Finanţele propun modificarea CAS de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% doar la angajat

2

Ministerul Finanţelor a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Printre propuneri se numără modificarea contribuţiilor CAS. În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%. Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

Finanţele mai propun majorarea cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Nerespectarea de către angajator a acestor prevederi se sancționează cu amendă egală cu dublul diferenţelor constatate în minus de către organul fiscal.

Liderii sindicali ameninţă cu proteste dacă Guvernul va aproba proiectul de ordonanţă transmis spre avizare de Ministerul Finanţelor, care prevede modificarea CAS de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% la angajat.

„Această măsură nu va face decât să accentueze şi, în acelaşi timp, va crea tensiuni sociale suplimentare între sectorul economic şi public. Luni ne întâlnim pentru a analiza acest lucru, dar cel puţin eu personal eu sunt împotrivă, rămâne decizia colegilor mei ca să o ia, dar probabil întrucât îi va afecta direct la valoarea salariilor nete pe marea majoritate, întrucât încă o dată se face o discriminare între politica pentru capital şi structura respectivă, întrucât se va pune sub semnul întrebării viitorul sistemului de pensii pilonul I şi a sistemelor de asigurări sociale în general, ne vom opune probabil la un asemenea mecanism. Mai mult, vom ieşi în stradă pentru că, de fapt, acest lucru va afecta profund sistemul şi viitorul nu numai pentru persoanele de acum, dar mai ales pentru generaţia următoare”, a declarat, preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Specialiştii fiscali transmit că românii care vor fi afectaţi de această măsură sunt cei care desfăşoară activităţi independente.

Sursa: www.mediafax.ro.

modificare CAS

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Elena Radu spune

    Mai aveti de marit taxe ?Cine mai lucreaza aici,in aceste conditii ?

  2. Lacry Lacrimioara spune

    Și asa sunt salarii mizere, acum cu ce o sa mai rămâna bietul om??? Luați și pielea de pe el, pe bune… Bine ca stau parlamentarii ordinari cu salarii și pensii de mii de euro… Luați de la ei!!! E de toata jena ce faceți, rușine sa va fie!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate