Fostul și actualul prefect, carambol pe tema Cheile Bicazului

0

Actualul prefect de Neamț, Daniela Soroceanu, a dat două palme verbale peste ceafa fostului prefect George Lazăr pe tema litigiului legat de Cheile Bicazului. (click aici pentru articol).

Ca să nu fie mai prejos, fostul prefect George Lazăr a dat și el cu actualul prefect de pereți. (click aici pentru articol)

Ambele ieșiri le catalogăm ca a fi cel puțin nefericite și atragem atenția celor doi că au în jurul lor oameni prea slabi care nu sunt în stare să-i oprească înainte de a deveni penibili sau, și mai rău, îi instigă și le spun că e bine să se dea în spectacol. Atacurile media între oameni cu pretenții de reprezentanți ai guvernului în teritoriu nu pot fi decât eventual ironice, dar în nici un caz agresive.

Acum, le sugerăm celor doi să caute harta fizică a României, la care erau scoși la tablă la școală la ora de geografie și să vadă dacă granița între Neamț și Harghita e înainte sau după defileu. Dacă oamenii politici au voie să spună ce vor ei și să se lupte pentru ce deziderate vor ei, unor foști și actuali funcționari publici nu le stă bine.

Desigur că este total ilogic și contra naturii ca zona să fie administrată de peste munți, tocmai de la Gheorgheni, dar la fel de nefericit este să se discute de acest subiect abia acum. Subiectul este foarte vechi. Chiar se vorbea la un moment dat de un referendum prin care să se decidă limitele dintre Harghita și Neamț sau Harghita și Bacău (click aici) Iar ca rezultat al acestui scandal fără sfârșit avem în județul Neamț un sat care se cheamă Trei Făntâni, localitate care e oficial pe teritoriul Neamțului, dar oamenii sunt înregistrați și plătesc taxe și impozite în Harghita. (click aici pentru subiect)

La sfârșitul secolului al XIX-lea, teritoriul actualei comune Dămuc și zona de defileu din Cheile Bicazului, făceau parte din Regatul Ungariei din Austro-Ungaria, în cadrul căreia zona era arondată districtului Gheorgheni al comitatului Ciuc. Satul Dămuc era un sat recent apărut, în cadrul comunei Bicaz. În 1918, comuna Bicaz a fost ocupată de armata României, stat care a revendicat Transilvania, iar în 1920 trecerea la România a fost oficializată prin tratatul de la Trianon. Aceasta a fost inclusă în județul Ciuc. Comuna Dămuc a apărut în 1939, prin separarea ei din comuna Bicaz-Chei. În 1950, comuna Dămuc a trecut în administrarea raionului Piatra-Neamț din regiunea Bacău. În 1968, în alcătuirea actuală, comuna Dămuc a fost transferată la județul Neamț. Reorganizarea din raioane în județe a impus niște limite între Neamț și Harghita, limite pe care au fost dintodeauna dispute.

Mulți s-au grăbit să dea vina pe Consiliul Județean Neamț pentru pierderea zonei de defileu a Cheilor Bicazului, fapt abordat greșit, deoarece CJ Neamț se lupta să treacă la Neamț ce e administrat de Harghita, nu invers. Deci CJ Neamț nu a pierdut nimic, ci se luptă să câștige.

Harta României editată înainte de ’89 arată că în județul Harghita se află Lacu Roșu și partea de defileu din Cheile Bicazului. Deci județul Neamț nu are cum să piardă ceva ce nu avea, ci doar nu reușește încă să câștige zona de defileu.

Lucrurile de mai sus nu anulează demersul absolut normal și logic prin care județul Neamț dorește să administreze zona de defileu din Cheile Bicazului, deoarece este mult mai apropiată de prima localitate din Neamț decât de prima localitate din Harghita. Pentru o administrare normală la cap această reorganizare teritorială solicitată de județul Neamț este perfect legitimă, numai că ar mai trebui și cineva să se bată pentru acest lucru, nu să fie lăsate lucrurile și procesele în voia sorții.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate