Extinctia populatiei nemtene

1

Cu un procent din PIB extrem de mic, mai-marii tarii au alocat segmentului de sanatate cat sa simuleze functionarea, iar aceste alocari de fonduri sub pragul de supravietuire au dus implicit si sanatatea nemteana in pragul colapsului. Opinia noastra este ca s-a ajuns in situatia in care la nivel local nu prea mai sunt multe lucruri de facut decat sa se treaca la sacrificii umane.
Ca sa facem o paralela sadica, dar reala, mai-marii nostri de la Bucuresti au transmis in teritoriu urmatoarea problema: Mergeti prin desert si gasiti o broasca testoasa intoarsa cu fata in sus. Aveti doua variante:

1.O lasati asa si va muri in 24 de ore prajita la soare.

spital piatra neamt2.O intoarceti ca sa poata merge si va muri in chinuri pentru ca nu va gasi apa.
Cam asa este la ora actuala sanatatea nemteana care este pusa in situatia de a alege cum sa faca sa scape de pacientii care depasesc bugetul. Este inutil sa va spunem ca Romania aloca bani pentru sanatate mai putin decat oricine si la fel de inutil este sa va spunem ca cei responsabili din sanatatea nemteana nu pot face mai nimic pentru ca nu au cu ce. Daca nu vor veni bani in Neamt pentru sanatate, avem temeri intemeiate ca vor fi foarte multi oameni care vor muri cu zile.
Pentru a incerca sa va oferim informatii cat mai reale despre ce se intampla in sanatatea nemteana am luat un interviu domnului dr. Koszeghi Iosif, directorul medical al spitalului din Piatra Neamt, care a tinut sa participe la discutie si doamnei  Zamfir Valeria Gabriela, manager al aceluiasi spital. In mod intamplator s-a alaturat acestei discutii si domnul  Valerica Fratila, presedintele CJAS Neamt, formula de discutii in care avem convingerea ca am obtinut cele mai concrete informatii pentru dumneavoastra.

Manager Gabriela Zamfir: Am pus cifrele pe hartie si am ajuns la concluzia ca nu putem sa functionam in asemenea conditii. Si acum exemplificam: in luna mai, contractul cu Casa de Asigurari a insemnat 53 de miliarde. In luna iunie a insemnat 41.8 miliarde. Suma pe care ne-au comunicat-o colegii de la CAS ne-ar asigura pana la sfarsitul anului, deci inclusiv decembrie, o valoare lunara de 30 de miliarde. Este simplu sa facem calculul. Trebuie sa tinem cont ca noi am preluat personalul celor doua spitale care s-au desfiintat si cazurile lor, dar si toate cazurile grave din judet care vin aici. Echipa manageriala a facut eforturi, s-a stabilit un plan care s-a comunicat sectiilor, iar cei mai multi sefi de sectie au inteles, au facut programari acolo unde s-a putut, a scazut numarul de cazuri de la 3560 la 3100 in luna iunie. E o diferenta, inseamna mult, dar tot nu ne-am incadrat in suma de 30 de miliarde. Pentru a ne incadra ar trebui sa avem cam 2000 de cazuri pe luna.

R: Aceste cheltuieli nu se pot face si prin reducerea serviciului tehnic, modificarea salariilor sau prin alte metode? Doar prin reducerea paturilor?

Manager Gabriela Zamfir: In legatura cu personalul putem spune ca prima masura pe care am luat-o a fost suspendarea bonurilor de masa, incepand cu luna iulie, pentru ca exista o metodologie si aici. Trebuie facuta o notificare catre sindicat, cu 30 de zile inainte, si am facut acest lucru. Dar mai departe este un personal normat in functie de prevederile legale.

R: Se vorbea de externalizarea unor servicii,  care vor duce la niste diminuari de personal.


Manager Gabriela Zamfir: Vreau sa va spun ca aceste masuri nu se pot lua mai devreme de doua luni pentru ca noi le stabilim, le aprobam in comitetul director, le comunicam CJ, care este coordonatorul principal de credite, Consiliului de Administratie care  de fapt conduce  acest spital pana se aproba tot ce noi am hotarat. Dupa ce se aproba, urmeaza studiile de fezabilitate si vedem daca e mai rentabil pentru spital sau nu. La fel, va trebui sa analizam personalul. Mergem pe minim.

R: Va dati seama ca pe omul de pe strada il va interesa ce va urma. Foarte multi medici se plang ca nu mai fac fata. Conform hartiilor ei ar trebui sa mai trimita pacienti acasa.

Manager Gabriela Zamfir: Noi ne straduim pentru pacienti, ca serviciul medical sa nu insemne doar salarii, ci si medicamente. Am alocat pentru luna urmatoare 390.000 de lei, necesarul ar fi  de 500.000 lei. Domnul doctor Koszeghi Iosif  a discutat cu fiecare din comisie care ar fi necesarul de medicamente.

R: Deci situatia medicala spusa pe intelesul omului de strada care e? Spre ce ne indreptam sau ce se intampla?

Director Medical – Iosif Koszeghi: Preocuparea noastra principala  este grija fata de pacient. Ar fi putin mincinos sa spunem ca nu ne intereseaza deloc problema salariilor. Este pana la urma o problema existentiala si salariul, insa in ceea ce priveste respectarea unei anumite proportii de bani din ceea ce avem noi alocata salariilor reprezinta 70% din bugetul nostru. In aceasta proportie dorim noi sa ne incadram. Diferenta de 30% este alocata medicamentelor, materialelor sanitare s.a.m.d. Exista o neconcordanta in ceea ce priveste solicitarea Spitalului Judetean. Discutam la modul concret cu privire la ceea ce se intampla in Neamt. Profit de faptul ca este si domnul presedinte al CAS Neamt,  cu care s-a discutat aditionalul la contractul de pe 2010 pentru a continua. Noi am facut acel memoriu deja in care ne prezentam situatia reala, a Spitalului Judetean, pentru ca solicitarea pacientilor este foarte mare. Pe bugetul despre care spunea doamna manager se putea observa doar un anumit numar de pacienti. Numarul acesta este depasit. Si daca noi mizam pe faptul ca o sa reusim sa ne incadram in numarul de 2600 de pacienti, marea surpriza este ca la toata restrictia impusa de noi  pentru sefii de sectie am ajuns la cifra de 3150 de pacienti. Deci cu banii pe care noi i-am primit pentru 2600 de pacienti trebuie sa rezolvam 3150. Va dati seama ca apare acea diferenta de bani.

R: Un medic din spital mi-a aratat o lista si a spus: „Eu trebuie sa tai de aici 10 pacienti care sunt deja internati, ia tu un pix si taie tu…”. El, efectiv, ca sa se incadreze, sa nu ia acele amenzi, ar trebui sa trimita acasa niste oameni si nu stia pe cine sa trimita acasa. Cine stabileste care pacienti merg acasa?

Director Medical – Iosif Koszeghi: Este foarte greu de ales un criteriu si de facut o prioritizare.

Manager Gabriela Zamfir: Dam un exemplu: sectia de ginecologie, unde a fost recent un numar foarte mare de nasteri. Aici nu ai ce sa faci, e o chestie naturala, copilul trebuie sa se nasca, deci criteriul programarii nu functioneaza.

Director Medical – Iosif Koszeghi: Este o problema fiziologica, cand i-a venit termenul trebuie sa nasca. Nu mai poti  sa il amani pentru luna urmatoare.

R: Ce se va intampla in momentul in care medicii nu vor putea respecta aceste numere? Stiu ca legal ar fi o amenda…. Se va da acea amenda?


Valerica Fratila, presedintele CJAS Neamt: Dansii au facut un memoriu, l-am primit la CAS Neamt, am anuntat si CJ si CL, asa cum cere legea, si urmeaza ca in termen de 10 zile CNAS sa ne cheme la negocieri si, probabil, vom cadea la un acord.  CNAS daca nu are bani, nici ea nu poate da mai mult.

Director Medical – Iosif Koszeghi: Normal ca vor interveni si alte probleme, pentru ca noi ne-am intors de la Cluj, unde sunt o serie de alte discutii legate de acreditarea spitalelor.

Valerica Fratila presedintele CJAS Neamt: Dansii sunt clasificati la nivelul 3. Noi ne dorim sa mai urcam inca o treapta, diferenta de bani nu este prea mare, problema inseamna alte responsabilitati pe umerii dansilor. Aceasta inseamna aparatura pe care noi nu o avem, inseamna o mai mare implicare din partea tuturor cadrelor sanitare, dar ar trebui ca medicii de familie sa se implice mai mult pentru ca pacientul sa nu vina pentru orice fleac la urgente. Ei nu vor sa inteleaga acest lucru, iar medicii specialisti din spital iau salarii mai mici decat medicii de familie.

Manager Gabriela Zamfir: Sunt presiuni asupra spitalului si sigur ca unii ajung in faze mai grave si trebuie internati.

Valerica Fratila presedintele CJAS Neamt: Stiti ce ma deranjeaza pe mine si pe altii? A fost un proiect de lege, medicii de familie au facut presiuni, li s-a marit valoarea pe ora, asistenta este platita tot de CAS, toate utilitatile din cabinetul medicului de familie sunt platite de CL, Directia de Sanatate le da trusa obligatorie de sanatate, nici asa nu e bun. Si eu as vrea sa ma duc cu cateva sute de milioane acasa ca salariu, si dansii…

Director Medical – Iosif Koszeghi: Problema interesanta este urmatoarea: la o populatie a Romaniei de 18 milioane de romani au 130.000 de paturi de spital in comparatie cu Singapore care are o populatie de 5 milioane de locuitori, iar numarul de paturi este cam 1/3 din cat avem noi.

Valerica Fratila presedintele CJAS Neamt: Noi suntem sub numarul mediu scriptic din Europa ca paturi la mia de locuitori.

 

Doamna manager, domnul director medical si domnul presedinte al CAS Neamt au fost cat de diplomati au putut in aceasta discutie, dar noi ne permitem sa fim mai necizelati si sa spunem clar. Daca nu se primesc mai multi bani de la centru, internarile nu se vor mai face pe aceleasi criteria, iar cazuri care azi se interneaza, maine nu se vor mai incadra in conditiile de internare si, in curand, se va ajunge sa se poata accepta internarea doar daca se vine pe targa, esti in coma sau ai fost scos de undeva de baietii de la descarcerare. Acesta este adevarul si inspre acest punct ne indreptam.
Amanarea extinctiei populatiei din Neamt este acum la mana medicilor de familie care trebuie sa se apuce serios de treaba sa stea de capul pacientilor ca acestia  sa isi faca controalele periodice pentru ca orice afectiune sa fie depistata din faza de debut, sa nu se ajunga la spital, sa faca ceva munca de prevenire si sa gaseasca resursele umane necesare pentru a intretine o relatie cu pacientii pe care-i au in grija pentru ca acestia sa mearga la cabinetul medicului de familie, nu sa ajunga pentru orice afectiune la spital ca e posibil in curand sa ajunga acolo degeaba.
E bine de stiut pentru nemteni ca exista si o policlinica unde pot merge pentru tratamente chirurgicale minore sau alte afectiuni pe care le trateaza acum la UPU si se enerveaza ca stau acolo 10 ore la coada.

Situatia este cat se poate de proasta si anormala iar noi trebuie sa fim putin mai atenti cu sanatatea noastra pentru ca degeaba ne ducem noi la spital si ne certam pe acolo cu personalul. Daca nu avem noi grija de propria persoana, statul roman sigur nu va avea. Desigur ca e foarte revoltator sa va spunem ca dupa o viata de platit la sanatate trebuie sa aveti grija sa nu ajungeti la spital, dar acesta este adevarul. Sistemul este sufocat si nu mai are resurse. Putem noi sa ne dam cu fundul de pamant cat vrem si sa scriem 10 articole pe zi, cu actualul buget alocat aceasta este realitatea criminala in care traim.

Nu putem incheia fara sa va spunem ca nu are sens sa va certati cu nimeni  sau sa fiti revoltati ca nu va interneaza cineva in Neamt, caci pe plan local nu se poate face nimic. E bine de stiut ca medicii nemteni sunt fortati sa nu interneze peste numarul de internari aprobat, iar daca au curajul sa primeasca mai multi pacienti decat au aprobare, adica daca respecta juramantul depus, in Romania s-a inventat sanctionarea acordarii de asistenta medicala.

ART. 24 Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000  lei la 6.000 lei:

a) depăşirea capacităţii unităţilor sanitare cu paturi privind numărul persoanelor spitalizate şi a numărului de paturi în saloane, prevăzut de normele în vigoare, cu excepţia unor situaţii deosebite conform legislatie.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Radu Nastasă spune

    Bravo Robert! Din ce înțeleg eu, doamna manager a înțeles într-adevăr care sunt problemele spitalului și se va lupta pentru a găsi rezolvări. Domnul dr. Koszeghi va încerca să țină în mână partea medicală însă este și el conștient că se pot accepta măsuri de austeritate doar până la o limită. Nu înțeleg de ce domnul Frățilă include în discuție situația medicilor de familie. De fapt, dumnealui aplică celebrul dicton „Divide et impera” și văd că-i și merge. Pe același model a fost și aducerea în discuție a salariilor pentru personalul transferat de la Bicaz și Roznov, de parcă ei ar fi de vină pentru subfinanțarea spitalului. Dacă vor fi rezolvate problemele cu medicii de familie, probabil vor fi farmaciștii la rând și tot așa. Până nu va exista unitate între salariații din sistemul de sănătate, nu se vor rezolva problemele pacienților…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate