Festivalul de Teatru „Pledez pentru Tine(ri)” – a doua zi

0

Regalul artistic oferit de Teatrul Tineretului a debut sâmbătă, 5 noiembrie, ora 16:00, cu spectacolul „Emancipare” (Teatrul de Comedie, București), în regia lui Radu Iacoban, din a cărui distribuţie au făcut parte actorii: Conrad Mericoffer – Marc, Anghel Damian – Alin,  Ana Ularu – Cristina şi Letiția Vlădescu – Delia. Cu un text de Radu Iacoban şi scenografia semnată de Corina Grămoşteanu, „Emancipare” a fost prima piesă din concurs.

Tema abordată de regizorul Radu Iacoban este cea a adolescenței, a unor vremuri sensibile și pline de farmec, dar și de pericole. Mai mult de atât, spectacolul poate fi considerat un tribut adus ultimelor clipe de inocenţă a unor elevi de liceu, care aflaţi în fața examenului de maturitate decid să fugă de responsabilităţi într-o ultimă escapadă. Astfel spus, patru puști fug de acasă pentru că pur și simplu trebuiau să plece, ca un ritual al emancipării. Piesa, una presărată cu umor, a amintit spectatorilor, pe parcursul a două ore, de anii petrecuţi în liceu, despre încercarea de adaptare a tinerilor în societate.
După finalul spectacolului am reuşit să stăm de vorbă cu Ana Ularu, o actriţă a cărei carieră se află în plină ascensiune. Actrița ne-a vorbit despre faptul că revine pentru a juca pe scena Teatrului din Piatra-Neamț după opt ani de zile, dar și despre cum i s-a părut publicul din Piatra-Neamț.
„Am jucat pe scena acestui festival în 2008, cu „Fool for love”, spectacolul de licență a unui coleg. Despre Teatrul Tineretului pot spune că îmi place foarte mult, clădirea în sine, acustica, energia acestui teatru.
În ceea ce privește publicul noi suntem foarte sensibili, mai ales când suntem peanaularushootingstarsphotocall62ndberlinalerzxuyca_8qjl scenă. La început mă întrebam dacă o să le placă, însă, la final, cei prezenți s-au dovedit foarte calzi. Noi ne hrănim foarte mult din energia lor și la început eram oarecum temători, mai ales că noi jucăm într-o sală studio la Teatrul de Comedie, iar aici era o sală mare. La final am văzut niște chipuri zâmbitoare și asta m-a bucurat foarte mult.”

Teatru s-au film?
Amândouă în mod egal, fără niciun soi de discriminare, fără ierarhie. 

Ce credeți, sunt bine-venite aceste festivaluri dedicate tinerilor? Sunt tinerii actori promovați destul?
Nu. Tinerii nu sunt promovați destul și cred că orice festival dedicat lor este o inițiativă foarte bună. Tinerii trebuie ajutați, realmente ajutați.
Ca o concluzie de final, actrița Ana Ularu a menționat că face această meserie din pură plăcere, pentru că iubește să joacă și, nu în ultimul rând, pentru că simte că asta este menirea ei.

Următorul spectacol în concurs (programat pentru ora 20:00) a fost „Aglaja”, pus în scenă de Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”Spectacolul este o adaptare combinată după două romane autobiografice semnate de Aglaja Veteranyi, „De ce fierbe copilul în mămăligă” (1999) și „Raftul cu ultimele suflări” (2002), dramatizat de Alina Petrică, actriță născută la Piatra-Neamț. Din distribuția spectacolului au făcut parte Alina Petrică-Aglaja, Anca Florescu  Josephina, Adrian Ciobanu – Țăndărică,  Olimpiu Blaj – Mătușa Reta, Alexandru Lucian Aron – Williesacker, Moartea, Frau Hitz, Ștefan Lupu – Costel, Pepita.

Pe scurt, povestea surprinde destinul Aglajei si al familiei sale (o familie de artiști circari), pe parcursul a mai multor ani. Astfel, avem ocazia să o vedem pe Aglaja (Alina Petrică), micuță la începutul spectacolului, până în anii fragezi ai tinereții, către final. Cei șase actori au reușit să transmită publicului o serie întreagă de emoții: de la bucurie până la frică. Un spectacol total în care s-a jucat și s-a dansat cu pasiune și nerv.
După ce cortina s-a tras peste cea de-a doua piesă de teatru a serii am stat de vorbă pentru câteva clipe cu talentata actriţă Alina Petrică.

Tânăra actriţă, s-a născut pe 15 noiembrie 1989 la Piatra-Neamţ şi joacă teatru de când se știe. La Piatra-Neamţ a făcut parte dintr-o trupă de teatru pentru liceeni, Teen-Act, trupă cu tradiție, din care au făcut parte Bobi Pricop, Alina Grigore, Ioana Chiţu, Răzvan Enciu, Cristina Giurgea.

Iată ce ne-a declarat minunata actriță despre revenirea la Piatra-Neamț, dar și despre cât de multimg_3886 însemnă spectacolul „Aglaja” pentru ea.

„Una din cele mai plăcute surprize pe care le-am avut în seara aceasta a fost să o văd în sală pe Maria Hibovschi, care a fost profesoara mea de teatru la Şcoala Populară de Artă…iar de atunci lucrurile nu s-au mai oprit. Cumva lucrurile s-au aşezat treptat, iar voința și pasiunea mea s-au acumulat. ”

Despre spectacolul „Aglaja”.

„Pentru mine spectacolul  „Aglaja” este foarte important. Primul spectacol din cadrul trupei Teen ACT  (în care eu am jucat) a fost „De ce fierbe copilul în mămăligă”, după Aglaja Veteranyi (în limba engleză), la Festivalul de Teatru pentru Amatori din Timișoara. Atunci, pe scenă, a fost prima mea bătaie de inimă cu adevărat puternică, cu acest text, iar atunci mi-am promis când o să fiu actriță că o să-l fac. Și iată că m-am ținut de cuvânt.”
La finalul discuției, Alina a declarat, cu emoție în voce că Piatra-Neamț înseamnă acasă, chiar dacă acum locuiește la București, amintindu-și că festivalul de teatru era pentru ea o adevărată sărbătoare.

Cea de-a doua zi a festivalului de teatru s-a încheiat în miez de noapte cu piesa „MARTIRI” (spectacol tot în concurs), o producţie a proaspeților absolvenţilor U.N.A.T.C. „Ion Luca Caragiale, Bucureşti. Regia  aparține Irinei  Crăiţă-Mândră, iar din distribuția spectacolului au făcut parte: Nicholas Caţianis – Benjamin Sudel, Cătălina Bălălău – Erika Roth, Voicu Aaniţei – Georg Hansen,  Silvana Negruţiu – Inge Sudel, Lavinia Pele – Lydia Weber, Andreea Şovan – Marta Dorflinger, Andrei Seuşan – Willy Batzler, Alexandru Beteringhe – Dieter Menrath.

 Urmează cea de-a treia zi….

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate