Generalul Nicolae Dăscălescu, comemorat la Girov (FOTO)

0

Primăria comunei Girov, alături de Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Neamț, Școala Gimnazială ,,Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov, Biblioteca comunei Girov, l-au comemorat pe Generalul Nicolae Dăscălescu de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 53 ani.

***

Nicolae Dăscălescu (n. 16 iunie 1884, Căciulești, Girov – d. 26 septembrie 1969, Piatra-Neamț) a fost un general român, care s-a distins în luptele celui de-al Doilea Război Mondial atât pe Frontul de Est (iunie 1941 – februarie 1943), cât și pe Frontul de Vest (august 1944 – mai 1945). A comandat Armata a 4-a română (11 ianuarie – 19 februarie 1945 și 3 martie – 1 iunie 1945), cu care a participat la campania antihitleristă.

Pe 9 septembrie 1945 a fost arestat și judecat pentru presupuse crime de război, dar a fost achitat definitiv. S-a stabilit în satul natal Căciulești, ocupându-se cu agricultura pe lotul de pământ de 5 ha pe care l-a primit de la stat ca urmare a decorării cu Ordinul „Mihai Viteazul”. Prin hotărârea Comisiei județene de revizuire a pensionarilor publici de pe lângă Tribunalul Ilfov – Sectorul 1 Galben din 1 decembrie 1948 i s-a suspendat dreptul la pensie, considerându-se că avea o atitudine ostilă regimului. Fiind considerat chiabur pentru că avea în proprietate acel lot de pământ, i-au fost impuse cote agricole mari pe care nu a putut să le plătească din moment ce i se sistase pensia și-i fuseseră naționalizate cele trei case cu câte două camere pe care le avea în Piatra-Neamț. Astfel, în 1951, a fost arestat și trimis în judecată pentru „sabotaj agricol”, însă a fost achitat de Tribunalul raional Piatra-Neamț care a constatat că i s-au impus cote prea mari.

Ulterior, în 21 noiembrie 1951, a fost arestat și închis la Jilava sub acuzația că ar fi săvârșit crime de război, deși fusese judecat și achitat definitiv în 1946. A fost ținut în arest timp de patru ani, fără a fi judecat, fiind eliberat pe 5 octombrie 1955 prin decretul nr. 421/1955 cu privire la grațieri și amnistieri, care a abrogat legea nr. 291/1947 prin care erau condamnate faptele de care el era acuzat. Mai mult, cercetările efectuate în octombrie 1955 au stabilit că nu a desfășurat o activitate ostilă regimului comunist așa că i s-a restabilit dreptul la o pensie lunară de 631 lei.

A refuzat constant să colaboreze cu Ministerul Apărării cu ocazia diverselor comemorări sau să-și redacteze memoriile. Prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne nr. 500/1964 i s-a conferit Ordinul „23 August” clasa a II-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”.

Generalul Dăscălescu a murit în ziua de 26 septembrie 1969, la Piatra Neamț și a fost înmormântat cu onoruri militare, fiind condus pe ultimul drum de peste 10.000 de oameni.

Imagini puse la dispoziția publicației de către Unitatea Administrativ Teritorială Girov

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate