[FOTO/VIDEO] Portul Midia: Eroi și călăi. Mii de oi moarte. Cele în viață sunt salvate în aceste momente cu mari eforturi!

FOTO: Letea Wild Horses

UPDATE ora 20.00: Voluntarii au sistat operațiunile de salvare, deoarece, potrivit unor informații de ultimă oră toate cele 26 de oi salvate astazi, prin eforturi supraomenesti, impreuna cu cele 52 salvate in primele 2 zile, au fost incarcate intr-un tir dar si in masini de teren apartinand asa zisului proprietar arab si au fost trimise la o ferma a acestuia din judetul Constanta. Pe nava mai sunt alte cateva zeci de animale in viata, dar voluntarii refuza sa mai salveze, atat timp cat, odata ajunse in port, animalele sunt practic condamnate. In acest moment, toate animalele salvate din nava mortii, au disparut din port, fara ca ONG-urile sa aiba dreptul sa le preia si sa le ofere cele mai bune conditii de cazare.

Raed Arafat a făcut declarații la Portul Midia. ISU va interveni în continuare.

Declarațiile ONG-urilor:

UPDATE 27.11.2019

Informații noi de la Midia transmise de voluntarii ARCA:

1. Cele 119 oi salvate ieri și alaltăieri (dintre care circa 70 salvate de către echipa noastră, în colaborare cu ISU) au ajuns în cele din urmă în proprietatea statului român, la o fermă din apropierea Năvodariului. Acestea sunt în siguranță, îngrijite și tratate de către DSV.

2. Echipa formată din pompieri și oamenii noștri se pregătește chiar acum de o nouă intervenție. Ne așteptăm să găsim mai multe animale în viață în compartimente ale epavei la care nu am avut acces până acum. Chiar în timp ce voi citiți asta se dau două găuri în carena navei (partea de sus, după răsturnare). Este greu de anticipat câte animale vom găsi acolo și în ce stare.

3. Abia după ce ultimul animal în viață va fi scos de pe epavă va fi luată o decizie referitoare la soarta tuturor oilor care au supraviețuit. Ne păstrăm promisiunea că vom face tot ce ține de noi pentru a le asigura tuturor un viitor sigur și liniștit, departe de orice altă exploatare din partea omului.

***

În timp ce autoritățile au tăcut complicitar zeci de ore de la producerea teribilului accident naval de duminică în Portul Midia, unde un vas încărcat cu 14.600 de ori s-a răsturnat condamnându-le la o moarte lentă și sigură, presa internațională, ONG-urile și rețelele de socializare au explodat.

Autoritățile, cu excepția pompierilor, au tratat la „și altele” acest subiect, spun ONG-urile aflate la fața locului, și astăzi, dupa zeci de ore la eveniment, veterinarii  Kuki Alexandru Barbuceanu și Ovidiu Roșu aflați pe vas, transmit imagini din timpul operațiunii de salvare care sunt foarte greu de privit.

Au scos 19 oi vii de pe epavă și au găsit alte cel puțin 30 încă în viață, care vor fi și ele aduse pe mal în orele care urmează. Lor li se alătură cele aproximativ 50 pescuite de ISU direct din apă, ieri și alaltăieri. După cum vedeți, se încăpățânează să verifice fiecare oaie și să le scoată pe cele rănite dintre cele deja moarte. Revenim cu amănunte. Cert este că statul român anunțase drept moarte zeci de animale care încă se zbăteau să supraviețuiască. Nu putem ști câte dintre ele au murit din cauza lipsei inadmisibile de reacție și omenie. Când toate acestea se vor termina, o să fim foarte curioși să aflăm cum (nu) și-au făcut treaba cei care erau obligați prin fișa postului să și-o facă.”, transmit reprezentanții ARCA Animal Rescue & Care.

Alte ONG-uri precum Kola Kariola, MDPA, Animals International și altele se află în teren și încearcă să ofere suport uman și logistic, alături de veterinari și pompieri, pentru punerea în siguranță a oilor salvate care sunt tranchilizate în momentul scoaterii de pe epavă.

Operațiunile de salvare vor continua chiar și pe timpul nopții, spun veterinarii de la ARCA, cu toate riscurile. Încă mai sunt zeci de oi vii în epavă.

Gabriel Păun, directorul organizaţiei pentru Europa a organizaţiei „Animal International“, spune, într-un comunicat de presă transmis luni, că o astfel de situaţie nu ar fi avut loc dacă România ar exporta carne, şi nu animale vii: „Această tragedie putea fi evitată dacă existau proceduri pentru astfel de situaţii de urgenţă şi, mai ales, dacă România ar exporta carne în loc de animale vii”. Există și o petiție în acest sens – click aici.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a transmis Agrointeligența – AGROINTEL.RO un comunicat prin care crescătorii de animale din România își exprimă revolta și indignarea cu privire la tragedia petrecută în județul Constanța.

„Solicităm urgent revizuirea legislației, inclusiv proceduri în caz de criză, pericol de afectare a animalelor și orientarea în noua PAC 2021-2027 către comerțul internațional al României cu produse cu valoare adăugată – carne în carcasă, NU ANIMALE VII! Dacă nu suntem capabili să protejăm animalele în cadrul transporturilor pe distanțe lungi, măcar să avem coloană vertebrală să le interzicem.”, se arată în comunicat.

„Nava a fost autorizată de către DSVSA Constanța din luna martie 2019. Precizăm că actualul director DSVSA Constanța, Geronimo Brănescu, încă din 2018, când era președintele ANSVSA, a modificat legislația privind organizarea și funcționarea ANSVSA trecând punctele de inspecție la frontieră, din subordinea ANSVSA central în subordinea directorului executiv la nivel local, în acest caz, a directorului executiv DSVSA Constanța. Singura instituție abilitată pentru a autoriza și a monitoriza condițiile de bunăstare și sănătate pentru transportul animalelor vii este ANSVSA, prin punctele de inspecție la frontieră. În acest moment, echipe mixte ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ale ANSVSA și ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor fac verificări privind respectarea prevederilor legale și de  îndată ce vor fi disponibile rezultatele anchetei, acestea vor fi aduse la cunoștința opiniei publice.”, a transmis ieri MADR într-un comunicat de presă.

Între timp, ONG-urile au acuzat autoritățile de lipsă de comunicare, spunând că nu au fost lăsate să intervină la timp. Astăzi, după multe presiuni, medicii veterinari încearcă să salveze atât cât pot, urmând să se găsească procedura legală prin care aceste animale care au scăpat de la o moarte cruntă să poată ajunge într-un sanctuar unde să poată trăi tot restul vieții. Temerea ONG-urilor este aceea că dacă nu se rezolvă acest lucru în timp util, animalele aflate în viață riscă să ajungă pe un nou vas cu direcția Siria.

Operațiunile de salvare continuă și eroii de astăzi merită sprijin și mulțumiri! Iar călăii sperăm că nu vor rămâne nepedepsiți.

„Rămânem aici oricât va fi nevoie și promitem să nu lăsăm nici un supraviețuitor în urmă. Așa era normal să facă și cei din port, încă de duminică. Îi obliga nu doar legea, ci și un cod de onoare al marinarilor care spune că nici o ființă nu trebuie lăsată să moară înecată pe mare. Altfel, mulțumim tuturor celor care ne sprijină: echipajelor ISU și oamenilor obișnuiți care au sărit să ajute. Ne puteți sprijini și voi donând în contul ARCA: RO60 RZBR 0000 0600 1990 7787. Mulțumim.”, este ultimul mesaj transmis astăzi de veterinarii ARCA.

FOTO/VIDEO: MDPA, KOLA KARIOLA, LETEA WILD HORSES, ANIMALS INTERNATIONAL ROMANIA

- Apreciază pagina -

1 Comentariu
  1. Tudor spune

    SA FEREASCĂ Dumnezeu ! E GROAZNIC , Numai că. ALTCEVA e Și. mai GRAV. , TERIBIL cum doriți și Anume. Faptul că dacă SALVAREA unor OI e Grea ,Dificila ,( in contextul ,in care Oaia Nu e cel mai Isteț animal ) Atunci in ceea ce privește SALVAREA , INTERVENTIA in Cazul unor Ființe Umane Oare Cum Va Fi !? Vedem că Acum au Trimis pe Unii in ALBANIA ,, Că sa AJUTE. ori ANTRENEZE pe Viu , in caz REAL .Asta in Condițiile in care mai sunt 96 , 72 de ore și E ZIUA NAȚIONALĂ , Prilej de Defilare ,PREZENTARE a. Tuturor Structurilor din Domeniul Apărării și Protecției Civile ! ?? DA in REALITATE , Le a Dat acum Sirianul oti ce era Căpitanul Vaporului ACTION și sa ,se Vede că. E DIFICIL , Ori. in Alta Situație , Calamitate CUM. ori sa AJUTE EI ?? NU e de HATTER , cine are Memorie poate face niste Asocieri , Dar Dl RAED A Trebuie sa se Gândească cei in cauza că Nu e VEȘNIC . SA DE-A DUMNEZEU ! sa le SALVEZE pe TOATE cate au mai rămas .In Rest pentru ACTIUNE , INTERVENȚIE , Ar TREBUI DACA STATUL Român ar fi unul NORMAL ,sa Plătească ASIGURATORUL , Navei , DACA are așa ceva .Pe Șosele ,, Drumuri se cere e OBLIGATORIU ,Pe langa faptul Că ACUM Nu se Știe Daca se mai Aplica , DAR. ceva timp in urma ,pe vapoare , Asta când aveam ,Se suia un PILOT. care până la scoatere lui din dana portului ,ori apele Teritoriale El Răspundea , Căpitanu trebuind să urmeze Indicațiile ,lui, Altfel Riscand sa Ajungă ca cel de Fata . .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate