Floare de Libris

0

S-a încheiat a XII-a ediție a Târgului de carte Libris (15-18 septembrie), ținut în condiții de restriște la Piatra-Neamț, dar cu o secțiune de o zi (vineri, 16 septembrie) la Roman, unde Consiliul local și Colegiul Național „Roman Vodă”, în calitate de parteneri, au fost gazde de excepție. În aceeași categorie de complimente avea să se consume și conferința-recital susținută de invitatul de onoare, Varujan Vosganian, cel prezentat odinioară a fi cel mai mare economist dintre scriitori și cel mai mare scriitor dintre economiști.

La Piatra-Neamț, Libris s-a întors la Complexul expozițional de pe Republicii, lângă Casa Cărții, exact unde s-a reluat după 29 de ani, în 2011. Ambiția Camerei de Comerț și Industrie, dublată și întărită de cea personală a președintelui Mihai Apopii, a fost mai vizibilă ca oricând, pe fondul umilinței administrate de Consiliul local. Pe bază de vot nerușinat, consiliul a finanțat în bătaie de joc o manifestare consacrată, de anvergură națională, cu numai 22.000 lei. Cum prăpădesc ei bani cu nemiluita pe tot felul de prostii și golănii e cunoscut în amănunt din presa locală.

Mihai Apopii

În 2011, la originea recuperării unei valori de referință pe țară, abandonate după septembrie 1982, a stat Societatea Scriitorilor din Neamț, prin neobositul și inimosul Cristian Livescu. Cinstit este să nu uităm rolul cheie jucat de președintele de atunci al Consiliului Județean Neamț – profesorul Vasile Pruteanu. Factorii de continuitate, chit că unora nu le va plăcea sublinierea, au rămas aceeași doi: Camera și președintele ei. Anii au trecut. Târgul s-a ținut o vreme în Parcul Tineretului. A urcat apoi pe platoul Curții Domnești. O pleiadă de personalități autentice ale României au dat explozii de strălucire manifestărilor, oricum strălucitoare pe fond. N-a fost totul perfect, n-avea cum. Au existat nemulțumiri, certuri, contre. Peste acestea, orgoliile și ambițiile din lumea scriitorilor, regăsite și în exercitatea de varii influențe, au dat în cele din urmă farmec strălucirii, consfințind că unitatea în diversitate se regăsește minunat în carte, iar nu în proiecte politice.

O ediție aparte de puternică a Libris a fost cea din 2020, organizată în coordonatele de teroare plandemică ale sezonului. Profesorul Alexandru Mironov, vechi prieten și promotor fundamental al orașului și valorilor noastre, participant la târg cu o conferință de neuitat, a vorbit pe șleau, inclusiv în emisiunea sa de la Radio România Actualități, despre un adevărat eveniment SF național. A revenit în anul următor cu un memorabil Sci+Fi Fest.

Din memoria afectivă, una eminamente subiectivă, se aprind instantaneu amintiri cu Mircea Dinescu și plecatul nostru pe scena Eternității Valentin Uritescu, de la ediția din 2011, cele din 2013 cu alt dispărut de patrimoniu, în persoana corifeului presei George Stanca, apoi o repetiție cu Mircea Dinescu, iar nu în ultimul rând pe impunătorul boier autentic în viață, Radu Boroianu, în același plandemic an 2020.

Peste ani, probabil că la fel se vor aprinde amintirile cu doi monștri sacri ai Teatrului Tineretului (pe stil vechi), Coca Bloos și Paul Chiribuță. Au descins vinerea trecută la re-prezentarea monografiei dedicate Festivalului de Teatru de la Piatra-Neamț, realizată de Violeta Simina Moșu și Valentin Andrei. „Operațiunea”, un exemplu de colaborare pe altarul cultului valorilor, a fost girată cu discreție, cu eficiență de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și directorul instituției, Carmen Elena Nastasă. (Ca un amănunt semnificativ, cu toate că la TT era în plină desfășurare ceva numit festival de teatru, cei doi invitați nu s-au apropiat de fostul loc de muncă.)

Fără îndoială, alt eveniment de excepție, produs sâmbătă după-amiază, generează comentarii înainte de a se furișa în folderele memoriei. E vorba despre conferința „Puterea gândului” și promovarea cărții „Inteligența materiei”, ambele purtând marca celebrului Dumitru Constantin Dulcan, general, profesor și medic militar practicant cândva de neuropsihiatrie. Ce scrie, ce se scrie și ce vedem pe ecranelor televizoarelor nu se compară cu o întâlnire pe viu. Concluziile personale ale fiecăruia, în funcție de ce, cât și cum înțelege, abia după o asemenea provocare pot fi cu adevărat personale.

Cele douăsprezece ediții de târg adună material din belșug pentru o adevărată monografie sănătoasă cu personalități, edituri, prezentări și lansări de carte, conferințe, alte evenimente asociate, totul pe altarul cărții, educației, culturii și civilizației. Consistența de valoare este una implicită și pornește de la simplul inventar. Cade acum ca o provocare pentru cei de la Camera de Comerț și Industrie să înceapă să pună în ordine și să asambleze pas cu pas, punct cu punct, elementele acestui serial unicat.

Luând seama la ce-i în jurul nostru, cam greu se întrevede episodul cu numărul 13. Ca să nu devină o misiune imposbilă, un mare ajutor ar veni tocmai de la o monografie. Altfel, după ani și ani, ne vom îneca amarul inspirându-ne de la un album pe vinil, cu o copertă desenată de Alexandru Andrieș, din 1988. Albumul aparține trupei Iris, se numește „Nu te opri” și conține minunăția de „Floare de Iris”. Adaptarea unei frânturi de refren se subînțelege: „Iar când noi nu vom mai fi/ Vă veți aminti că a fost odată… Libris!” E o spaimă de luat în serios, mai ales pe fondul proliferării și finanțării generoase din bani publici de prostii și golănii aculturale fără număr, fără număr.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate