George W. Bush – presedintele care a luptat cu terorismul mondial

2

George Walker Bush implineste astazi 65 de ani. Nascut la 6 iulie 1946  si a crescut în Midland şi Houston, Texas. El s-a licenţiat la Universitatea Yale (1968) unde a intrat în contact cu societatea secretă Skull & Bones. Mai târziu a fost pilot de F-102 în Texas Air National Guard. A obţinut un masterat în administrarea întreprinderilor la Harvard Business School în 1975.

După terminarea studiilor, Bush a intrat în afaceri cu petrol, însă criza petrolieră nu i-a adus prea multe beneficii, aşa că toate companiile pe care le-a condus au falimentat sau au fost vândute.

În 1989 a format un grup de asociaţi care a cumpărat echipa de baseball Texas Rangers. A rămas preşedinte al asociaţilor la Texas Rangers până ce a fost ales guvernator al Texasului la 8 noiembrie 1994 cu 53,5% din totalul voturilor exprimate. La 3 noiembrie 1998 a fost reales cu 68,6% din totalul voturilor exprimate.

După ce a obţinut candidatura din partea Partidului Republican, Bush a ieşit câştigător în cele mai strânse alegeri din istoria Statelor Unite, învingându-l pe democratul Al Gore cu 5 voturi electorale. Rezultatele scrutinului au fost discutate mai multe săptămâni, până ce la 12 decembrie 2000, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în favoarea lui.

La data de 20 ianuarie 2001 Bush a fost investit în postul prezidenţial. La opt luni după aceasta au loc atentatele din 11 septembrie 2001, evenimente ce vor declanşa o campanie antiterorista, campanie în care, împreună cu aliaţi din cadru NATO, au fost invadate Irakul şi Afganistanul.

În 2004 George W. Bush a fost reales preşedinte, contracandidat fiind senatorul democrat John Kelly. Mandatul de presedinte al lui George W.Bush s-a terminat pe data de 20 ianuarie 2009 cand a fost învestit cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

În România Bush a fost în vizită în 2002, în timpul mandatului lui Ion Iliescu, când, fiind vreme de ploaie, a apărut un curcubeu ce l-a impresionat pe Bush care a declarat: “Astăzi, Dumnezeu ne zâmbeşte!”

Alin Vadaoaie

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Leo Taxil spune

    Bush este, dupa Hitler, cel mai mare criminal de razboi al omenirii.

  2. Tely spune

    E adevarat ca a luptat cu terorismul dar la si pierdut,cu ce pret stim cu totii…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate