Focar de meningita virala in vecinatatea judetului Neamt

0

In judetul Suceava s-au inregistrat peste 40 de cazuri de meningita virala, conform unui raport al Institutului National de Sanatate Publica, transmis Ministerului Sanatatii.


Cazurile de imbolnavire au fost inregistrate in ultimele 2 saptamani in  colectivitati de copii scolari si prescolari din municipiul Suceava. Dintre cele 36 cazuri semnalate pana pe 16 iunie, un numar de 18 cazuri (17 copii si un adult) au fost intr-un focar dintr-o gradinita din municipiu; alte 10 cazuri au fost secundare in colectivitati de copii scolari si prescolari din orasul Suceava.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ avertizeaza populatia din Neamt, aflata in vecinatatea judetului Suceava ca rezultate preliminare ale investigatiilor de laborator de la focarul initial din municipiul Suceava sugereaza imbolnavirea cu enterovirusuri.

Enterovirusurile circula in sezonul cald (primavara-vara) si se transmit pe cale fecal-orala prin maini murdare, alimente si  obiecte contaminate, mai ales in colectivitatile de copii, transmiterea fiind favorizata de deficiente de igiena personala (spalatul mainilor).

Specialistii Directiei de Sanatate Publica Suceava au intensificat supravegherea epidemiologica la nivelul judetului in special  in colectivitatile de copii, pentru a identifica precoce alte eventuale cazuri; de asemenea au fost efectuate activitati de dezinfectie in colectivitatile de copii si au fost facute instruiri  igienico-sanitare cu personalul acestor institutii.

RECOMANDARI PENTRU POPULATIE

Pentru a preintampina aparitia unor noi focare, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor si sa respect regulile de igiena individuala (spalarea pe maini inainte de masa, dupa diverse activitati, dupa folosirea toaletelor), spalarea riguroasa a fructelor si legumelor inainte de consum, evitarea scaldatului in locuri neamenajate si necontrolate, consumul de apa numai din surse sigure, colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer.

Conform raportului INSP, la nivelul national NU se inregistreaza in nici un caz o epidemie de meningita virala.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate