Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, propunerea de premier: „România are nevoie de un guvern cu puteri depline”

0

Astăzi, 21 octombrie, generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la funcția de premier al României, de către președintele Klaus Iohannis.

Iată declarația de presă susținută de președinte, după consultări:

Discuțiile de astăzi au fost considerabil mai bune, după părerea mea, decât ultimele discuții. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală. Acum, criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă și pe români. Trebuie să terminăm cu ac criză de preocupări care țin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitalele din România, iarna bate la ușăă, prețurile la energie cresc și chiar dacă acum avem sol pt aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile pe care le-am gândit.
Am fost f mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care a fost propus în persoana dl. Nicolae Ciucă. (…)
Analizând întreaga situație, am decis să îl desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe dl. Nicolae Ciucă (…)
”.

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă are 54 de ani și s-a născut în localitatea Plenița, Dolj. Este un militar de carieră. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.

În 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş, apoi cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA.

În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York Sr. John University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut masterul în Studii Strategice.

A participat la mai multe misiuni în teatre de operații din străinătate începând din 1996, în Angola, Bosnia şi Herţegovina, Afganistan și Irak.

Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei- militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, înlocuindu-l pe generalul Ștefan Dănilă (originar din Târgu Neamț). În decembrie 2018 președintele Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

Pe plan politic, este senator PNL și ocupă funcția de ministru al Apărării în Guvernul Orban și în Cabinetul demis al lui Florin Cîțu. În perioada 7 decembrie 2020 – 23 decembrie 2020, acesta a fost premier interimar al României în urma demisiei lui Orban.

Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă. De aceea, chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului și să ne sprijine pentru a depăși cât mai curând criza medicală și pe cea energetică.

România are nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a trece cât mai bine și mai repede dincolo de acest val al pandemiei și de iarna care urmează.”, a declarat Nicolae Ciucă, la scurt timp după desemnarea sa drept candidat la funcția de premier al României.

Nicolae Ciucă are misiunea de a forma un guvern minoritar PNL-UDMR, bazându-se în Parlament pe voturile PSD, în timp ce USR a fost exclus de PNL din ecuație.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate