Fantomele Săvineştiului

3

Platforma de la Săvineşti, odinioară un mamut industrial al judeţului Neamţ, a devenit un monument de nepăsare al societăţii româneşti de după revoluţie. Fosta platformă este o mare ruină, o rămăşiţă a ceea ce a fost cândva platforma ridicată în 1957 destinată producţiei de fire, fibre sintetice şi produse chimice. Din miile de angajaţi de atunci au mai rămas câteva sute. Dincolo de trimiterea angajatilor în şomaj, Săvineştiul a devenit o bombă chimică cu tone de substanţe depozitate în clădirile fantomă de pe fosta platformă.

Dacă eşti prin preajmă ai senzaţia stranie de „ţinutul nimănui”. Căci asta este ceea ce a ajuns întreaga Românie după 1989. Nu a fost bine cu Ceauşescu, nu va fi bine nici de acum înainte. Înainte de revoluţie oamenii se plângeau de exploatare şi lipsă de libertate, acum oamenii se plâng că sunt şomeri, ajunşi la vârste de peste 40 de ani la care o reconversie profesională este aproape imposibilă. Inginerii mult stimaţi ai vremurilor trecute au ajuns acum de râsul celor care nu au nici măcar studii liceale şi conduc afaceri de milioane de euro. Înainte un om cu studii de specialitate era mai mult decât respectat în câmpuri de activitate cum era platforma de la Săvineşti. Deşi riscul îmbolnăvirii din cauza expunerii la toxicitate era uriaş, oamenii ţineau la integritatea muncii pe care o efectuau. Acum…acum suntem capabili să recurgem la cele mai mizerabile subterfugii ca să ne asigurăm ziua de mâine. Absolvenţii de politehnică nici nu mai vor să audă de combinate sau platforme industriale…pentru că acestea au început să dispară una câte una şi riscul de a deveni şomer cu diplomă este mai mult decât inevitabil. Din păcate aşa arată ceva care acum câteva decenii a propulsat zona Neamţului în cea mai productivă zonă din punct de vedere industrial. Se pare câ în România moartea comunismului a luat în pământ puţinele lucruri de care eram mândri că suntem români.  Imaginile vorbesc de la sine.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
 1. Andrei N spune

  Fotografii vechi cu gara Savinesti se mai gasesc ? de cand era intreaga si functionala ? Multumesc.

 2. Mars spune

  Dragà Juan,
  Ma bucur ca ai cunoscut romàni harnici, cinstiti, pregatiti profesional si responsabili. Dar din pacate e o categorie minoritara in Romania ! Daca romanii nu-si schimba modul de a gandi si actiona, Romania se va duce de ràpà ( e o metafora pe n-as fi vrut s-o folosesc vreodata, intreaba-i pe muncitorii tai romani ca inseamna !)Cata vreme MINCIUNA si CORUPTIA si MANDRIA (sora buna cu PROSTIA) sunt la loc de cinste, NIMIC BUN se va intampla in Romania ! Sunt si eu de la Piatra Neamt si ma doare ce spun, dar e ADEVARUL, din pacate… Si daca cineva se va scandaliza de ceea ce am scris, imi cer iertare si-l invit sa-si faca un amanuntit proces de constiinta (nu atat personala cat generala, a poporului roman DIN ZILELE NOASTRE !)
  MARS

 3. Juan Barcelona España spune

  Dragii mei prieteni, la Piatra Neamt. Încă o dată, am citit un articol publicat în presă şi a trimis comentariul meu.
  Situaţia nu te expui, un subiect care pot fi atribuite numai în România. În Spania, ne confruntăm cu o situaţie de criză, acută, şi profund. Pentru suertye, şi, se pare, de producţie, elastic şi nya, suntem în creştere.
  Referindu-se la un articol, cred că la fel ca în Spania, România, a trăit o dictatură, în cazul în libertate şi progres, au fost închise pentru oameni cu idei liberale.
  Există ori, pentru a reveni la trecut: ele sunt ori, să pregătească într-o formă corespunzătoare pentru tineri, educarea lor în mod corespunzător, şi, mai ales că politicienii din ţară, de muncă şi dedice timpul lor, să aloce resursele în mod corespunzător şi impozite ale societăţii.
  Eu, ca director al unui baraj majore din Barcelona `em, ştiu că producţia capacidasd de muncitori români, aşa cum am avut în cadrul companiei, angajaţii de această naţionalitate. Ei sunt cinstiti, harnici, sunt pregătite şi sunt oameni foarte responsabil. Cu această atitudine, controale doar lipsă, care le pot ghida. Cred că în viitor din România, şi nu am nici o îndoială că va fi mult întărită, criza eSATA. Salutări de la Barcelona

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate