Fostul Palat Administrativ din Piatra-Neamț intră în reabilitare

0

Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț va intra într-un proces de reabilitare. Clădirea este monument istoric și este fostul Palat Administrativ.

Acest imobil, înscris pe lista monumentelor istorice din România la poziția NT-II-m-B-10560, a fost construit între anii 1910-1912, după planurile inginerului Ștefan Burcuș, fost arhitect șef al Expoziției Naționale Generale din 1906. De-a lungul timpului, în această clădire, cunoscută în epocă și sub numele de Palatul Administrativ, au funcționat diverse instituții publice: Prefectura, Consiliul Județean și Tribunalul Neamț, Primăria si Consiliul Local Piatra-Neamț ș.a. Din anul 1980 aici este sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț și al Complexului Muzeal Național Neamț.

Instituția noastră a căpătat recent statut de instituție națională, practic titulatura completă este acum Complexul Muzeal Național Neamț, ca o recunoaștere practic a faptului că în momentul de față în ținutul Neamțului avem de-a face cu cea mai mare instituție muzeală din România ca patrimoniu deținut. Avem 19 colecții muzeale de valoare excepțională: arheologie, istorie, etnografie, artă, memorialistică, științele naturii. Așadar, fără falsă modestie, putem spune că acest statut este unul de mult așteptat și bine meritat.

Vor fi realizate lucrări de reabilitare a clădirii monument istoric. Ca noutate, clădirea va fi adaptată noilor cerințe, trebuie să aibă anumite facilități pentru turiști, se va mansarda clădirea și vom avea la dispoziție încă un spațiu la partea superioară foarte important. Acolo vor fi birourile specialiștilor, la subsol va fi depozitul, iar la parter și etaj sălile de expoziție. Ca spațiu expozițional este cea mai mare unitate muzeală din cadrul Complexului, și din județ.”, a declarat Constantin Preoteasa, cercetător științific în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, într-un interviu acordat Turn TV.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate