(Foto) Piatra-Neamț: Demonstrații și experimente în stradă, la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”

0

Vineri, 27 septembrie, pe platoul Curţii Domneşti s-a desfăşurat o nouă ediție a evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

La nivel local, evenimentul a fost organizat de Asociația RO-Sat One și Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț, în parteneriat cu Primăria Municipiului Piatra-Neamț, cu sprijinul Fundaței Autonom și al Camerei de Comerț și Industrie Neamț.

Cu această ocazie şi-au dat întâlnire zeci de elevi şi tineri entuziaşti, care au prezentat publicului proiecte şi au făcut demonstraţii practice din domenii precum chimie şi fizică, tehnică şi electronică.

Au prezentat experimente științifice spectaculoase elevi de la Colegiul Național de Informatică, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, Liceul Tehnologic Economic-Administrativ, Liceul de Artă „Victor Brauner”, ai Școlilor Gimnaziale nr. 2 și nr. 3 din Piatra-Neamț și ai Școlii Gimnaziale „Vasile Mitru” din Tașca.

Voluntari în coordonarea tuturor activităților au fost un grup de elevi entuziaști de la Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț.

Scopul evenimentului este de a aduce cercetarea la nivelul copiilor, a oamenilor obișnuiți. În orice domeniu se face cercetare. Ne bucurăm că manifestarea din acest an a strâns foarte mulți participanți.”, au transmis Diana Bejan, prof. de fizică la Colegiul Național de Informatică și Daniel Bejan, membru al Asociației RO-SAT ONE.

Elevii Clubului de Robotică al Colegiul Național de Informatică au prezentat robotul participant la Competiția First Tech Challenge, dar și alte dispozitive interesante, iar copiii de la Asociația „Eu codez”,au venit în fața publicului cu roboți Lego Mindstorms EV3, construiți și programați de ei.

Totodată, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” au avut o expoziție de Electronică și Robotică cu produse și experimente realizate în cadrul unor proiecte naționale şi europene. Cu ocazia acestui eveniment a membrii Asociației RO-SAT ONE și-au prezentat noul proiect, în cadrul programului ARISS.

La manifestarea desfășurată pe platoul de la Curtea Domnească au fost prezenți și radioamatorii de la Clubul CS Ceahlău Piatra-Neamţ, cu telegrafie Morse şi radiocomunicaţii digitale, și elevi de la Cercul de Radioamatorism Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul.

Pe parcursul evenimentului, specialiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț, Serviciul Județean de Ambulanță Neamț au organizate diverse ateliere, adresate în special copiilor și tinerilor.

De asemenea, elevii de gimnaziu de la şcolile din orașul Piatra-Neamț au putut să participe, ca în fiecare an, la Concursul „EggLanding”, organizat de elevii de la Colegiul Național de Informatică.

Manifestarea a fost însoțită de muzică, dans și multă voie bună.

„Noaptea Cercetătorilor Europeni” 2019 s-a desfășurat în peste 20 de orașe din țară, dar și în alte câteva sute din toată Europa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate