Expoziție-eveniment în Parlament: „Neamț colț de Rai – Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț”

0

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a organizat evenimentul „Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamţ”, înscris de curând în Lista Indicativă a României, propusă către UNESCO.
Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 65 de ani de prezenţă a României în UNESCO şi îşi propune să promoveze elementele de identitate incluse în această listă.

Membrii Parlamentului României și reprezentanți ai instituțiilor centrale au avut ocazia marți, 11 mai, de a cunoaște câteva dintre frumusețile județului Neamț, promovate în sediul legislativului național de către Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ.

„Organizarea evenimentului a fost posibilă datorită implicării deputatei Oana Bulai, membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, organizatorul evenimentului în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ și Consiliul Județean Neamț. Este primul proiect de mare vizibilitate pe care Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ l-a desfășurat după o lungă perioadă în care și-a adaptat activitatea după condițiile impuse de pandemie și face parte dintr-un program extins al instituției, denumit „Neamț, colț de Rai“, prin care se urmărește promovarea zonei noastre în țară și în străinătate.

Prin evenimentul de la Palatul Parlamentului s-a urmărit promovarea unei zone speciale a județului – peisajul monahal şi cultural din Vânători-Neamţ, care însumează schituri, mănăstiri, tradiţii, meşteşuguri, portul oamenilor care trăiesc în acele locuri, toate fiind prezentate într-o amplă expoziţie. Extrem de atractive pentru vizitatori s-au dovedit a fi și atelierele meşteşugăreşti, precum şi momente artistice susţinute de dansatorii şi orchestra Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“ și grupul vocal nemţean „Sânzienele“, coordonat de Georgiana Şerban-Axinte, profesor de canto tradiţional la Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ.

Evenimentul nostru a fost încununat de succes și datorită unor oameni speciali din „Colțul de Rai” târgnemțean, pentru că am beneficiat de cuvintele de mare încărcătură emoțională rostite de părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, care a încântat audiența și a convins-o că Neamțul este cu adevărat deosebit, și de implicarea domnului Sebastian Cătănoiu, de la Parcul Natural Vânători Neamț, care ne-a sprijinit și am avut în expoziție un zimbru împăiat, ceea ce a făcut ca atractivitatea proiectului să crească foarte mult și peisajul prezentat la Palatul Parlamentului să fie acum pe lista de așteptare UNESCO.”, a declarat Carmen Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț.

Deputatul de Neamț, Oana Bulai, a precizat că expoziția „Neamț colț de Rai” este un vis devenit realitate. Cu un efort comun, s-a reușit aducerea în Capitala țării a unei părți din județul nostru. Județul Neamț a fost în centrul atenției, așa cum se cuvine pentru un județ minunat.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut să organizăm acest eveniment, colegilor din Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO, președintelui CJ Neamț Ionel Arsene și lui Carmen Năstasă, directorul Centrului pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare”. Întotdeauna mi-am dorit să contribui la promovarea județului nostru, iar astăzi eu spun că am reușit un eveniment deosebit care i-a impresionat pe toți cei care au fost prezenți. Vă mulțumesc tuturor pentru că ați fost alături de mine!

Sunt nespus de fericită pentru că am putut organiza la Parlament un eveniment deosebit prin care am adus în atenția tuturor frumusețile județului Neamț, tradițiile și obiceiurile noastre, dansurile specifice locurilor și portul nostru tradițional. Neamțul este de o frumusețe deosebită, iar el merită să fie promovat așa cum se cuvine. Voi face tot ce ține de mine pentru a contribui la promovarea tradițiilor și obiceiurilor nemțene, a locurilor minunate din județul în care m-am născut, am crescut și am trăit cele mai frumoase momente ale vieții.

Mesajul pe care am vrut să îl transmit azi, prin acest eveniment, a fost acela că înainte de a vizita alte țări și alte orașe din străinătate, de a căuta zone din afara țării pentru a ne petrece vacanța, ar fi bine să ne cunoaștem țara pe cât mai bine posibil. Pentru că avem, la noi acasă, chiar în Neamț, multe locuri minunate care chiar merită vizitate și apreciate.Frumusețile județului Neamț trebuie să fie cunoscute de cât mai mulți oameni! Asta sper că am reușit să realizez azi.”, a declarat Oana Bulai, deputat de Neamț.

„Peisajul monahal şi cultural din Vânători-Neamţ, cu tot ceea ce înseamnă el – schituri, mănăstiri, tradiţii, meşteşuguri, portul oamenilor care trăiesc în zonă – toate acestea au fost prezentate într-o amplă expoziţie, găzduită astăzi, 11 mai, de Parlamentul României. Acest eveniment de promovare a fost organizat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ și Consiliul Județean Neamț.

Sunt fericit că județul nostru a mai fost o dată în prim-planul vieții publice, cu această expoziție. Reprezentanții Parlamentului României și ai instituțiilor centrale au avut ocazia de a vedea acest „Colț de Rai“ care este județul Neamț, cu tot ceea ce înseamnă tradiții, meșteri populari, peisaje și, nu în ultimul rând, liniștea și farmecul vieții monahale.

Mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment cultural, doamnei deputat Oana Bulai, care a intermediat promovarea zonei noastre în cea mai importantă instituție din țară și, nu în ultimul rând, le mulțumesc celor care ne-au onorat cu prezența la expoziție.

Felicitări celor de la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ pentru continua lor activitate de promovare a tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, dar și pentru punerea în valoare a frumuseților locurilor noastre!”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate