Guvernul a rămas fără bani și a inventat TVA în 3 zile

4

Toată lumea interesată oarecum de sistemul economic a aflat că în curând firmele vor trebui să aibă un cont separat în care să depună TVA-ul aferent încasărilor. Guvernul spune că astfel banii care i se cuvin statului nu mai sunt utilizați de firme care apoi uită să-i mai plătească la timp.

O firmă ar trebui să vireze acești bani într-un cont și de acolo să fie mutați in trezorerie, acea instituție a statului român care se află încă în epoca de piatră și nu efectuează absolut nicio operațiune cu conturile decât cu ordine de plată, adică te duci și stai la coadă sau plătești la vreo bancă comisioane la fiecare tranzacție. Varianta electronică nu există nici măcar pentru a vedea ce sume ai în cont. Deci, orice operațiune înseamnă deplasare la instituție, ghișeu și coadă, sau rămâne varianta de transfer bancar cu comisioanele aferente.

Guvernul zice că privații vor trebui, obligatoriu, să depună în maxim 3 zile de la încasare TVA-ul, ceea ce este o mare prostie. Dacă în cazul firmelor care sunt în mediul urban și lucrează cu bani lichizi ar fi un efort să facă depuneri zilnice, pentru firmele care lucrează în mediul rural, la zeci de kilometri de cea mai apropiată bancă, va fi o nebunie, ca să nu mai vorbim că vine sezonul rece și Guvernul, în ințelepciunea sa, zice că plătitorii de TVA care lucrează zilnic cu bani lichizi vor face cel puțin o dată la 3 zile zeci de kilometri să depună bani.

Unica soluție va fi ca fiecare privat plătitor de TVA să își estimeze cam ce TVA va încasa și să îl depună în acel cont de la începutul lunii ca să nu stea ca dementul la cozi la câteva zile sau să facă depuneri zilnice. Pentru cei care lucrează cu facturi plătite prin bănci va fi ceva mai ușor, dar pentru cei care lucrează cu bani lichizi și chitanțe va fi o întreagă distracție.

Asta este toată șmecheria. Guvernul complică atât de tare plata TVA-ului încât dacă lucrezi cu bani lichizi și ai sume depuse in avans ca sa le poți doar muta online vei fi „mâncat” de cozi, sărăcit de comisioane bancare sau cocoșat de la făcut și cărat ordine de plată. Oricum ai face, în final vei pierde bani și timp.

În alte țări unde acest sistem a fost implementat el funcționează deoarece nimeni nu trebuie să stea ca un preistoric la cozi la ghișeele de la trezorerii și nimeni nu trebuie sa facă zeci de km ca să ajungă la prima bancă. Totul se face de către contabilii de la firmă, online, din fața calculatorului, ca să nu mai vorbim de faptul ca atunci când dai bani la stat comisioanele sunt zero, nu ca în România. La noi, sistemul va fi o debandadă generală care va forța mâna patronilor ca aceștia să depună sume de bani în avans, bani la care nu vor primi nicio dobândă, nu-i pot scoate, ci îi pun la dispoziția statului care, după cum se pare, este disperat de a ajuns să facă asemenea lucruri.

Prin această măsură total inadecvată Guvernul poate avea surpriza ca foarte multe firme mici să treacă de la plătitoare de TVA la neplătitoare de TVA și uite așa,  în loc să colecteze mai mult de fapt se va țepui singur.

Totuși, întrebarea principală este: Dăm statului TVA în 3 zile de la încasare dar când avem de recuperat sau compensat cu alte cheltuieli purtătoare de TVA, tot în 3 zile ne va da statul banii înapoi? Desigur că nu. Toate sancțiunile, obligațiile și penalitățile sunt doar dacă greșești tu față de stat. Când greșește statul față de tine sau întârzie plați nu se mai aplică aceeași unitate de măsură.

Dacă mediul economic are obligații pe care trebuie să le respecte față de stat iar statul are obligații care nu trebuie să le respecte față de mediul economic, totul este un circ ieftin în care tot circuitul este blocat chiar de instituțiile statului.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
4 Comentarii
 1. Asiminei Stanciu Oana Raluka spune

  Pai sa ia de la stat că la privat vor închide porțile:)

 2. Iulian Buruiana spune

  A PLECAT TINERETU PLEACA SI FIRMELE SE DUCE DRACU TARISOARA ASTA

 3. Mirel Andrisoaei spune

  Am văzut multe la viaţa mea
  Dar asemenea prostie sincer chiar nu ma asteptam…
  Sa vezi neica ce cozi interminabile pe la banci,bataie de joc,fac legilie cu …..

 4. Cristi Doroftei spune

  Adunătură de incompetenți…..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate