Farmaciile veterinare care nu sunt deținute de medici veterinari vor putea fi închise. Legea, adoptată în Parlament

0

Proiectul de lege care interzice funcționarea farmaciilor veterinare care nu sunt deținute de medici veterinari a fost adoptat marți, 6 octombrie, în Camera Deputaților și va fi trimis spre promulgare la președintele Iohannis.

sursa foto: arhivă (caracter ilustrativ)

Acest proiect legislativ le dă medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și impune tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale doar prezența medicului.

Potrivit presei centrale, legea a fost votată de majoritatea deputaților, doar 21 de voturi fiind împotrivă.

Câteva dintre modificările proiectului de lege:

  • Administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenta medicală-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.
  • Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte prin ordin al preşedintelui produsele medicinale veterinare care se administrează exclusiv de către medicul veterinar de liberă practică.
  • Medicii veterinari membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, care sunt angajaţi ai facultăţilor de medicină veterinară, au dreptul de a examina animalele, de a stabili diagnosticul, de a prescrie şi de a administra produse medicinale animalelor respective, în cadrul procesului didactic, precum şi în baza contractelor de prestări servicii medicale veterinare.
  • Medicii veterinari cu drept de liberă practică pot să prescrie şi să administreze produsele medicinale numai după examinarea clinică a animalelor şi stabilirea diagnosticului prezumtiv.
  • Medicii veterinari angajaţi în instituţiile publice din domeniul justiţiei, apărării, siguranţei naţionale, ordinei publice şi poliţiei care au structuri veterinare proprii, pot realiza, în conformitate cu atribuţiile stabilite în fişa postului, activităţi de asistenţă medicală veterinară, pentru animalele pe care le deţin în proprietate/administrare sau pentru animalele stabilite prin misiunile de serviciu.
  • Exploataţiile comerciale de animale pot angaja personal de specialitate cu studii medii, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, care vor efectua anumite activităţi sanitar-veterinare, după caz, sub supravegherea şi responsabilitatea medicului veterinar organizat în condiţiile legii aflat în relaţie contractuală cu exploataţia în cauză.
  • Personalul medical cu studii medii, respectiv asistentul medical și/sau tehnicianul veterinar, nu are dreptul să efectueze examinarea clinică a animalelor, să stabilească diagnosticul și/sau tratamentul și nici să efectueze intervenții chirurgicale.
  • În situații excepționale, până la sosirea medicului veterinar, tehnicianul veterinar și/sau asistentul medical pot acorda primul ajutor animalului care este în pericol, prin administrarea tratamentului sau efectuarea de intervențiii de urgență, cu acordul medicului veterinar și repectând ăn tocmai indicațiile acestuia, iar atunci când nu este posibilă obținerea acordului, efectuează tratamentul/intervenția de urgență și aduce la cunoștința medicului veterinar de îndată ce poate lua legătura cu acesta.

Proiectul de lege poate fi citit integral AICI

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate