Fenomen rar în această seară! Antares, steaua gigant roșiatică, va putea fi observată

0
Sursa foto: paginadeastronomie

Luna iunie începe cu faza Lunii în creștere, trecută de Primul Pătrar, cu o iluminiare de peste 70%. Luna va răsări după ora 16 și va rămâne pe cer până în a doua jumătate a nopții.

Astăzi, 5 iunie, stați cu ochii pe cer de la începutul răsăritului Lunii. Luna se va ridica deasupra orizontului de la ora 20:42. La numai patru minute după răsărit, ea va intra în penumbra planetei noastre și se va produce o eclipsă prin penumbră, acoperire de aproape 50%. Trebuie să aveți un orizont estic liber pentru această eclipsă. Luna se va ridica până la 14° deasupra orizontului la maximul eclipsei, adică la 22:25, ceea ce înseamnă că o sa fie foarte jos. Când vorbim de eclipse prin penumbra, vorbim de o întunecare ușoară a discului lunar, nu se va înroși și nici nu va dispărea parțial sau complet. Luna va ieși din penumbră la ora 00:04.

Tot astăzi, se produce faza de Lună Plină la ora 22:18, aflându-se în partea opusă față de Soare. După eclipsă, puteți identifica cu ajutorul Lunii, stelele din constelația Scorpius. Sub Luna Plină veți avea trei stele una sub cealaltă, care fac parte din „cleștii” scorpionului, iar steaua din stânga lor, foarte roșiatică, este Antares. O stea supergigantă roșie, la sfârșitul vieții.

Sursa: astro-urseanu.ro (Observatorul Astronomic)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate