Guvernul isi bate joc de oamenii de pe Valea Muntelui

0

Noile taxe si impozite sunt menite sa transforme oamenii din zona Neamt in sclavi ai bugetului.
Dupa cum am observat cu totii, mergand spre Lacul Rosu sau in alte zone de munte din Neamt, localnicii sunt oameni gospodari care din putinul lor au facut o casa si si-au luat cele necesare unei gospodarii de munte.


In aceste zone, unde inzapezirile si terenurile accidentate fac parte din normalitate, o conditie minima de supravietuire este detinerea unei masini de teren. Si ce alta masina de teren poate sa detina un om cu venituri modeste decat un Aro vechi de 15-20 de ani. Acum cativa ani, cam in toate curtile din aceste comune vedeam un astfel de retro-mobil, iar in gospodariile celor care erau fruntea satului vedeam si cate un T.A.F.. Ei bine, acele vremuri in care omul de la munte mai cara un cartof, un sac la moara , mai cobora in oras sa ia de mancare iarna au apus. S-a gandit statul roman sa isi bata joc si de acesti oameni si au venit cu o idee nastrusnica: sa impoziteze cu zeci de milioane de lei vechile masini cu motoare mai mari de 2000 cm cubi. Parca nu era de ajuns ca acele masini consumau cat o locomotiva si se plateau accizele din combustibil. Au gasit ei de cuviinta sa nascoceasca un impozit care sa fie dublu decat valoarea unui Aro care are o portiera legata cu o sarma.

M.V. de pe Valea Muntelui ne spunea:
“Isi bat joc de noi. Cum sa platesc eu zeci de milioane impozit la o masina pe care o tin sa car sacii la moara si fanu’ de pe deal? Si nici caruta nu pot sa o folosesc, ca unde stau eu moare calu daca trage in rapa aia. Toti bastanii de la oras si-o facut case cu lemnu’ furat de aici si acum vor sa ne ia si sufletul. Sa vina aia de la impozite la mine la poarta ca le dau masina de nu o sa o poata duce. Au terminat de furat totul din tara asta si acum ne intra in curti sa ne ia ce mai avem pe langa casa, mai rau ca pe vremea chiaburilor.”

B.B. din Bicazul Ardelean ne spunea:
“Asta e o poanta cu impozitu’. Nu cred ca au inebunit de tot, ca iau masina si o duc acolo, pun paie in ea si ii dau foc in fata lor “

A.B. din comuna Tasca ne spunea:
“Pai la cat au furat, ei nu mai stiu cum arata parizerul, ei cred ca noi avem o closca care face cucosei de aur. Mergeti la magazinu’ din sat sa vedeti cum ia lumea paine la caiet ca nu au bani, de unde mama dracului sa platim zeci de milioane impozit pe o masina care a luat-o taica-miu pe vremea lui Ceausescu. Mai trebuie sa imi ceara bani ca ma duc seara la nevasta si gata . Intr-o zi o sa le dea oamenii foc ca prea isi bate joc de noi.”

A.Vasilica din comuna Tasca a declarat:
“De cand eram copchil am inghitit ciment cat pentru o casa, am crescut in poluare, politia sta pe noi sa nu cumva sa mai luam un lemn de foc sa bagam in soba, toate fabricile s-au inchis, terenuri sa crestem ceva nu avem, stanele ne-o inchis ca nu aveam mulgatoare de inox, acu’ vor sa le platim pentru masina cu care imi fac eu treaba? Da’ ce, vine careva de la oras sa care fanul cu mine? Eu, impreuna cu alti oameni din sat, ca si asa nu avem bani sa mergem cu masinile, o sa le aducem in oras si o sa le lasam in mijlocul intersectiei si sa le confiste ei, sa faca bors cu ele, ca bors au facut cu toata tara asta.”
De data aceasta adevarul nu este “dincolo de noi”, adevarul ne bate la usa si este negru si urat. Nu ne dam seama cum s-a gandit statul roman sa puna impozite mai mari decat valoarea bunului impozitat si nu prea intelegem cum ar putea statul roman sa explice oamenilor de la munte ca masina lor care au primit-o mostenire se impoziteaza ca fiind un bun de “lux” si ca luxul de a cara fanul acasa sau sacii la moara se plateste cu zeci de milioane.
Concluzionam cu un citat dintr-un om simplu de la munte “Au terminat de furat totul din tara asta si acum ne intra in curti sa ne ia ce mai avem pe langa casa.”

MORALA – Ce lege este aceea care pune egal intre un taran care are un Aro si un parvenit care are o masina de lux ?

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate