găsi un țap ispășitor doar ca să își salveze pielea.

Iată mai jos răspunsul Guvernului pentru a afla cum a obținut, de fapt, Consiliul Județean Neamț banii necesari construirii unui nou spital:

Urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la Direcția Comunicare și Relații cu Presa cu nr. 12/DCRP/2023, vă comunicăm următoarele:

Obiectivele de investiții în infrastructura de sănătate eligibile pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost selectate conform prevederilor și criteriilor stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1237/2022 privind aprobarea Programului național de investiții în infrastructura de sănătate, aferent țintei 377, componenta 12 – Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României.

Echipa Ministerului Sănătății a finalizat, la sfârșitul lunii decembrie 2022, evaluarea celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR.

Lista dosarelor de finanțare selectate a fost pusă în transparență decizională în luna ianuarie a.c. și va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern.

Evaluarea a avut loc în două etape, prima pe baza criteriilor de eligibilitate, iar cea de-a doua pe baza criteriilor de prioritizare prevăzute în Metodologia de aprobare a investițiilor din cadrul PNRR în infrastructura de sănătate, anexată hotărârii de guvern menționată anterior.

În prima etapă de evaluare, din cele 46 de dosare depuse în cadrul apelului 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate și au intrat în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului, conform metodologiei, iar 4 au fost respinse pentru că nu au îndeplinit criteriile de selecție. Concret, 3 dintre aceste dosare au fost respinse pentru că au depășit plafonul maxim de buget de 199,99 milioane euro/proiect aferent finanțării din PNRR și vor putea fi finanțate din alte surse de finanțare. Cel de-al 4-lea dosar evaluat drept neeligibil a fost respins deoarece nu se regăsea în lista predefinită de 49 de obiective întocmită de Ministerul Sănătății în mandatul guvernului anterior și aprobată de Comisia Europeană. Pentru 4 dintre obiective de pe această listă nu au fost depuse solicitări de finanțare.

În cea de-a doua etapă de evaluare, în urma aplicării criteriilor de prioritizare au fost selectate 27 de obiective de investiții în limita bugetului aferent PNRR.

ne-a transmis Guvernul României.

Mai jos publicăm integral comunicatul de presă PNL Neamț despre care facem vorbire:

„Județul Neamț va beneficia de un nou spital, construit integral cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Unitatea medicală din județul Neamț se află pe lista celor 27 de obiective similare care vor beneficia de finanțare prin PNRR, obiectice care au fost selectate dintr-o listă mai lungă, care a conținut 49 de solicitări de finanțare.

În acest fel, premierul liberal Nicolae Ciucă își respectă promisiunea făcută nemțenilor, iar noul spital va fi construit în Piatra Neamț. Pentru noul spital, suma alocată este de circa 200 de milioane de euro, iar lucrările vor trebui finalizate până în 2026.

PNL Neamț a avut dreptate atunci când a militat pentru întocmirea unui proiect cu șanse reale de reușită, așa cum este cel aprobat de Guvern, orice alte investiții similare, megalomanice, neavând nicio șansă de finanțare, ca urmare a valorilor mult prea ridicate, de circa 600 de milioane de euro pentru 800 de paturi, așa cum se dorea inițial.

În acest context, mă bucur că toate demersurilor pe care le-am întreprins la București, la Guvernul României, personal la premierul Nicolae Ciucă s-au concretizat în această decizie extrem de importantă pentru nemțeni. Consider că această reușită se datorează inclusiv pragmatismului consilierilor județeni și parlamentarilor PNL care, așa cum spuneam, au militat pentru respectarea legii și pentru un proiect realist.

Pentru PNL Neamț cel mai important aspect este că acest obiectiv a primit finanțare și se va construi, nicidecum cine va tăia, peste câțiva ani, panglica la festivitatea de inaugurare.

Rămânem în continuare principalii susținători ai oricăror soluții de îmbunătățire a calității actului medical în întreg județul Neamț. În continuare, vom identifica toate sursele și oportunitățile de finanțare în acest domeniu vital pentru societate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate