Cum sa avem fotografii frumoase de sarbatori

1

Fiecare dintre noi avem un aparat de fotografiat mai mult sau mai putin performant, iar din ce in ce mai multe persoane tind catre aparate profesioniste din gama DSLR-urilor, entry level si chiar semi-profesionale. Cum am putea totusi sa obtinem fotografii mai bune de sarbatori cu aparatele foto compacte fara prea mare bataie de cap? Voi incerca sa raspund la aceasta intrebare destul de complexa si care implica multe variabile. Plecand de la presupunerea ca nimeni nu vrea sa ne afundam in aspectele tehnice ale problemei si ca totul sa fie cat mai simplu vom discuta despre avantajele aparatelor de fotografiat compacte, balansul de alb, ISO si blitul incorporat.

Avantajul de sarbatori al aparatelor foto compacte:
Stabilitatea: deoarece nu este foarte greu iar mana nu oboseste la fel de usor ca in cazul DSLR-urilor se poate preintampina o miscare a aparatului datorita pozitiei instabile. Un lucru foarte bun de retinut este ca stabilizatorul de imagine nu are efect asupra miscarii subiectului.

Dimensiunea: un aparat foto compact este mereu la indemana gata sa fotografieze in detrimentul oricarui aparat foto profesinist care este mare si greoi.
Discretia: avand dimensiuni reduse, aparatul foto compact ajuta la realizarea unor instantanee de succes si se pot obtine fotografii interesante in special cu persoane care in general sunt mai putin cooperante la vederea unui aparat foto.
Filmarea: sunt din ce in ce mai multe DSLR-uri care permit filmarea dar aceasta caracteristica este inclusa in toate aparatele foto compacte. Unele dispun chiar de posibilitatea de filmat in format HD.
Blitul integrat: despre care vom vorbi mai jos poate fi folosit atat pentru completarea luminii existente cat si ca lumina principala in cazul in care lumina ambianta este prea slaba.

Balansul de alb
Motivul pentru care balansul de alb trebuie setat corespunzator si pe care nu il inteleg multi este ca atunci cand privim in jur ochii nostri se adapteaza diferitelor culori. De exemplu: identificam cu greu diferentele dintre lumina zilei, lumina incandescenta si lumina de neon, insa diferentele sunt majore, iar aparatul de fotografiat le inregistreaza. De aceea este necesara o setare corecta de la bun inceput a balansului de alb pentru orice tip de fotografie.
Albul este considerat normal pentru ca asa s-au dezvoltat ochii nostri, iar acesta este definit  de lumina soarelui in mijlocul zilei. Din meniul aparatului de fotografiat se poate modifica balansul de alb pentru a face ca orice lumina sa apara alba. Cel mai simplu este sa alegi din lista predefinita lumina predominanta corespunzatoare, dar exista si modul manual sau personalizat care, de altfel, este si cel mai precis.
Din experienta va pot spune ca si aparatele foto DSLR profesionale au dificultati in corectarea balansului de alb desi acesta este setat corect in meniul aparatului. Pentru a intelege mai bine ce impact are asupra culorilor balansul de alb putem urma exemplul. Se fotografiaza un obiect, o jumatate de portocala in cazul de fata, pe o coala alba de hartie iar balansul de alb in fotografii a fost setat astfel: manual personalizat cu expodiscul (se poate folosi si o coala alba de hartie), manual cu presetul tungsten, auto, manual cu presetul daylight, manual cu presetul Fluorescent, manual cu presetul flash.
Recomandare: folositi un balans de alb personalizat pentru fotografiile de interior fara blit, balansul de alb setat pe auto pentru lumina zilei si balansul de alb setat pe flash pentru fotografia cu blit.

ISO
Multe discutii se poarta la un nivel general, dar in cele din urma singurul lucru care conteaza este cum arata zgomotul de imagine specific aparatului de fotografiat personal.  Este foarte usor si exista o multitudine de solutii pentru e reduce zgomotul dintr-o fotografie clara dar este imposibil de „tratat” o fotografie miscata. O imagine nemiscata dar cu un zgomot acceptabil poate fi pastrata in arhiva personala si este de preferat unei fotografii fara zgomot, dar miscata si in care nu putem deslusi persoanele din imagine.
Recomandare: Testati aparatul personal, vedeti care este valoarea ISO maxima pe care o puteti folosi fara o degradare prea mare a calitatii imaginii si nu ezitati sa folositi un ISO ridicat dar in limita exigentelor personale.

Blitul
Blitul are rolul sau, iar in studio sau intr-un cadru cu lumina controlata, blitul poate crea o atmosfera, dar poate avea si sarcina mai banala de a ilumina lucrurile pentru a le face mai clare. Progresul tehnologic si fotografia profesionala a facut ca fotografia in lumina naturala/ambientala si la o lumina scazuta sa reprezinte o optiune noua si inovatoare.
Recomandare: Nu uitati ca blitul de pe aparatele de amatori distrug lumina existenta deja in cadru. Folositi blitul doar pentru a completa lumina existenta si estompa umbrele dure  sau ca lumina principala in cazul in care lumina ambianta este foarte slaba.
Gabriel M.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mimi spune

    sfaturi bune !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate