FOTO: Experiment inedit organizat de polițiști, în centrul Municipiului Piatra Neamț

0

În aceste momente, în centrul Municipiului Piatra Neamț se desfășoară o activitate preventivă, realizată de reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, cu privire la consecințele consumului de alcool și substanțe interzise.

Oamenii pot parcurge un traseu unde vor experimenta pe propria piele care sunt trăirile şi percepţiile într-o astfel de situaţie.

Cetățenii care au luat deja parte la ineditul experiment al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț au fost puşi să facă doar câţiva paşi sub efectul alcoolului, indus de ochelari.

Comunicat IPJ Neamț:

Pe 25 și 26 iunie, cu ocazia evenimentelor prilejuite de Zilele Orașului Piatra-Neamț și în contextul Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri,  polițiștii din cadrul Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, Biroul Siguranța Școlară,  Serviciul Rutier, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț au organizat, un eveniment de conștientizare a cetățenilor privind consecințele consumului și traficului ilicit de alcool și substanțe interzise,  care s-a adresat deopotrivă minorilor și adulților.    

Astfel, trecătorii, fie ei pietoni, bicicliști ori conducători auto, au fost invitați să participe la un experiment care a presupus derularea de activități precum citirea unui text ori parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând  ochelari special concepuţi pentru a induce efectele consumului de alcool, respectiv de droguri ilegale.

Experimentul a urmărit conștientizarea participanților cu privire la modul în care consumul de droguri, fie ele legale sau ilegale, le afectează echilibrul, viteza de reacție, capacitatea de coordonare a mişcărilor, de a se orienta în spațiu și de a de aprecia distanțele și vitezele.

Informații și recomandări au primit și părinții, acestea vizând în mod deosebit relaționarea cu minorii, comunicarea cu aceștia, importanța exemplului personal, precum și a identificării timpurii a semnelor care sugerează consumul de substanțe interzise, dar și privind instituțiile care oferă sprijin și consiliere persoanelor care doresc să scape de dependența de alcool, tutun sau droguri ilegale.

Cum poţi preveni capcana consumului de droguri?

 • Conştientizează pericolul real al drogurilor!
 • Informează-te cu privire la tipurile de droguri şi efectele acestora!
 • Evită zonele în care ştii că există consum sau trafic de droguri!
 • Gândeşte-te la problemele morale şi legale pe care le implică obţinerea câştigului din traficul de droguri!
 • Selectează-ţi cu atenţie anturajul!
 • Învaţă să comunici; învaţă să-ţi exprimi gândurile şi sentimentele!
 • Exprimă-te simplu! Spune pur şi simplu: „NU, mulţumesc”!
 • Discută deschis cu părinţii tăi  indiferent de problemele pe care le abordezi!
 • Nu ignora importanţa educaţiei, nu lipsi de la şcoală!
 • Dacă anumite situaţii sunt prea dificile , învaţă să ceri ajutor!
 • Învaţă că drogul nu rezolvă problemele, ci dimpotrivă, le amplifică!
 • Foloseşte tehnica rezistenţei pasive: acceptă cu calm orice critică despre faptul că nu te droghezi şi refuză în continuare drogurile!
 • Fii pregătit pentru diferitele forme de presiune ale anturajului!
 • Încrederea nemărginită în propriul discernământ te poate păcăli uşor, aşa cum te pot păcăli prietenii, dealerii, Internetul!
 • Cunoaşte-te mai bine şi dezvoltă-ţi o mai bună capacitate de autocontrol. Învaţă să faci o alegere!
telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate