[FOTO] DEZASTRU într-un cartier din Piatra-Neamț – Imagini surprinse acum o oră

6

Până acum câteva săptămâni unii locuitori ai orașului Piatra-Neamț își manifestau foarte „vocal”, indignarea în ceea ce privește faptul că pubelele în care se depozitează gunoiul sunt pline, aspectul este unul dezolant iar mirosul îi scoate din minți. Nu contestăm, așa se prezenta situația. Adică de ce noi, nemțenii, nu am beneficia de containere moderne care să ajute la colectarea selectivă a deșeurilor? De ce nu se implică Primăria, de ce autoritățile nu văd, de ce nu se iau măsuri? Pentru că noi suntem de fapt oameni civilizați peste măsură doar că nu ne ajută nimeni să ne și manifestăm ca atare.

Ei bine, iată că s-au luat măsuri. Pubelele vechi au fost înlocuite, spațiile au fost betonate, prin urmare nu mai existau motive de a stivui mormane de gunoi mirositoare printre și pe lângă pubele. Teoretic. Practic, nu spațiile de depozitare constituie o problemă, nici modelul „comunist” al pubelelor sau culoarea, ci mârlănia absolută pe care se vede clar că o avem imprimată în codul nostru genetic. Unii dintre noi, ce-i drept, nu generalizăm.

Așa arată astăzi, 30 mai, cartierul Mărăței, mai precis în spatele blocului H1:

În acest context, nu putem să nu ne întrebăm: oare banii investiți nu s-au dus de fapt pe apa sâmbetei? Colectare selectivă a deșeurilor? Despre ce vorbim aici? Iar în cazul în care vă întrebați, răspunsul este „NU” – Containerele nu sunt pline, deci nu există nicio explicație de bun-simț pentru acest fenomen. Ne comportăm de parcă abia am fi coborât din copaci însă emitem pretenții, pentru că asta știm să facem cel mai bine. Piatra-Neamț oraș european, locul în care dacă Nu se fac lucruri utile, e bai. Dacă se fac, ne batem joc.

Spuneți voi, stimați cititori, cum ar trebui procedat? Pe lângă investiția care nu a fost nici pe departe una nesemnificativă, acum ar trebui alocate alte sume astronomice pentru montarea unor camere video, nu? Pentru că oamenii cu adevărat „civilizați” trebuiesc monitorizați chiar și atunci când duc gunoiul, nimic absurd într-un asemenea scenariu. Alți bani, altă distracție, și pentru ce, în fond? Vorba aceea, stricăm orzul pe gâște.

Rușinos…

Foto: Catălin M.

dolinex
6 Comentarii
 1. Codru spune

  Până să aruncați vina pe cetățeni ar trebui să faceți o minimă verificare asupra subiectului și, eventual, să identificați cauza și soluțiile.
  Poate ar trebuie să puneți mai întâi întrebarea: de ce Primaria Perlei Moldovei (🤣🤣🤣🤣) a investit sume considerabile de bani in tipul acesta de pubele când in toate orașele acum ( de cel puțin 4 ani știu eu) se montează doar baterii de pubele subterane? Vreți să discutăm despre beneficiile acestora?
  Revenind la articol, pubele montate nu au rezolvat problema oamenilor fără adăpost care încă pot umbla in ele și împrăștia gunoaiele, poate de aia arată așa acea zonă. Apoi, vorbind strict de funcționalitatea noilor pubele montate, credeți că un copil trimis să ducă gunoiul poate să-l ridice și să-l arunce prin acele trape/fante? Aceeași întrebare și pentru persoanele in vârstă? Că tot suntem in pandemie și nu avem voie să atingem obiecte cum deschidem usa aia cu mâner care de obicei e plină de murdărie și tot felul de alte chestii? Multă lume nu are curajul să deschidă acele fante și atunci preferă să lase punga cu gunoi jos. Oare aceste lucruri nu se știau ? Ba eu cred că se știau dar așa s a dorit. De ce să avem baterii de pubele subterane? ca să nu mai fie gunoaie pe jos împrăștiate de câini și vânt, ca să nu mai fie mirosuri și focare de infecție, ca să nu mai fie pubele vandalizate și incendiate, ca să nu mai aibe unii cumva de încheiat niște contracte?
  Eu cred că asta trebuia să dezbateți in articol domnule ziarist, nu să aruncați vina pe cetățean.

 2. Dudaev spune

  Aceeasi imagine o intalnesti pe Aleea trandafirilor in cartierul nemtesc.Mizerie ce troneaza de 5 saptamani langa containere.vinovati:cei ce arunca la intamplare si cei de la bratner care nu se deranjeaza a ridica ce e pe langa containere. Solutia ar fi sa devina functionale acele camere si sanctionarea nesimtitilor.

 3. asterix&obelix spune

  Ceausescu i a adus pe tarani la oras ,cu intentii bune , in cadrul industrializarii fortate ,a incercat sa i faca TOVARASI…… si nu a reusit . Procesul a fost unul de MARLANIZARE ,…..bineinteles trecand prin mai multe faze :TARLANI, TARTANI ,GHERTOI ,etc .Sa transformi aceste specimene in OAMENI CIVILIZATI , RESPONSABILI , CU SPIRIT CIVIC ,DEMOCRATIC este o mare provocare istoricotemporala…. ,suntem in etapa suburbana a democratiei : coclari , bombardieri, pitipoance ,semianalfabeti ,natangi , parveniti ,nesimtiti ,nespalati ,jmecheri , neciopliti , toparlani, toape , badarani, tate ,mitocani, mahalagii, mocofani ,etc…

 4. L spune

  Deja sunt montate camere video…nu stiu daca sunt interconectate undeva….dacă te uiti atent sunt stâlpi de iluminat cu camere lângă majoritatea sunt.de colectare selectiva

 5. George spune

  În general omul nu se sfiește să-și ,,etaleze” instinctele de animal. Și aici mă refer nu numai la români. De exemplu în Germania totul este supravegheat, iar dacă de întâmplă așa ceva, autorii au poliția la ușă în câteva minute. Fiți siguri că în Vest frica de consecințe i-a educat pe oameni, nu binul simț. Aici chiar sunt legi și se aplică.

  1. Teo spune

   Pe lângă asta, în Germania conteaza și partea de implicare civica – în momentul în care cineva face o neregulă (gunoi aruncat aiurea, rahat de câine necules etc.) exista mereu persoane care sa atragă atenția. In general, după ce urmezi fără românisme un set de reguli, te deranjează când observi ca altcineva nu le respecta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate