Femei de succes, la Neamț: Despre Wingate Project, CONAF și Pactul pentru educația antreprenorială a tinerilor

0

CONAF – Neamț împreună cu CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, Asociația Națională a Antreprenorilor – ANAA și WINGATE-project a finalizat evenimentul de lansare a platformei Wingate. Evenimentul a avut loc pe 15 octombrie la Central Plaza în Piatra-Neamț. Intrarea a fost liberă pentru femeile de afaceri din Neamț, pentru a le cunoaște poveștile de succes și a inspira alte povești.

„Am demonstrat astfel că și la Neamț suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă antreprenoriat feminin și că prin implicare feminină ne putem delimita o zona proprie, dar de referință prin care să reprezentăm mediul de afaceri, prin proiecte comune performante. Este important să coagulăm mediul de afaceri, deoarece trebuie să-l înțelegem în ansamblu pentru ca, prin afacerile existente, atât noi, cât și viitoarele antreprenoare vom putea contribui la dezvoltarea economico-socială la nivel local, la îmbunătățirea funcționarii unor componente ale mediului, la generarea de noi oportunități.”, a declarat Iulia Șerban, președinta CONAF Neamț.

Wingate este o rețea a femeilor de afaceri de succes din Europa Centrală și de Est, fiind o cooperare transfrontalieră între parteneri din Ungaria, România, Serbia, Moldova și Norvegia. Obiectivul general al proiectului WINGATE este de a crește numărul de femei de afaceri de succes, în special în domeniile inovației, contribuind la competitivitate și egalitate de șanse. Un alt obiectiv al partenerilor este de a stabili o poziție în țările participante ca jucător cheie și integrator regional care oferă servicii de dezvoltare a femeilor de afaceri.

„Este așa frumos la Piatra-Neamt! În cadrul evenimentului Wingate Project care a avut loc la Piatra-Neamţ am avut onoarea să vorbesc comunității de business locale despre: pactul pentru educație antreprenorială care a fost semnat cu IŞJ Neamț, importanța educației antreprenoriale de la vârste cât mai fragede, necesitatea networking-ului de calitate, accesul la platformă, dar și despre cum oamenii de lângă noi, în calitate de modele îi ajută pe ceilalți să aducă mici schimbări lumii în care trăim. De cele mai multe ori modele inspiraționale sunt oamenii de lângă noi!” – a declarat Nicoleta Munteanu, vicepreședintă CONAF.

Pe 14 octombrie, Iulia Șerban, președinta CONAF – Neamț, a reușit să mobilizeze peste 250 de liceeni ai Colegiul Național „Petru Rareș”, pentru a afla cât mai multe informații de la reprezentantele CONAF. Cristina Chiriac, președintă CONAF, și Nicoleta Munteanu, vicepreședintă CONAF, au devenit mentori pentru cei peste 250 de elevi prezenți în sală.

„A plouat doar cu întrebări și ropote de aplauze, bine, hai, din când în când am avut și ceva pauze (nu de publicitate), ci de emoții și timiditate! Am mai schimbat rolurile, apoi tonalitatea, cât pe ce să cobor de pe scenă și să inversăm rolurile! Majoritatea erau născuți prin 2004 ori 2005! Mă gândesc ce bine ar fi fost să dau și eu peste niște antreprenori cu vocație! N-a fost să fie! Dar nu a fost rău oricum!

Când am intrat în liceu, mi s-a strâns inima! Mamă, parcă urma să mă scoată profa la tablă, așa că mi-am setat intenția de a fi și eu licean pentru o zi! Mi-a plăcut să fiu în pielea lor! Sper că și lor le-a plăcut! Fantastici, așa i-am simțit astăzi! Nu a fost o lecție, ci o dezbatere interactivă, mai ales că în ei ne este baza! Mulțumim, Iulia Șerban, CONAF – Neamț pentru invitație și deschiderea unui nou orizont! Mulțumim Colegiului Național „Petru Rareș” pentru minunata experiența!

Peste 250 de liceeni ne-au fost alături și ce să vă mai spun? Ne-au măsurat, apoi ne-au cântărit, ne-au întrebat cât de dragă ne-a fost școala, dar cel mai mult și cel mai mult mi-a plăcut când Nicoleta Munteanu i-a întrebat cum fac ei bani!”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

Tot pe 14 octombrie, CONAF Neamț a găsit în Inspectoratul Școlar Județean Neamț, prin inspectorul general Florentina Moise, un partener cu viziune alături de care se vor implementa proiectele puse în slujba copiilor și tinerilor noștri. Reprezentantele CONAF au semnat “Pactul pentru Educație Antreprenorială” cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, acord ce presupune susținerea dezvoltării competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor prin modalități noi și creative de predare și învățare, începând din școala gimnazială și continuând cu învățământul superior.

„Am fost invitată să semnez „Pactul pentru educație antreprenorială ”, un proiect național care își propune să susțină tinerii din România să își clădească un viitor. Și am semnat! „Pactul pentru educație antreprenorială ” este o inițiativă a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației.

Grupul de coordonare al CONAF a venit la sediul Inspectoratului Școlar Neamț: am vorbit deschis despre problemele tinerilor, despre cauze și, mai ales, despre soluții. Este un proiect care presupune muncă, nu vorbe! Evident că am semnat și am făcut-o din toată inima, cu toată determinarea. Mii de oameni din companii, școli, instituții guvernamentale, mediul de afaceri sau politică sunt deja implicați și motivați să lucrăm împreună pentru a le da adolescenților o șansă! Un proiect uriaș!

Cifrele arată rău: România domină clasamentele europene ale abandonului timpuriu al școlii, cu peste 215.000 de tineri care nu și-au încheiat studiile. În ultimii patru ani, peste 100.000 de copii din România au abandonat școala. În 2021, peste 15% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 24 de ani nu terminaseră decât cel mult 8 clase. Ce se întâmplă cu ei, oameni buni? Ce se întâmplă cu țara noastră, dacă nu avem grijă de tineri, adică de viitorul ei? Am fost mereu implicată în aceste probleme, așa cum știți. Acest „Pact” ne unește și ne motivează și mai mult!”, a declarat inspectorul școlar general, Florentina Moise.

Pentru noutăți în domeniu, urmăriți pagina de facebook CONAF – Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate