Expoziție de pictură și concert de colinde, în ajun de Moș Nicolae

1

Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu” Neamț a fost, luni, 5 decembrie, gazda vernisajului expoziției intitulate “În lumina sărbătorilor”, care a reunit lucrări ale artiștilor plastici nemțeni Cristian Bistriceanu și Eleonora Dragomir. Evenimentul a fost a moderat de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene.

”La Bibliotecă începem acest anotimp al darurilor, cu o expoziție deosebită. Practic printr-o expoziție de acest tip, prin simbolurile pe care le imprimă, încep sărbătorile și pentru noi.” a declarat în debutul evenimentului,  scriitorul Adrian Alui Gheorghe

Cei doi artiști au expus pe simeze icoane și picturi cu subiecte religioase, lucrări care au adus în atenția publicului scene din Biblie, scene de sărbătoare.

Prezent la vernisaj, artistul plastic Ciprian Istrate, cu o experienţă de peste 20 în acest domeniu, a vorbit despre trăirea celui care lucrează icoane: „Parte artistică o știu mai toți, există o erminie (carte de explicare și de interpretare a picturii bisericești, cuprinzând normele după care se execută pictura unui lăcaș de cult – n.r.), unii o respectă, alții pot să iasă din aceste canoane pe care erminia le explică […]Ego-ul tău este anihilat, de aceea icoana nu se semnează.  Fiecare sfânt pe care vrei să-l pictezi îţi apare pur și simplu de la sine. Există doar o trăire unică atunci când lucrezi.

Cele afirmate de Ciprian Istrate au fost întregite și de cei doi expozanți.

Eleonora Dragomir: „Este într-adevăr o comuniune cu divinitatea. A picta icoane, tablouri cu subiecte  religioase este un mod de a te sfinți. O ieșire din ceea ce este normal și obișnuit.”

Cristian Bistriceanu: „Lucrările mele sunt în maniera neobizantină, însă o componentă aparte ar fi tehnicile de antichizare pe care le folosesc. Sunt pasionat de obiectele vechi care au această patină a timpului, pe care îmi place să o reproduc în lucrările mele.”

La final, publicul a fost încântat să asculte concertul de colinde susținut de talentaţii elevi ai Colegiului Tehnic “Gh. Cartianu” Piatra-Neamț, Andrei Bălan și Cerasela Radu și minunatul Denis Trandafir, elev al Școlii Gimnaziale “Nicu Albu” Piatra-Neamț.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. legio spune

    In sfarsit vad si ceva frumos care ne bucura sufletul ,felicitari biblioteci Kirileanu si domnului director Adrian Alui Gheorghe . De cand este dansul director ,alta faina se macina la aceasta institutie !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate