Filmul „Octav”, premieră de gală în prezența actorului Marcel Iureș și a regizorului Serge Ioan Celebidachi

0

Filmul  „Octav” a putut fi vizionat aseară, în premieră, la cinema Dacia, în prezența maestrului Marcel Iureș, interpretul rolului principal, și a regizorului Serge Ioan Celebidachi.
Proiecția, care pare să îmbine perfect emoția și nostalgia, a reunit un număr mare de spectatori.

Având o distribuție de excepție, cu Marcel Iureș în rol principal, acompaniat de actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar și mulți alții, filmul „Octav” prezintă o serie de imagini ale unei Românii duioase și poetice.

Despre motivația care a stat la baza acestui film, regizorul Serge Ioan Celebidachi, fiul regretatului dirijor Sergiu Celebidache, a declarat că mereu a fost fascinat de trecut și că acum a fost momentul potrivit ca el să prindă viață.

  • Serge Ioan Celebidachi a scris scenariul acestui film împreună cu bunul său prieten James Oliver, cu mulți ani în urmă.

„Eu am avut părinți mai în vârstă și de aceea am avut această conștientizare despre ce se întâmplă când te apropii de sfârșitul vieții și cum nu mai ai acces la tinerețe și la copilărie. Am fost mereu fascinat de timp, de cum trece și cum nu mai ai acces la el. Filmul e o nostalgie, o invitație să ne întoarcem în timp, în copilărie.”,  a declarat regizorul Serge Ioan Celebidachi.

Lungmetrajul „Octav” a fost filmat pe peliculă și l-a a avut director de imagine pe Blasco Giurato, cel care a semnat imaginea și pentru „Cinema Paradiso” (câștigător al unui Oscar pentru cel mai bun film străin). De asemenea,  coloana sonoră îi aparține renumitului compozitor român Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din Franța,  recompensat cu peste 20 de distincții internaționale.

Pentru Marcel Iureș, acest rol are un loc aparte în inima lui, considerându-l unul dintre cele mai dragi roluri care i-au fost oferite.

„Este cel mai drag rol pe care l-am făcut. Trebuie să judecăm în contextul în care am făcut acest film. E vorba de un om bătrân, e ceva spre care ne îndreptăm, prin care trebuie să trecem: bătrânețea, amintirile, suma vieții noastre. E pentru prima dată când cineva are încredere și îmi dă o asemenea partitură. Am încercat să mă duc în zona de asemănare cu bătrânul Celebidache. Din păcate, în cinematografia românească nu există acest interes pentru om, pentru ce este, pentru ce a fost, pentru ce visează. La urma urmei, în tot contextul de care aminteam,  cred că este unul dintre cele mai importante personaje care mi-au fost oferite în cinematografia românească.”, a precizat actorul Marcel Iureș. 

La final, cei doi protagoniști ai serii au fost asaltați de public pentru o sesiune de autografe și, bineînțeles, fotografii pentru a imortaliza o seară memorabilă.

;

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate