Expoziție foto-documentară în aer liber, în fața Muzeului de Artă Piatra-Neamț

0

Muzeul de Artă Piatra-Neamț a găzduit miercuri, 31 octombrie, deschiderea expoziției foto-documentare Primul război mondial în ținutul Neamț. Colecții muzeale și fonduri documentare.

Expoziția care se înscrie în calendarul manifestărilor consacrate aniversării Centenarului Marii Uniri a reunit elevi, cadre didactice, dar și pasionați de istorie.

Formată din 16 panouri, expoziția  oferă o imagine asupra situației județului în anii Marelui Război, evidențiind contribuția locuitorilor ținutului Neamț la realizarea idealului de veacuri al românilor.

„Suntem martorii unui nou proiect consacrat Centenarului Marii Uniri, care a luat ființă grație colaborării cu Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale. Este o expoziție care are ca miză principală valorificarea colecțiilor muzeale și fondurilor documentare din patrimoniul celor două instituții, prin utilizarea unor fotografii și documente care ilustrează situația județului Neamț în Primul Război Mondial. Sperăm că această expoziție relevă contribuția pe care a avut-o și ținutul Neamțului în Marele Război și, în egală măsură, modul în care a contribuit la realizarea  idealului de Unire a românilor. Extrapolând, chiar dacă s-a aflat în toată perioada Primul Război Mondial în afara operațiunilor terestre militare, ținutul Neamț a cunoscut toate consecințele războiului.”, a declarat dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct în cadrul Complexului Muzeal Neamț.

O scurtă intervenție, înainte de deschiderea oficială a expoziţiei, a avut și Daniel Pavăl, directorul Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale.

„Am încercat să creionăm chipuri, personaje, biografii, prin imagini și texte care sunt depozitate în Arhivele Naționale, instituție care își serbează astăzi ziua. În 1862, pe data de 31 octombrie, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna decretul prin care începea procesul de unificare administrativă a Arhivelor Statului din Moldova și Ţara Românească. Muzeul și Arhivele sunt instituții fundamentale, care printr-o mână de oameni entuziaști  se opun acestui tăvălug al uitării.”, a precizat Daniel Pavăl, directorul Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale.

Seria alocuțiunilor a fost încheiată de istoricul Sorin Grumuș,care a vorbit publicului despre situația militară a județului Neamț în Primul Război Mondial.

Panourile sunt expuse în aer liber, fiind amplasate pe platoul de la Curtea Domnească, în fața Muzeului de Artă Piatra-Neamț și cuprind următoarele teme: funcționarea spitalelor militare, rolul Regimentului 15 „Războieni” în războiul de reîntregire, istoricul Batalionului Vânătorilor de Munte, rememorarea chipurilor războiului – ofițeri ai Ordinului „Mihai Viteazul” (Gheorghe Ante, Dumitru Coroamă, Constantin Ionescu), eroi ai primului război mondial (Nicolae Vulovici, Petre Gotcu, eroii învățători), retragerea familiei regale pe Domeniul Coroanei Bicaz, jertfa locuitorilor județului Neamț.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 octombrie – 1 decembrie 2018.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate